Patricia: ‘Ik ben echt heel blij voor mijn dochters dat er nu de mannenpil is’

24.02.2023 08:00
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Halleluja! Sweet baby cheesus. Eindelijk.

Ik ben zo geduldig geweest dat ik het bijna overwoog om het op mijn cv te zetten als een vaardigheid. Het nieuws dat afgelopen week tot mij kwam via Instagram voelde als een pizza die op zondagavond precies op tijd werd bezorgd. Ik heb het over de pil voor mannen. Het is meteen ook een hele belangrijke stap in de strijd voor gendergelijkheid en reproductieve rechten.

Wat? Ja, reproductieve rechten. Ze bestaan echt. Deze pil biedt mannen namelijk de mogelijkheid om een actievere rol te spelen in het voorkomen van ongewenste zwangerschappen en tegelijkertijd vermindert het ook onze lasten en verantwoordelijkheid. We motten dat kind ook al dragen, zullen we maar zeggen. Goed, alle gendergekheid op een stokje, ik ben echt heel blij voor mijn dochters.

Spermastrijd

Voor mij is het te laat. I had them all. Van de Diane 35 in de ‘90’s ( jawel, ik had drie hele pukkels) tot de Nuvaring in de zero’s. En die mannen maar met een condoom – ver over de datum – in platgedrukte portemonnees lopen. Nee, als vrouw kon je daar echt niet van op aan. Het was een ware spermastrijd. En het allerergste vond ik nog dat je van de pil aankwam of stemmingsveranderingen kreeg.

Begrijp me niet verkeerd hoor, want de pil is een meer dan fantastische uitvinding (!) die de vrouw hebben bevrijd en een boost heeft gegeven aan het feminisme in de jaren ‘60. Sterker nog het is één van de belangrijkste uitvindingen in de twintigste eeuw. Daarvoor was het allemaal niet zo prettig. De oude Egyptenaren bijvoorbeeld die gebruikten krokodillenstront om niet zwanger te worden. Wat?!

Schrijnend

Ook de manier waarop vrouwen een zwangerschap probeerden af te breken was schrijnend. Ze gebruikten onder andere breinaalden, lieten zichzelf van de trap vallen, gebruiken terpentine of bloedzuigers. Of sloegen zichzelf op hun buik met stenen*. Dus alleen maar hartjes voor de uitvinders van de vrouwenpil.

Feest

O,  en wat een feest om te kunnen zeggen; ‘vrouwenpil’. Ik vind het dus geweldig dat er nu een mannenpil is. Ook omdat het hebben van meer opties voor anticonceptie de algemene gezondheid van zowel mannen als vrouwen verbetert. Dus hop hop voorwaarts vooruit.

Nu alleen maar hopen dat mannen geen moodswings krijgen…

*Bron Jonathan Eig – The Birth of the Pill