Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Halleluja! Sweet baby cheesus. Eindelijk.
Ik ben zo geduldig geweest dat ik het bijna overwoog om het op mijn cv te zetten als een vaardigheid. Het nieuws dat afgelopen week tot mij kwam via Instagram voelde als een pizza die op zondagavond precies op tijd werd bezorgd. Ik heb het over de pil voor mannen. Het is meteen ook een hele belangrijke stap in de strijd voor gendergelijkheid en reproductieve rechten.
Lees verder onder de advertentie
Wat? Ja, reproductieve rechten. Ze bestaan echt. Deze pil biedt mannen namelijk de mogelijkheid om een actievere rol te spelen in het voorkomen van ongewenste zwangerschappen en tegelijkertijd vermindert het ook onze lasten en verantwoordelijkheid. We motten dat kind ook al dragen, zullen we maar zeggen. Goed, alle gendergekheid op een stokje, ik ben echt heel blij voor mijn dochters.
Spermastrijd
Voor mij is het te laat. I had them all. Van de Diane 35 in de ‘90’s ( jawel, ik had drie hele pukkels) tot de Nuvaring in de zero’s. En die mannen maar met een condoom – ver over de datum – in platgedrukte portemonnees lopen. Nee, als vrouw kon je daar echt niet van op aan. Het was een ware spermastrijd. En het allerergste vond ik nog dat je van de pil aankwam of stemmingsveranderingen kreeg.
Lees verder onder de advertentie
Begrijp me niet verkeerd hoor, want de pil is een meer dan fantastische uitvinding (!) die de vrouw hebben bevrijd en een boost heeft gegeven aan het feminisme in de jaren ‘60. Sterker nog het is één van de belangrijkste uitvindingen in de twintigste eeuw. Daarvoor was het allemaal niet zo prettig. De oude Egyptenaren bijvoorbeeld die gebruikten krokodillenstront om niet zwanger te worden. Wat?!
Schrijnend
Ook de manier waarop vrouwen een zwangerschap probeerden af te breken was schrijnend. Ze gebruikten onder andere breinaalden, lieten zichzelf van de trap vallen, gebruiken terpentine of bloedzuigers. Of sloegen zichzelf op hun buik met stenen*. Dus alleen maar hartjes voor de uitvinders van de vrouwenpil.
Lees verder onder de advertentie
Feest
O, en wat een feest om te kunnen zeggen; ‘vrouwenpil’. Ik vind het dus geweldig dat er nu een mannenpil is. Ook omdat het hebben van meer opties voor anticonceptie de algemene gezondheid van zowel mannen als vrouwen verbetert. Dus hop hop voorwaarts vooruit.
Nu alleen maar hopen dat mannen geen moodswings krijgen…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.