‘Mevrouw, u bent verminderd vruchtbaar’

17.09.2021 04:42

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘U bent verminderd vruchtbaar…’

Inmiddels zijn mijn apen alweer 8 en 11 jaar, maar ik herinner me deze uitspraak, en het gevoel van verwarring over mijn eigen lijf, nog als de dag van gisteren. Want waarom kon de godganse wereld wel zwanger worden en ik niet?

Even hoopte ik dat het niet alleen aan mijn falende baarmoeder lag toen de arts tegen mijn man zei: “Uw zaad was vandaag ook niet optimaal.” Maar ik werd direct teruggefloten: “Echter, het lijkt er toch op dat uw baarmoeder de boosdoener is.” Damn it.

Zes IUI- en twee IVF-pogingen later was ik eindelijk zwanger. Terwijl ik zweefde tussen onzekerheid en het VUmc, had de hele wereld inmiddels al iets gebaard, but it has happend en ik was dankbaarder dan ooit.
 

Lees ook
‘Jarenlang dacht ik niet zwanger te kunnen worden en nu was het in één keer raak’ >

 

Onzekerheid

Deze week sloeg ik de krant open. “Er zijn bij 31 vrouwen besmette embryo’s teruggeplaatst, die een hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken”, las ik. “Het ziekenhuis heeft de IVF-behandelingen 1 á 2 weken opgeschort.” De emoties van jaren geleden kwamen meteen terug en mijn hart huilde voor deze mensen: een vruchtbaarheidsbehandeling is in al zijn facetten al f*cking onzeker en als je dit er nog eens bovenop krijgt, lijkt me dat echt de hel.

Daarom wens ik alle ouders heel veel moed, kracht en vooral hoop op een (veilige) zwangerschap. En geloof me: praten helpt. Deel het met je vrienden en ik hoop uit de grond van mijn hart dat je uiteindelijk, met een wolk van een baby in je armen, kunt lachen om dat kleine kamertje waar manlief middels een VHS-video porno heeft gekeken om dat cruciale bekertje te vullen…
 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

 

 

Meer columns van Patricia? Elke vrijdag komt er een nieuwe column op KekMama.nl. Lees hier de eerdere columns.