Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Halleluja! Sweet baby cheesus. Eindelijk.
Ik ben zo geduldig geweest dat ik het bijna overwoog om het op mijn cv te zetten als een vaardigheid. Het nieuws dat afgelopen week tot mij kwam via Instagram voelde als een pizza die op zondagavond precies op tijd werd bezorgd. Ik heb het over de pil voor mannen. Het is meteen ook een hele belangrijke stap in de strijd voor gendergelijkheid en reproductieve rechten.
Lees verder onder de advertentie
Wat? Ja, reproductieve rechten. Ze bestaan echt. Deze pil biedt mannen namelijk de mogelijkheid om een actievere rol te spelen in het voorkomen van ongewenste zwangerschappen en tegelijkertijd vermindert het ook onze lasten en verantwoordelijkheid. We motten dat kind ook al dragen, zullen we maar zeggen. Goed, alle gendergekheid op een stokje, ik ben echt heel blij voor mijn dochters.
Spermastrijd
Voor mij is het te laat. I had them all. Van de Diane 35 in de ‘90’s ( jawel, ik had drie hele pukkels) tot de Nuvaring in de zero’s. En die mannen maar met een condoom – ver over de datum – in platgedrukte portemonnees lopen. Nee, als vrouw kon je daar echt niet van op aan. Het was een ware spermastrijd. En het allerergste vond ik nog dat je van de pil aankwam of stemmingsveranderingen kreeg.
Lees verder onder de advertentie
Begrijp me niet verkeerd hoor, want de pil is een meer dan fantastische uitvinding (!) die de vrouw hebben bevrijd en een boost heeft gegeven aan het feminisme in de jaren ‘60. Sterker nog het is één van de belangrijkste uitvindingen in de twintigste eeuw. Daarvoor was het allemaal niet zo prettig. De oude Egyptenaren bijvoorbeeld die gebruikten krokodillenstront om niet zwanger te worden. Wat?!
Schrijnend
Ook de manier waarop vrouwen een zwangerschap probeerden af te breken was schrijnend. Ze gebruikten onder andere breinaalden, lieten zichzelf van de trap vallen, gebruiken terpentine of bloedzuigers. Of sloegen zichzelf op hun buik met stenen*. Dus alleen maar hartjes voor de uitvinders van de vrouwenpil.
Lees verder onder de advertentie
Feest
O, en wat een feest om te kunnen zeggen; ‘vrouwenpil’. Ik vind het dus geweldig dat er nu een mannenpil is. Ook omdat het hebben van meer opties voor anticonceptie de algemene gezondheid van zowel mannen als vrouwen verbetert. Dus hop hop voorwaarts vooruit.
Nu alleen maar hopen dat mannen geen moodswings krijgen…
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.