Patricia staat voor dilemma: ‘Is het oké om je kind ineens geen vlees en zuivel meer te geven?’

07.10.2022 06:16
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Is het oké om je kind na twaalf jaar ineens geen vlees en zuivel meer te geven?

Dat is de grote vraag waar ik de afgelopen dagen mee worstel. Nadat ik een podcast over de bio-industrie heb geluisterd, doe ik momenteel wederom een poging om vegetariër te worden.

Vlees en zuivel afgezworen

Ik schaam me kapot. In de podcast legde Frederiek Schouten van ‘Varkens in Nood’ uit dat koeien alleen maar melk kunnen geven als ze kalfjes hebben gehad. JA DUH-HUH. Maar in mijn hoofd gaf een koe áltijd melk. Gewoon. Altijd. Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. En omdat dat niet zo is, zijn kalfjes dus een restproduct van ons glas melk.

Dit gegeven kwam bij mij zo hard binnen dat ik ook meteen zuivel heb afgezworen.

Loeiende kalfjes

In de podcast werd ook verteld dat kalfjes na de geboorte direct bij hun moeder worden weggehaald, omdat ze zich anders te veel hechten. Toch staan ze nog dagenlang in een hok naast hun moeder te loeien. En hun ‘gehuil’ komt eigenlijk goed uit, want daardoor komt de melkstroom nog beter op gang. Als je moederhart hier niet van breekt, weet ik het ook niet.

“Ik heb alleen één klein ‘probleempje’: mijn spruiten drinken graag melk”

Dus je begrijpt, ik kán geen zuivel meer nuttigen. Ik heb alleen één klein ‘probleempje’ en dat is dat ik ook moeder ben van twee jonge meiden. En deze spruiten drinken graag melk. En veel ook. ‘s Morgens bij de cornflakes, ’s middags als ze uit school komen en ’s avonds voor het slapengaan. Wij hebben dus al heel wat restkalfjes op onze naam staan.

Lees ook – Minder vlees eten? Dit kun je jouw kind geven >

Grote melkvervanger-test

Dit gaat een lange lijdensweg worden bij ons thuis, maar lang niet zo erg als die van de koeien en kalfjes. En dus deed ik afgelopen week thuis de grote melkvervanger-test.

“In mijn achterhoofd hoor ik al die tienduizenden kalfjes loeien naar hun moeder”

Helaas, ze sneuvelden allemaal. De rijstmelk was volgens de kinderen ronduit ‘goor’. Havermelk was ‘niet te pompen’ en amandelmelk was ‘echt super weird’. ‘Mam?’ vraagt mijn dochter. ‘Ja liefje’, reageer ik. ‘Mogen we ook nooit meer een hamburger van McDonalds?’, vraagt ze met een klein stemmetje. Mijn moederhart breekt wederom en het liefst wil ik met piepende bandjes naar de Mac rijden en een Happy Meal voor haar bestellen, maar in mijn achterhoofd hoor ik al die tienduizenden kalfjes loeien naar hun moeder.

Maand proberen

‘Zullen we het in ieder geval een maand gaan proberen?’ stel ik voor. Een gevoel van zwakte bekruipt me. Ik voel mijn daadkracht afnemen en ik zoek naar een manier om weer op krachten te komen en dus haal ik de varkens erbij. ‘Wist je dat bij 98% van de varkens in Nederland de staart zonder verdoving eraf wordt gebrand?’ Inmiddels is mijn jongste dochter van negen ook bij ons komen staan. Ze kijkt me met grote ogen aan en ik zie haar tranen opwellen.

Shit. Ben ik te ver gegaan?

Ze vraagt waarom de staarten eraf worden gebrand en ik antwoord dat varkens zó dicht op elkaar staan en zó gefrustreerd zijn dat ze elkaars staarten eraf bijten.

Er valt een stilte.

‘Oké mam, laten we het maar een maand proberen…’

Wil je de columns van Patricia liever luisteren? Dat kan hieronder, op Spotify.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.