Patricia biecht op: ‘Vaak genoeg ben ik bang dat ik ineens keihard door de mand val’

04.11.2022 06:30

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Ik ken mezelf, na 44 jaar, redelijk goed. Af en toe kijk ik in de spiegel en denk ik: ja, lekker bezig chica. Maar vaak genoeg ben ik bang dat ik ineens keihard door de mand val. Dat ik word ontmaskerd als fraudeur. Iemand die maar wat doet, maar dat wel omschrijft als ‘een carrière’. Voor deze angst bestaat zelfs een heuse term: het imposter syndroom, ook wel het bedriegerscomplex genoemd. En ik ben zeker niet de enige die daar last van heeft.

Niet zo capabel

Of het toeval is betwijfel ik, maar in mijn geboortejaar 1978 werd het verschijnsel voor het eerst beschreven door klinisch psychologen. Zij omschreven het als een gevoel dat anderen ieder moment kunnen ontdekken dat je helemaal niet zo slim, gevat of capabel bent als dat je wellicht op hen overkomt. Maar dat je dat in wezen wél bent.

Lees ook – Van carrièretijger naar huisvader: ‘Sommigen vragen of ik hem nog wel aantrekkelijk vind nu’ >

Manifesteren

Ik ben op zoek gegaan naar iets dat mij hier vanaf zou kunnen helpen. En weet je wat een van de adviezen was? ‘Fake it until you make it’. I kid you not. Goed, manifestatie zit in visualisatie. Daar geloof ik wel in. Met andere woorden: je moet jezelf op een unicorn, al galopperend door een regen van confetti inbeelden, dan gebeurt het ook. Een soort van…

Weer radio maken

Mijn unicorn is radio maken. En dat ga ik weer doen. Bij mijn eerste grote radioliefde Wild FM. Samen met de ultra leuke en inspirerende Rolien Magendans.

“Imposter syndroom of niet, ik denk dat wij vrouwen elkaars cheerleaders moeten zijn”

Weet je, imposter syndroom of niet, ik denk dat wij vrouwen elkaars cheerleaders moeten zijn. En het liefst met pompoms en een toffe yell, maar het mag ook in de vorm van een appje…

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.