Mariëtte twijfelt over een telefoon voor haar zoon: ‘Ik ging bijna overstag’

09.11.2022 12:07
Mariëtte Middelbeek Beeld: Nine IJff

Mariëtte Middelbeek is journalist en auteur, en columnist voor Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze twee kinderen: zoon Casper en dochter Nora.

De huiselijke discussies worden momenteel digitaler. Niet dat we onze kinderen alleen nog via Teams spreken – hoewel ze met dank aan coronathuisonderwijs verdraaid handig met die app zijn – maar ik bedoel meer de inhoud.

Casper heeft best wat vriendjes die een telefoon hebben, voorzien van WhatsApp. Voor een kind dat serieus zijn haar zou vergeten als het niet aan zijn hoofd vastzat, vind ik een telefoon een uitermate stressvol idee (gaat ie een dag mee? Een week? Of halen we de maand?) en bovendien acht ik het niet nodig. Als hij buitenspeelt heeft hij zo’n handig gps-horloge met belfunctie zodat ik hem altijd kan op sporen en de meerwaarde van tweehonderd emoticons naar z’n vriendjes appen zie ik niet zo.

Instagram

Maar het gaat verder dan telefoons. Blijkbaar is een Insta-account voor achtjarigen best in en ben ik zo’n fossiel dat daar gewoonweg geen zin in heeft. Hij heeft een YouTube-kanaal, dat vind ik meer dan genoeg (ook voor mij, aangezien ik mezelf als poortwachter van het videomateriaal heb opgeworpen).

En sinds hij ’s avonds laat per ongeluk mijn halve vriendenkring via Snapchat heeft wakkergebeld – oeps, sorry mam, verkeerde knop – wachten we daar ook nog maar even mee. Ik wist niet eens dat je via Snapchat kan bellen.

Lees ook – 84% van de kinderen mag elke dag op een scherm: ‘Ik heb geen zin steeds de boeman te zijn’ >

Kijken, niets plaatsen

Maar de grootste discussie gaat hier over TikTok. Want dat wil niet alleen Casper, maar ook Nora dolgraag. Ze kunnen erop kijken, maar ze kunnen niets plaatsen – prima compromis, als je het mij vraagt. Niet als je het hun vraagt.

“Er werd lang gezwoegd op het bestuderen, instuderen én uitvoeren van een – ik geef toe – hilarisch dansje”

Want zo werd er onlangs een middag lang gezwoegd op het bestuderen, instuderen én uitvoeren van een – ik geef toe – hilarisch dansje waar allerlei fonetisch Engels en veel robotachtige dansbewegingen bij betrokken waren. Stonden Erik en ik toch ineens op zondagavond al TikTok-dansend in de kinderkamers, braaf uit te voeren wat ons komisch duo ons opdroeg.

“Nou,” besloot Casper, alsof het een uitgemaakte zaak betrof, “dat gaat dus op TikTok.” Ik ging bijna overstag. Bijna dan.

Dit artikel staat in Kek Mama 11-2022.

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.