Ellen over reacties van mannen op social media: ‘Het zal je echtgenoot of zoon zijn…’

29.11.2023 10:10
Ellen

Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (12 en 9) uit een vorige relatie én is in november bevallen van dochter Sophia met haar vriend Nils.

Toen Sophia deze week lag te doezelen op mijn arm was ik wat aan het scrollen op Instagram. Er kwam een filmpje voorbij van de serie Oogappels. Ik heb de serie nooit gezien, maar ik hoor en lees dat het een geweldige, realistische serie is. Natuurlijk zag ik al vaker een filmpje voorbij komen van Merel, een van de hoofdpersonages. Zo hoorde ik haar een keer aan haar mannelijke collega’s vertellen dat vrouwen meestal overal voor opdraaien, wanneer het de kinderen betreft. Aan de reacties te zien waren veel vrouwen het met Merel eens en sprak zij uit wat veel moeders denken. Wat ze zei was raak. 

Goed gedaan, Merel!

In ieder geval … In het filmpje dat ik deze keer zag, gaat Merel naar haar baas omdat haar nieuwe, mannelijke collega meer verdient dan zij. Dit vindt ze – naar mijn mening terecht – niet eerlijk en ze onderhandelt over een gelijk salaris. Goed gedaan, Merel! dacht ik, en met mij vele vrouwen in de reacties. Verschil in salaris, terwijl een man en een vrouw hetzelfde werk leveren, is niet meer van deze tijd en absoluut oneerlijk. Maar toen kwam ene Dick (hij deed zijn naam eer aan, dat moet ik hem nageven) de hoek om zeilen. Ik citeer: “Ga gewoon naar het aanrecht vrouw en zeur niet! Vrouwen zijn niet hetzelfde als mannen. En nu stofzuigen en je muil houden.

Oké, dacht ik. Chic. Dick stond met een vrouw op zijn profielfoto en ik had direct medelijden met de dame in kwestie. Je zult zo’n kerel thuis hebben. Of hij het nou meent of loopt te trollen, het is allebei om te janken.  

“Dick stond met een vrouw op zijn profielfoto en ik had direct medelijden met de dame in kwestie. Je zult zo’n kerel thuis hebben”

Na Dick reageerde Antoine. Deze meneer had een uitstekend onderbouwde mening over het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen. Namelijk; Mannen zijn productiever, zijn minder vaak ziek, worden niet zwanger, kletsen minder, klagen minder, werken harder, werken meer uren.  

Simpele lamme tak

En hoewel Dick reageerde als een simpele lamme tak, was er één specifiek ding in de reactie van Antoine waar mijn nekharen van overeind gingen staan. Raken niet zwanger. Ja, wat hij zei was natuurlijk allemaal te triest voor woorden, maar raken niet zwanger? Whut? Dus omdat je nou eenmaal een vrouw bent en daarmee het geluk of de pech hebt – het is maar net hoe je het bekijkt – om kinderen te baren, is het terecht dat je minder verdient dan een man? Ja natuurlijk, als vrouw draag je het kind, je krijgt het kind, je hebt recht op verlof en misschien kies je er daarna nog voor om te kolven, maar … het is toch ook zíjn kind? Ik hoop écht van harte dat meneer Antoine geen vrouw heeft, want ik kan me niet voorstellen dat je een gelijkwaardige relatie kunt hebben met iemand die zó over vrouwen denkt (geldt ook voor Dick).  

Toen kwam Franck nog, met een tegenreactie op een dame die zich verweerde (wat ze overigens perfect en netjes deed). Franck zei: Droom jij nog even lekker verder mevrouwtje. Dan richten wij mannen ons weer op het verdienen van de centjes.  

Tegen zoveel domheid kon ik niet op. Dus ik klikte Instagram weg en zuchtte diep. Het zal je echtgenoot zijn. Of je zoon. Ik nam mezelf direct voor om er met mijn zoons over te praten. Uiteraard op een kindgerichte manier, maar wel duidelijk. Want dit soort reacties van mannen over vrouwen zijn toch te afschuwelijk voor woorden?