‘Mijn kinderen trakteren gewoon snoep hoor, wat een onzin dat je alleen een mandarijn mag uitdelen’

12.10.2023 11:21
column Tessa Heinhuis Beeld: Nine IJff

Trakteren is tegenwoordig een beladen onderwerp onder moeders. Want wat geef je je kind mee? Wat ‘mag’ er nog?

Een treurige mandarijn waar geen enkele kleuter op zit te wachten?

Of een verlept spiesje met druiven, een vega knakworstje en stuk komkommer? Sorry, maar je maakt er geen kind blij mee. Scholen experimenteren met nieuwe manieren van het vieren van verjaardagen. Zo is de Anne Frankschool in Gorinchem al een paar jaar geleden afgestapt van traktaties – niemand deelt dus nog iets uit. In plaats daarvan zetten ze de jarige in het zonnetje door hem of haar een leuk spel te laten uitkiezen en toe te zingen.

Kijk, ik snap heus dat er met 30 kinderen in een klas niet 30 keer per jaar een bak suiker gegeten kan worden. Ik wil ook dat mijn zoons groenten en fruit eten en als er kinderen met allergiën zijn, heb ik daar alle begrip voor. Maar kinderen willen iets leuks trakteren. Plus: ik vind het ergens een beetje hypocriet dat we ze een snoepzakje uitdelen ontnemen terwijl bijna alle ouders na schooltijd hun kinderen een ligakoek geven.

Weet wat het beste is voor je kind én voor je eigen geluk, met het nieuwste boek Happy Mom. Dat verdien je!

Waar ik wel voorstander van ben, is het unaniem klein houden. Als in: maak afspraken met de juffen en klassenouders over hoe groots je mag uitpakken met de jaarlijkse ronde van je kind. Begint de ene ouder met een klein zakje snoep, dan trakteert er een maand later iemand met een groter zakje snoep. Een maand later moet iemand dat weer overtreffen met een zak snoep én een cadeautje, en ga zo maar door. Dat is voor veel ouders niet te betalen.

Hou het simpel en bescheiden, want voor een kind is de lol hetzelfde bij iets duurs of iets goedkoper. Maar, los daarvan: laat kinderen wel trakteren met iets waar ze trots op zijn en waar ze zelf blij van worden. Ik doe in ieder geval niet al te moeilijk over die paar smarties.

Tessa Heinhuis is auteur van het boek Happy Mom en moeder van tweeling Bodi en Daaf en baby Sem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tessa Heinhuis (@tessaheinhuis)