Drs Leenarts’ Dermadossier: De houdbaarheid van zonnebrandcrème

22.06.2024 11:00
Bron: Drs Leenarts

Geen gedoe met de eindeloze zoektocht naar de perfecte billenzalf voor je kroost? Geen uren in de badkamer voor een skinroutine (alsof je daar tijd voor hebt als moeder)? En zeker geen fortuin uitgeven aan een minipotje anti-rimpelcrème dat je nieuwsgierige peuter leeg graait? Het kan! Drs Leenarts is er voor moeders met kids en verklapt hoe in haar tweewekelijkse column voor Kek Mama.

“Ineens is de zomer voorbij. Weg zon. En dus gaat die tube zonnebrandcrème weer in de kast. Maar nu, een jaar later, kom je hem weer tegen. Is deze variant nog goed of kun je beter een nieuwe kopen? Hoe lang is zonnebrand eigenlijk houdbaar?

Houdbaarheid zonnebrand

Elk jaar nieuwe zonnebrand kopen hoeft niet altijd. De houdbaarheid van zonnebrandcrème hangt vooral af van wanneer je hem hebt gekocht. Zonlicht, warmte en vocht kunnen zonnebrandcrème laten bederven. De kwaliteit gaat dan achteruit, en de zonnefilters, die je huid beschermen, kunnen minder effectief worden. De zonnefilters zijn de reden dat we smeren, dus als die niet meer werken, heeft het weinig zin. Zonnebrand van vorig jaar gebruiken is dus een gokje.

Een jaar houdbaar

Je hebt er waarschijnlijk nooit op gelet, maar de houdbaarheid van je zonnebrandcrème staat op de tube. Vaak zie je een symbool van een potje met een open deksel. Staat er bijvoorbeeld 12M op? Dat betekent dat de zonnebrandcrème na opening nog 12 maanden houdbaar is. Dit geldt ook voor aftersun. Heb je de verpakking nog niet geopend? Dan kun je het 2,5 jaar bewaren.

Of je tube van vorig jaar nog goed is, hangt dus af van wanneer je hem hebt gekocht of geopend. Heb je hem aan het eind van de zomer gekocht? Dan is hij de volgende lente of zomer nog wel goed. Heb je hem aan het begin van de zomer gekocht en is hij een jaar later nog niet op? Dan kun je beter een nieuwe tube kopen. Tot twaalf maanden na openen is het oké.

Tips

Is je zonnebrand over de datum? Zonde, maar deponeer deze in de prullenbak, koop een nieuwe tube en smeer voldoende. Laat de tube niet in de zon liggen of in je auto slingeren. Zit je lekker op het terras, lig je op het strand of hang je aan het zwembad? Houd ook dan je zonnebrandcrème uit direct zonnebrand. Het beste is om je crème zo koel en donker mogelijk te bewaren, zo geniet je het langst van zonbescherming. Op zoek naar een nieuwe tube? Bekijk mijn suncare lijn eens.”

Drs Who?

Ontmoet Marjolein Leenarts, dermatoloog en het creatieve brein achter Drs Leenarts: het huidverzorgingsmerk voor de allerkleinsten tot volwassenen. Van baby’s tot moeders. Het begon toen een van Marjoleins kinderen waterpokken kreeg. Met haar dermatologische kennis ontwikkelde ze een kalmerende lotion die meteen aansloeg. Binnen de kortste keren was het een hit bij haar vriendenkring. Inmiddels zijn de producten van Drs Leenarts geliefd door velen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.