‘Mam, wat is seksen?’

29.10.2021 08:44
Jannine Berkelaar

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (9) en zoon Mats (6).

“Mam, heeft de buurman dan ook Willie’s?”

Als het op seksuele voorlichting voor mijn kinderen aankomt laat ik mij graag helpen door een goed educatief programma of een boek. Na het zien van de film Jack bestelt een broertje werd het onderwerp voortplanting geheel onbewust hét gespreksonderwerp van de dag. Wat zeg ik, van de maand.

Jack uit de film heeft twee moeders en wil dolgraag een broertje. Hem wordt verteld dat hiervoor een vrouw met een eitje en een man met Willie’s (aka sperma) nodig zijn. Verbaasd vraagt Jack aan zijn moeders hoe ze dan aan hem komen. “Via het internet”, luidt hun antwoord. Dus Jack gaat op zoek naar een man met Willie’s. Fantastische film overigens.
 

Lees ook
Tips van een pedagoog: zo geef je seksuele voorlichting aan je kind >

 

Seksuele voorlichting

Enfin, zo kwam het dus dat Mats en Elin zich op de meest ongemakkelijke momenten afvroegen welke manfiguren ook allemaal Willie’s hebben. De meneer achter de kassa? Ja. De man in de bieb? Ja. De buurman? Jaha!

Nu vind ik het belangrijk dat mijn kinderen weten hoe je een baby in je buik krijgt en schat ik mezelf redelijk open-minded in. Toch hoef ik niet per se dagelijks geconfronteerd te worden met de Willie’s van alle mannen die wij tegenkomen. Bovendien werden de vragen niet bepaald in mijn oor gefluisterd, wat een behoorlijk aantal verbaasde blikken van de Willie-bezitters opleverde.

Gelukkig verdween het Willie-tijdperk en hebben we het inmiddels weer over hockey en Lego. De storm is geluwd. Tot ik vanuit de badkamer hoor: “Mam, wat is seksen?”
 

Dit editorial staat in Kek Mama 14-2021.

 

Meer lezen?
Neem nu een abonnement op de #1 glossy voor moeders >