Patricia is geschokt door nieuwe trend onder jongeren: ‘Moeten wij als ouders ingrijpen?’

11.06.2021 05:02
topstory Patricia van Liemt nieuwe trend jongeren Beeld: Getty Images

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Goed, ik woon dus in een regio waar de gemiddelde belastingbetaler aan het plafond van de hoogste schijf opereert. Waar oud geld nog nieuw is en de Labradoodles en Ridgeback-pups niet aan te slepen zijn. Zelf ben ik ooit opgegroeid in een vissersdorpje dat pal naast deze dure postcode ligt en mijn man in het industriële gebied aan de andere kant.

Na enige omzwervingen in binnen- en buitenland zijn we wonderbaarlijk genoeg toch weer in een straal van tien kilometer van onze roots beland. Niet helemaal in Jort Kelder-land, maar de grens is zichtbaar. En de elite bestaat nog steeds. Zo was ik laatst op een feestje (ja, echt), waar iemand zei dat diegene het woord ‘leuk’ had gebruikt, maar dat eigenlijk een heel ordinair woord is. Je begrijpt: ik moest mijn lach inhouden, want ik vond de hele situatie best ‘leuk’. Of nou ja, ‘geestig’, zoals zij dat noemen.
 

Geestig

Het was een fijne zondagmiddag. De zon scheen en iedereen was in een uitgelaten stemming. Tot een van de moeders vertelde over een nieuwe trend onder jongeren: pijpen. De meeste mensen uit deze contreien krijgen dat woord niet eens over hun lippen, maar wat blijkt? De jonge elite schijnt volgens deze moeder massaal aan orale seks te doen.

Oké, dacht ik nog. Good for them. Play it safe.

Maar de trend waar deze moeder op doelt, houdt in dat een jongen zijn hand op het hoofd van het meisje legt om haar richting zijn geslachtsdeel te ‘duwen’. Zowel mijn moeder- als mijn feministische hart moeten deze informatie verwerken… Moeten wij ouders hier actie op ondernemen? Is de dominantie van de jongen hierin een worp terug in de tijd? Of moeten we erop vertrouwen dat het wel goed komt met onze kinderen? Is het voorbeeld dat wij als gemiddelde ouders met gemiddelde normen en waarden meegeven toereikend genoeg voor een leven waarin je zelf de rest moet ontdekken? Een reis die niet ten koste gaat van een jonge ziel, maar wel bijdraagt aan een ervaring om erachter te komen wat je wel en niet leuk vindt? Valt orale seks hier ook onder?
 

Lees ook
Tips van een pedagoog: zo geef je seksuele voorlichting aan je kind >

 

Wederzijdse instemming

Ik denk dat je als ouders hooguit kunt meegeven dat seks ALTIJD met wederzijdse instemming moet plaatsvinden. Never Nooit Niet onder dwang. Dus als het meisje al ‘onderweg’ is om te pijpen, lijkt me dat er sprake is van instemming. Dat de jongen zijn hand op haar hoofd legt voor de pleasure, is voor sommigen een spannend gevoel, maar voor anderen wellicht niet nodig. Dat is een seksueel pad dat een ieder voor zichzelf moet bewandelen.

Mocht het meisje géén intentie hebben om de jongen oraal te bevredigen, dan is dit zelfs een strafbaar feit. Of zijn het enkel stoere praatjes die de moeder van het feestje toevallig heeft opgevangen? Ik vind het lastig…

Eén ding weet ik wel: het belangrijkste is dat we onze kinderen meegeven dat seks ‘leuk’ moet zijn voor beide partijen. En niet eenzijdig ‘geestig’…
 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

Meer columns van Patricia? Elke vrijdag komt er een nieuwe column op KekMama.nl. Lees hier de eerdere columns.