Do over het ouderschap: ‘Waar komt toch die behoefte vandaan om alles goed te doen en niets te láten?’

12.04.2020 12:52
column Do

Zangeres en presentatrice Do woont samen met Marc Verschoor. Samen hebben ze een zoon en een dochter: Jip en Loulou.

Of ik het leuk zou vinden een column te schrijven voor Kek Mama, werd me gevraagd. Leek me héél leuk! Eigenlijk vind ik veel dingen ‘leuk’. Soms iets meer dan mij lief is. In één jaar zelf een huis verbouwen, een theatertour, drie nieuwe tv-programma’s en twee nieuwe albums leek me ook erg leuk. En dat met een baby van drie maanden en wat postnatale incontinentieproblemen op de koop toe. Ook leuk: kinderen krijgen. Als je ze eenmaal hebt wil je niet meer zonder, maar de realiteit is af en toe toch iets minder ‘leuk’.
 

Alles voor de kids

Nu zijn mijn oogappeltjes natuurlijk het geweldigst. Maar het zijn ook etters. En alles draait om hun welzijn. Ze hoeven maar een kik te geven of ik haast me in hun ‘zone of war’. Riskeer dagelijks een blaaskramp omdat ik eigenlijk al vanaf het ochtendgloren móet, maar daar steeds niet aan toekom. In de weer met tandenborstels, washand en een krijsende peuter die alles zelf wil doen, plak ik Star Wars-pleisters en leeg ik rond drie uur ’s middags eindelijk mijn overvolle blaas op het kindertoilet van Candy Castle, met mijn knieën op oorhoogte.
 

Lees ook
‘Mijn zoon en ik zijn closer doordat ik hem leer dat ik niet perfect ben’ >

 

Het ouderlijke leven

In mijn werk wil ik de beste zijn, niemand teleurstellen. Die legging en oversized trui willen graag plaatsmaken voor een mooie skinny jeans en zijden bloesje zonder snottebellen op de schouder, avec laarsje mét hak. Gelukkig heb ik mijn CC crème, een lifesaver. De inhoud ervan komt eerder aan z’n eind dan een vrijpartij na zes seksloze maanden in verband met chronische vermoeidheid.

Te pas en te onpas val ik uit tegen mijn naasten. Mijn lief moet gedacht hebben dat er een heks in mijn lichaam en in zijn bed is gekropen. Bij gratie Gods is-ie niet gillend weggerend. Ik ben jaloers dat hij blijkbaar minder last van ‘het ouderlijke leven’ heeft dan ík, de vrouwversie des homo sapiens. Ik voel helemaal niet #alleenmaarliefde. Ik voel #alleenmaartekortkoming! Waar komt die behoefte vandaan om alles goed te doen en niets te láten? Het picture perfect-bestaan van Instagram.
 

Geluk

Waar word ik gelukkig van? Als mijn lief mijn hand pakt en laat weten dat we het samen doen. Of toen mijn zoon onder de douche
opmerkte: “Mam, je hebt een baard op je piemel!” Dan kan ik huilen van het lachen. Ben ik dankbaar dat zij me die wallen bezorgen.
Op insta gooi ik er een mooie filter tegenaan, maar in het echte leven ga ik voor de ruwe versie. Geplooid en gevormd door #mijnleven.
 

Deze column staat in Kek Mama 04-2020.

 

 

Meer Kek Mama? Neem een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen.