Patricia: ‘Het ouderschap is het moeilijkste dat me is overkomen’

26.02.2021 09:02
Patricia sprookjes ouderschap moeilijkste dat me is overkomen Beeld: Shutterstock

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (10) en Phaedra (7).

Deze week vroeg Phaedra: ‘Mam geloof jij in sprookjes?’. En dan moet je als moeder even razendsnel nadenken. En dat moederbrein gaat snel hoor, daar kan Jochem Meyer nog wat van leren. Wat is namelijk een goed én verantwoord antwoord? Een antwoord waar ze later geen klein kindertrauma aan overhouden? Ik kan me nog heel goed herinneren dat Roodkapje mij voor het eerst ter ore kwam. God, wat was ik bang voor die wolf. Die vrat zelfs je oma op. Later, toen ik iets ouder was, kreeg ik de Roald Dahl-versie van Roodkapje onder ogen. Daarin was Roodkapje dan wel een stuk weerbaarder, maar ze schoot de wolf met een pistool dood en maakte er een mooie bontjas van…
 

Lees ook
En ze leefden nog lang en… 5x populaire sprookjesboeken voor kinderen >

 

Horrorverhalen

Roald Dahl, puur jeugdsentiment. De Grote Vriendelijk Reus, Matilda, De Heksen, Sjakie en de chocoladefabriek; wie heeft ze niet gelezen?

Ik lees ze nu met mijn dochters, maar holy moly, zou Freek Vonk zeggen. Het zijn echt wel horrorverhalen. Ik citeer een stukje uit het begin van De reuzenperzik van Roald Dahl:

‘Toen de vader en moeder van James op een zekere dag naar London gingen gebeurde daar iets verschrikkelijks. Ze werden plotseling allebei opgevreten, door een grote woedende neushoorn die uit de dierentuin was ontsnapt. Nou, dat was een akelige belevenis voor die ouders, maar op de lange duur natuurlijk meer voor James. Want, al hun moeilijkheden waren in een wip voorbij. Ze waren precies in 35 seconden dood en foetsie, maar wat die arme James betreft die stond er nog springlevend bij…’
 

Alles komt goed

Je begrijpt: ik had wel wat uit te leggen aan mijn dochter. Ik hoorde mezelf zeggen: ‘Nee, dat gebeurt nooit!’ Maar in mijn snelle moederbrein kwam ineens gorilla Bokito voorbij gedenderd. Oké, niet aan denken. Alles komt goed, schatje.

‘En Corona hè mam, stopt dat ooit nog eens?’
‘Ehm, ja vast wel!’

‘Waarvoor zijn al die mensen in die tentjes gevlucht?’
‘Omdat er oorlog in hun land is, lieverd’

‘Komt er ook oorlog in Nederland?’
‘Nee, dat denk ik niet lieverd’

Voordat ze nóg een vraag kan stellen, zeg ik snel: ‘Maak je geen zorgen, alles komt goed liefje’, een zin die je als ouder vaak gebruikt.

Het is een cliché, maar het ouderschap is voor mij het mooiste, maar tegelijkertijd ook het moeilijkste en het engste dat me is overkomen.

Ik denk dat het noodzakelijk is om in sprookjes te blijven geloven. Gewoon omdat het ons leven soms wat spannender, en nog vaker wat leuker maakt…
 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (10) en Phaedra (7). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >