‘We hebben 100 ml de tijd voor onze maaltijd’

12.11.2023 13:37
Marit Haegens-­Brugman Fotografie: Laurens Eggen

Marit Haegens-­Brugman is ­getrouwd met Dylan en moeder van Nami (6 maanden).

In een moordend tempo prop ik een perfect gebakken zalm met kreeftensaus en romige pasta in mijn mond. Met mijn vork prik ik snel in de salade, zodat ik ook nog wat groente binnenkrijg. Ennn klaar. Binnen de tijd. Nee, ik doe niet mee aan een Japanse eetwedstrijd. Ik heb een kind.

Op topsnelheid

Mijn man en ik zitten in het restaurant van ons Duitse hotel. Om 17.30 uur. Half 6, mensen. Voorheen reserveerde ik een tafeltje om 19.30 uur en moest ik me haasten omdat ik van tevoren drie verschillende outfits moest proberen. Nu draag ik de kleding van gisteren. M’n baby zit op schoot. In mijn linkerhand heb ik haar fles melk, in mijn rechterhand een glas wijn. Ik wist dat vrouwen goed konden multitasken, maar moeders… WAUW. Dit is van een ander niveautje hoor.

Als we ons eten geserveerd krijgen weten we: we hebben ongeveer 100 ml de tijd. We praten niet in minuten, maar in milliliters. Als wij ons bord maar leeg hebben voordat zij echt moe is na haar fles, om een flinke huilbui in het restaurant te voorkomen. Want daar wordt niemand vrolijk van. Zelfs die vriendelijke serveerster niet.

Lees ook – Zout op met je me-time: ‘Ik zou alleen maar denken aan de kleding die ik nog moet strijken’ >

Fastfood

Terwijl ik de zalm zonder enige vorm van smaakbeleving naar binnen werk, besef ik dat eten een andere betekenis in ons leven heeft gekregen. Afgekoeld eten is inmiddels meer regel dan uitzondering, een maaltijd wordt regelmatig gekozen op basis van het criterium ‘kun je het eten met één hand, zonder het op haar hoofd te knoeien?’

Gelukkig mag onze dochter binnenkort beginnen met oefenhapjes en kan ze over een paar maanden in een kinderstoeltje in een restaurant zitten. Dan maakt ze meer onderdeel uit van het gezin bij de maaltijd. Daar kijk ik naar uit.

Maar als ik TikTok mag geloven kan het gedoe tijdens het avondeten straks weer nieuwe vormen aannemen: ik zag een video met de titel ‘het leed dat avondeten heet’ van een moeder met haar driejarige dochter die allerlei manieren zocht om haar bord niet leeg te hoeven eten. Ach, dat zien we dan wel weer. Op dit moment heet het bij ons: ‘Ook al is de zalm nog zo goed, alles is fastfood.’

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.