Mariëtte Middelbeek is journalist en auteur, en columnist voor Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze twee kinderen: zoon Casper en dochter Nora.
Lees verder onder de advertentie
De huiselijke discussies worden momenteel digitaler. Niet dat we onze kinderen alleen nog via Teams spreken – hoewel ze met dank aan coronathuisonderwijs verdraaid handig met die app zijn – maar ik bedoel meer de inhoud.
Casper heeft best wat vriendjes die een telefoon hebben, voorzien van WhatsApp. Voor een kind dat serieus zijn haar zou vergeten als het niet aan zijn hoofd vastzat, vind ik een telefoon een uitermate stressvol idee (gaat ie een dag mee? Een week? Of halen we de maand?) en bovendien acht ik het niet nodig. Als hij buitenspeelt heeft hij zo’n handig gps-horloge met belfunctie zodat ik hem altijd kan op sporen en de meerwaarde van tweehonderd emoticons naar z’n vriendjes appen zie ik niet zo.
Lees verder onder de advertentie
Instagram
Maar het gaat verder dan telefoons. Blijkbaar is een Insta-account voor achtjarigen best in en ben ik zo’n fossiel dat daar gewoonweg geen zin in heeft. Hij heeft een YouTube-kanaal, dat vind ik meer dan genoeg (ook voor mij, aangezien ik mezelf als poortwachter van het videomateriaal heb opgeworpen).
En sinds hij ’s avonds laat per ongeluk mijn halve vriendenkring via Snapchat heeft wakkergebeld – oeps, sorry mam, verkeerde knop – wachten we daar ook nog maar even mee. Ik wist niet eens dat je via Snapchat kan bellen.
Maar de grootste discussie gaat hier over TikTok. Want dat wil niet alleen Casper, maar ook Nora dolgraag. Ze kunnen erop kijken, maar ze kunnen niets plaatsen – prima compromis, als je het mij vraagt. Niet als je het hun vraagt.
“Er werd lang gezwoegd op het bestuderen, instuderen én uitvoeren van een – ik geef toe – hilarisch dansje”
Lees verder onder de advertentie
Want zo werd er onlangs een middag lang gezwoegd op het bestuderen, instuderen én uitvoeren van een – ik geef toe – hilarisch dansje waar allerlei fonetisch Engels en veel robotachtige dansbewegingen bij betrokken waren. Stonden Erik en ik toch ineens op zondagavond al TikTok-dansend in de kinderkamers, braaf uit te voeren wat ons komisch duo ons opdroeg.
“Nou,” besloot Casper, alsof het een uitgemaakte zaak betrof, “dat gaat dus op TikTok.” Ik ging bijna overstag. Bijna dan.
Dit artikel staat in Kek Mama 11-2022.Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Mijn dochter leert praten. Ik vind het werkelijk een van de schattigste fases tot nu toe. Die brabbelende dreumes die allemaal grappige dingen zegt: het is om van te smelten. Het levert alleen ook weleens gênante situaties op.
Een zwangerschap is al spannend genoeg, maar voor de Britse Lucy en haar man Adam werd het een ware achtbaan. Hun baby Rafferty kwam niet één, maar twee keer ter wereld.
Je denkt dat je iemand in huis haalt om op je kinderen te passen, maar intussen wordt je voorraadkast geplunderd en verdwijnen er sieraden. Wat begon als een klein vermoeden, groeide bij Carla uit tot een regelrechte mini-detectivezaak.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.