Mariëtte Middelbeek is journalist en auteur, en columnist voor Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze twee kinderen: zoon Casper en dochter Nora.
Lees verder onder de advertentie
Ineens was hij er: onze nieuwe huisgenoot. Hij mengde zich in elk gesprek, hij beheerste de gedachten van mijn kinderen en tot mijn grote verdriet beheerste hij ook onze muziekinstallatie. Henk. Ik vervloekte hem vanaf dag één.
Lees verder onder de advertentie
Je moeder heet Henk
Voor wie kinderen heeft die wel een normale muzieksmaak hebben, leg ik het even uit. Henk is de ster van het nummer Je moeder heet Henk en aangezien mijn kinderen bij tijd en wijle over een grote mate van wansmaak blijken te beschikken, was dat ineens hun lievelingslied geworden. Nu ben ik echt de moeilijkste niet waar het kindermuziek betreft. Ik zet Kinderen voor Kinderen op vol volume op in de auto (en vind dat oprecht leuk), zing mee met Frozen en draai mijn hand niet om voor het repertoire van K3. Maar Henk… Het lied is vreselijk, wordt vals gezongen en slaat gewoon he-le-maal nergens op.
“Zoals je een liedje in je hoofd kan hebben, hadden mijn kinderen Henk in hun hoofd. Al-les was Henk”
Lees verder onder de advertentie
Ook al stelde ik al snel een verbod in op Henk in de auto en thuis, en daarna ook op de iPads, het kwaad was al geschied. Zoals je een liedje in je hoofd kan hebben, hadden mijn kinderen Henk in hun hoofd. Al-les was Henk. “Wil je wat eten?” “Henk!” “Wat heb je op school gedaan?” “Henk!” “Ga je tanden poetsen.” “Henk!” Stapelgek werd ik ervan. En ik was niet de enige. Aan de zijlijn van de hockeytraining bleken er drie ouders met hetzelfde probleem, wat me geruststelde. Maar niet genoeg om me niet af te vragen: gaat dit ooit over?! Het ging zover dat ik een verbod instelde op het noemen van de naam Henk. Vijf keer Henk was een uur geen iPad. Ik hield de score bij op mijn telefoon en speelde nog nooit zoveel Beverbende, want er bleef maar weinig schermtijd over.
Lees verder onder de advertentie
Fase
En toen ineens was hij weg. Bijna van de ene op de andere dag. ‘Het is een fase’ is een (door mijzelf graag gebezigd) ouderschapscliché, waarbij je denkt aan nachtelijke avonturen, nee zeggen of geen groenten eten. Nooit geweten dat er een Henk-fase bestond, en nog nooit zo blij geweest dat er een fase achter de rug is. Dat ouderschap, dat blijft me verrassen.
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.