Ellen: ‘Je betaalt zo 600 euro voor een geboortekaartje dat toch in de papierbak verdwijnt’

07.02.2024 11:22
Ellen

Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (12 en 9) uit een vorige relatie en dochter Sophia (1) met haar vriend Nils. Ze is in verwachting van haar vierde kindje. Volg haar op Instagram.

We gaan inmiddels richting de 27 weken zwangerschap en daarmee komt één van de leukere dingen – vind ik dan – zo langzamerhand in beeld: het uitzoeken van een geboortekaartje. Misschien nog wat vroeg, maar een beetje rondneuzen is handig. Zo kun je een goede afweging maken, proefdrukken aanvragen en kijken wat er binnen je budget valt. Het aanbod is enorm en het is best even afstemmen samen. Wat vinden we allebei mooi? Maar ook: willen we dit bedrag eraan uitgeven?

Prijskaartje

Voor de geboorte van Sophia hadden we al een heleboel proefdrukken aangevraagd, maar er zat niets tussen waarvan we zeiden: yés, dit is ’m. Het wauw-effect bleef gewoon weg. Tot ik een kaartje voorbij zag komen op Instagram. Simpel, maar zó schitterend. Het gaf de maanstand van haar geboortedag aan in goudfolie en haar naam stond eronder. Klaar. Het was gedrukt op van dat mooie, ouderwetse papier en gewoon prachtig in al z’n eenvoud. We waren het er direct over eens, dit moest ’m worden en dat werd ’m ook. Maar ja, er hangt natuurlijk een prijskaartje aan zo’n mooi geboortekaartje. Inclusief postzegels en enveloppen (en dan reken ik de aangeschafte adreslabels, het inktpatroon en de sluitzegels niet mee) waren we ruim vijfhonderd euro kwijt. Hoppa. Gelukkig is het verder totaal geen dure periode.

Natuurlijk kregen we er een aantal complimenten over, maar de meeste mensen zeiden er niks van. Eén iemand zei dat ze dit kaartje het mooiste kaartje vond dat ze ooit had gezien. Hartstikke leuk. Maar wat hielden wij er verder aan over? Een heel mooi kaartje in een gouden lijstje op de plank. Het zette me wel aan het denken voor deze zwangerschap. Aan de ene kant denk ik: ik wil wéér het mooiste geboortekaartje kiezen, maakt me niet uit wat het kost.

Aan de andere kant, de prijzen zijn best flink gestegen. Het kaartje van Sophia is bijvoorbeeld ruim een euro duurder geworden per stuk. De meeste mensen halen het kaartje uit de envelop, kijken ernaar, sturen een kaart terug en misschien maken ze een afspraak voor een bezoekje. Daarna gaat het kaartje, behalve bij de opa’s en oma’s, meestal richting de papierbak of het verdwijnt ergens op een stapel. Dat is heel hard, maar gewoon de realiteit. Ik zet geboortekaartjes van vrienden of familie tijdelijk in een leuk houdertje op de WC, maar het krijgt geen prominente plek in mijn huis.

Lees ook – ‘Gelukkig wist ik bij Sophia dat de tv aanzetten echt heel handig kan zijn’ >

Traditie

Het is een mooie traditie en ik heb drie keer een prachtig geboortekaartje verstuurd, maar mijn nichtje kreeg onlangs haar vierde kindje en zij zette me aan het denken. Zij verstuurt geen kaartjes meer, alleen directe familie kreeg er eentje. Daar hoor ik niet bij en vind ik dat erg? Hell no. Haar keuze en slim ook. Dat geld kun je erg goed gebruiken voor andere zaken. Ik had het erover met Nils en we kwamen tot de volgende conclusie: een middenweg. Wij gaan iets nieuws proberen. We gaan het onze familie, vrienden en kennissen van tevoren vragen. Wil je een echt kaartje of zou je ook genoegen nemen met een kaartje per mail of app? Ik ben heel benieuwd wat eruit gaat komen. Persoonlijk zou ik nooit een echt kaartje hoeven, van niemand. Een geboorteaankondiging kan ook op een andere leuke manier en het kan me geen barst schelen of dat per app/mail of op papier is. Ik denk zelfs dat alleen onze ouders, oma’s, zussen en misschien ergens een tante een echt kaartje willen om te bewaren.

“Persoonlijk zou ik nooit echt een kaartje hoeven, van niemand”

Katjing!

Wij komen toch al gauw – als we iedereen een kaartje zouden sturen – op tachtig of negentig kaartjes en met die prijzen van tegenwoordig … het loopt weer met gemak op tot vijf/zeshonderd euro. Zelfs simpelere kaartjes. Daar hebben we bijvoorbeeld net onze prachtige, tweedehands duowagen Bugaboo Donkey voor aangeschaft. Je hebt er een gloednieuwe TripTrap mét newborn én babyset voor. Je kunt er een compleet babykamertje voor hebben. Als je wel een klein setje kaartjes laat afdrukken heeft je kindje later een mooi kaartje en wij hebben er eentje voor op de plank. Het lijkt mij dan dat iedereen tevreden is.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.