‘Mijn dochter deed alsof haar babybroertje niet bestond’

28.01.2022 05:52
Jannine Berkelaar

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (9) en zoon Mats (7).

Tussen Elin en Mats was het niet bepaald liefde op het eerste gezicht. Waar wij als ouders direct smoor waren op ’t menneke, moest Elin behoorlijk wennen aan deze nieuwe huisgenoot. Ze werd er niet vervelend van, eiste niet meer aandacht op, kreeg geen driftbuien, nee, Elin pakte het anders aan. Ze gaf haar broertje the silent treatment.
 

Lees ook
Broertje of zusje op komst? Zo bereid je je kind voor >
 

The silent treatment

Leefde haar vertrouwde leventje alsof haar kersverse broertje niet bestond. Negeerde hem compleet. Af en toe stond ze op haar teentjes bij het wiegje om een nanoseconde te kijken, om zich vervolgens weer snel met haar eigen zaken te bemoeien. Interesse in flesjes geven, knuffelen of luiers verschonen (oké, die snap ik) had ze totaal niet. Lastige ouders als wij zijn, wilden we een gezellige newborn-shoot waarop broertje met trotse zus zouden stralen. Dolgezellig werd het.

“Ze wilde pertinent niet met haar broertje op de foto.”

Elin wilde pertinent niet met haar broertje op de foto. Een rol koekjes en veel beloftes later hebben we een paar kiekjes kunnen schieten met de wangetjes rood van het huilen en de koekkruimels nog in het haar. Gelukkig was dit, zoals alles in het leven van een ouder, een fase. Elin ontdekte dat Mats het perfecte publiek is voor al haar grapjes en ze kwam erachter dat wanneer zij iets niet durft, hij dapper naar voren stapt.

Nu zijn ze, meestal, dikke maatjes en vooral elkaars partner in crime als het gaat om het bespelen van hun moeder. Als dit mij te gortig wordt geef ik hun the silent treatment. Alles is een fase, maar deze mag nog heel lang duren.
 

Dit editorial staat in Kek Mama 02-2022.

 

Meer lezen?
Neem nu een abonnement op de #1 glossy voor moeders >