Vanaf het moment dat Malu en haar vriend gingen samenwonen, werd er veelvuldig gevraagd naar hun kinderwens – iets wat zij zelf niet zomaar zou doen.
Lees verder onder de advertentie
‘Sinds ik moeder ben, vind ik het een van de persoonlijkste vragen ooit. Misschien wel te persoonlijk…’
Een slopend ivf-traject
Het is niet dat ik zelf moeilijk zwanger kon worden of een pittige zwangerschap had, maar doordat wij zo in de babysferen zaten, werd ik wel vaker geconfronteerd met stellen waarbij kinderen krijgen een stuk moeizamer ging. Zo duurde het bij een vriendin bijna vijf jaar voordat ze een positieve test in handen had (iets wat pas ter sprake kwam tijdens míjn zwangerschap), probeerde mijn nicht jaren, tevergeefs, voor een tweede keer zwanger te worden en zit een collega nu nog steeds in een slopend ivf-traject.
Op het eerste gezicht merkte ik daar niets van, maar toen diezelfde nicht mij na mijn bevalling openhartig vertelde over hoe confronterend ze het in het begin vond om mij met een baby te zien – ook al was ze natuurlijk ook enorm blij – ben ik een stuk voorzichtiger geworden.
Lees verder onder de advertentie
‘De norm?’
Om te voorkomen dat ik mensen kwets, vraag ik daarom nooit uit mezelf ‘of ze al bezig zijn met kinderen’. Want buiten het feit dat je hiermee impliceert dat ‘kinderen krijgen’ de norm zou zijn in deze maatschappij (wie weet wíllen ze helemaal geen kinderen – is toch ook mogelijk?), kan zo’n vraag onbewust hard binnenkomen. Hoe goedbedoeld ook.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.