Mariëtte Middelbeek is chef redactie van Kek Mama en auteur. Samen met haar man Erik heeft ze twee kinderen: zoon Casper (4) en dochter Nora (3).
Lees verder onder de advertentie
Winter en ik, het is geen match. Ik ben er gewoon niet voor gemaakt. Natte kleddersneeuw in je gezicht en alles is grijs. Ik bibber van grofweg oktober tot maart en klaag steen en been.
Afgelopen winter besloot ik echter dat het uit moest zijn met dat gezeur. In plaats daarvan wilde ik me storten op iets troostends en om redenen die mijzelf nog niet helemaal duidelijk zijn, moest dat iets in de keuken worden.
Keukenprinses
Dat is op zichzelf bijzonder te noemen, want ik ben geen keukenprinses en omdat ik getrouwd ben met iemand die toevallig wel lekker kan koken, waag ik me meestal niet bij het aanrecht. Waar ik prikkend met een vork concludeer ‘nahhhh, prima hoor, denk ik, ongeveer’, staat Erik met chirurgische precisie het vlees te bestuderen op exact de juiste gaarheid. Dat ik nog nooit uit eigen beweging een kernthermometer bij mijn keukenactiviteiten heb betrokken, blijft een gegeven waar hij niet over uit kan. Het moge duidelijk zijn wie er bij ons meestal kookt.
Lees verder onder de advertentie
Maar het leek me zo zen, comfortfood bereiden en dat met gesloten gordijnen en kaarsen aan opeten. Inclusief goede gesprekken aan tafel. Ik was even vergeten dat mijn kinderen niet houden van goede gesprekken en wel van met de achterkant van hun lepel in hun mond proberen elkaar te voeren, maar goed, het idee was leuk. Ik legde me toe op het maken van soep, omdat het echt heel moeilijk is om soep te laten mislukken. Iets waar ik overigens wel in slaagde, want minestronesoep-van-restjes heeft z’n beperkingen. Mijn moeder noemde zoiets vroeger ‘aangeveegde groentewinkel’. Geen succes. Maar het moet gezegd: verder draaide ik het ene huzarenstukje na het andere in elkaar, en mijn kinderen maar slurpen.
Maar het soepseizoen zit erop, dus ik moet iets nieuws. Overmoedig geworden door mijn succes, besloot ik me toe te leggen op het bereiden van vis-uit-de-oven-achtige maaltijden. Ik vind dat altijd zo lekker gezond klinken, en zomers, en bovendien te doen, want: vis, groenten, oven, klaar. Een recept heb ik niet nodig, want op gevoel kom je in de keuken verder. Deze laatste wijsheid heb ik van Erik, voor wie dat ook daadwerkelijk geldt.
Lees verder onder de advertentie
Helaas blijk ik dat gevoel een beetje te missen. Vorige week zette ik iets op tafel dat ik zo lekker uit de losse pols had gemaakt. “Ik weet het niet”, probeerde Erik het nog aardig te brengen. “Het smaakt niet echt naar zalm.” En toen gooiden we het geheel maar weg en ontdooiden een restje van mijn wintersoep. Maar niet getreurd, de lente duurt nog lang. Voordat ik een nieuwe winterhobby neem, gaat die vis me lukken.
Hoe combineer je het ouderschap met een goedlopende carrière? In ‘De ladder op’ interviewen we bekende Nederlandse vrouwen hierover. In deze editie: Loes Daniels (36). Zij en haar partner Roderick zijn trotse ouders van Hugo (2,5) en Lotti (7 maanden).
We kennen ze allemaal: die ene vriendin die keer op keer verliefd werd op de verkeerde man. Charmante praatjesmakers, mysterieuze types of gewoon regelrechte bad boys. Volgens de sterren is dat geen toeval: sommige moeders hebben er simpelweg een handje van om steeds weer te vallen op het verkeerde type.
Soms gebeurt het opeens: je kind wil een rigoureuze verandering in zijn uiterlijk. Waar je zelf nog denkt aan knipbeurten van een paar centimeter, komt je zoon doodleuk met een ander idee bij de kapper. Het overkwam Sam.
Steeds de Insta van je ex checken helpt niet om over je scheiding heen te komen, dat snapt Renée heus wel. Maar zich verliezen in het partyen op Ibiza lukt haar ook niet. Totdat ze na een toevallige ontmoeting alsnog weet te ontdooien. En hoe.