Patricia ergert zich aan slogan: ‘Ben je als moeder de beste vriendin van je kind? Nee toch?’

19.05.2023 08:00

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Ik liep van de week langs een parfumerie waar nog met koeienletters op het raam stond: ‘Omdat jouw moeder je beste vriendin is’. Een overblijfsel van Moederdag dat alle andere advertenties in de winkelstraat overschreeuwde.

Beste vriendin van je kind? Nee

Je zult mij niet snel horen klagen dat ik iets té commercieel vind. Nee, in tegendeel. Ik hou van Valentijnsdag en ik vind overgevlogen feestdagen als Halloween fantastisch. Kom maar op. Maar deze quote viel bij mij gewoon helemaal niet lekker. Want ben je als moeder de beste vriendin van je kind? Nee toch? Al helemaal niet als je jonge kinderen hebt. Ja, je hebt een fijne en vertrouwde band. En je bent een veilige haven, een baken, een thuis, een vertrouwenspersoon, een voorbeeld, een inspirator, bij tijd en wijle the good cop, een psycholoog, dat allemaal zeer zeker. Maar een beste vriendin? Nee.

Omvattender en complexer

Door die slogan op dat raam, ging ik me ook nog eens enorm onzeker voelen. Want ik ben niet de beste vriendin van mijn dochters en ik was het ook niet van mijn moeder. Sterker nog: ik denk dat veel moeder-dochterrelaties juist veel omvattender en complexer zijn, maar allemaal op hun eigen manier en niet in op een beste-vriendinnen-manier.

Lees ook: Patricia biecht op: ‘Ik heb mijn kind langer borstvoeding gegeven om af te vallen’

Uitzonderingen

Bovendien is het voor moeders van jongens ook nog eens een belediging. Want (na wat onderzoek bij mijn vriendinnen) is een bestfriendscenario tussen moeders en zonen al helemaal niet aan de orde. Goed, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. En ik meen oprecht: als jouw moeder je beste vriendin is, waar je alles aan vertelt en meedeelt, dat ik dat echt heel fijn voor je vind. Maar jullie zijn wel de uitzonderingen.

Advies voor slogans

Dus mijn advies voor deze parfumerie is om volgend jaar wat meer aansprekende slogans op het raam te zetten, zoals:

‘Voor mijn moeder, die ik af en toe niet kan uitstaan, maar ik wel heel lief vind, omdat ze simpelweg mijn moeder is’

Of: ‘Voor mijn moeder, die altijd zeurt dat ik te lang aan het gamen ben, maar waar ik wel van hou’.

Dat spreekt vast meer mensen aan…

Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke zondag tussen 16.00 en 18.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.