Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (7) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Lees verder onder de advertentie
Zevenjarige marketingtijgers
Het is dinsdagmiddag en ik sta op het schoolplein te wachten op mijn zoon. Het ene na het andere kind komt in uniform naar buiten gestapt, een Zuid-Afrikaanse standaard op de basisscholen hier. In de verte zie ik mijn ‘keurige’ zoon al verschijnen in z’n witte overhemd, grijze korte pantalon, hoge kousen en zwarte, zeer formele, geveterde kantoorschoentjes. Alsof hij op z’n zevende jaar zojuist een goede zakendeal heeft gesloten met z’n mede-zevenjarige marketingcollega’s. Gelukkig verraden de moddervegen in z’n gezicht dat er wel degelijk gespeeld is vandaag.
Glunderend komt hij op me afgestormd. ‘Mam’, fluistert hij geheimzinnig, ‘ik moet je even iets geheims vertellen.’ Ik ben één en al oor. Zorgvuldig dirigeert hij mij het schoolplein af, ver buiten de gehoorafstand van andere ouders. ‘Nou weetje…’ fluistert hij weer. ‘Ik heb verkering met een meisje uit m’n klas.’ ‘Joh, wat leuk’, zeg ik. ‘Hoe heet ze?’ Er ontstaat meteen een flinke frons. ‘Ja, dat weet ik eigenlijk niet meer’, zegt hij.
Lees verder onder de advertentie
Oké sorry, verkeerde vraag. Totaal irrelevant ook, eigenlijk. Ik probeer het nog een keer. ‘Wat vind je zo leuk aan haar?’ vraag ik. ‘Nou, ze is echt heel aardig en heeft hele mooie lange haren… Ohja en ze lacht ook heel schattig.’ Klinkt op zich als een leuk type om verkering mee te hebben. ‘En wat vindt zij ervan dat jullie verkering hebben?’ vraag ik. ‘Nou, eigenlijk is dat nog een beetje een probleem, zij weet het zelf nog niet.’
‘Niets is vreemd in het leven van een zevenjarige. Polygamie, meeroudergezinnen, onwetende verkering. Liefde kent geen grenzen’
Stuk makkelijker
Lekker, zeg. Verkering hebben zonder dat de ander er vanaf weet, laat staan er consent voor heeft gegeven. Dat maakt het allemaal wel een stuk makkelijker, moet ik zeggen. Geen gedoe met ongemakkelijke eerste dates, achteraf dingen horen als ‘Je stelde echt veel te weinig vragen’ of ‘Ik vond dat je wel lang doorzaagde over je macrobiotische vegan dieet’. Nee joh, als je überhaupt niet op de hoogte bent van de verkering in kwestie, kun je er ook geen problemen mee hebben. Voor mijn zoon is het allemaal zeer logisch. Verkering is in het geval van eenrichtingsverkeer net zo goed verkering te noemen.
Lees verder onder de advertentie
Twee moeders
‘Mag ik nog even wat vragen?’ zeg ik. ‘Nou, vooruit dan maar’, zucht hij, lichtelijk vermoeid dat er blijkbaar in deze zeer logische kwestie nog steeds dingen onduidelijk zijn. ‘Je hebt dus nu verkering, maar zij weet het niet. Wat nou als je een keer verliefd wordt op iemand anders? Ga je het dan ook uitmaken zonder dat zij het weet?’ ‘Nee joh, ik hoef het toch niet uit te maken?’ zegt hij. ‘Het is gewoon heel simpel, dan heeft mijn kind later twee moeders.’ En zo zie je maar, niets is vreemd in het leven van een zevenjarige. Polygamie, meeroudergezinnen, onwetende verkering. Liefde kent geen grenzen.
Lees verder onder de advertentie
’s Avonds zitten mijn man ik samen op de bank. We kijken een serie. ‘Zeg schat’, zeg ik, ‘wat nou als ik ook verkering zou hebben met Idris Elba. Zou je daar problemen mee hebben?’ Mijn man kijkt onverstoorbaar verder. ‘Nee joh schat, prima’, zegt hij. ‘Nodig je ‘m dan ook een keer uit op de koffie?’
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.
Trigger warning: in dit artikel komt een eetstoornis ter sprake, wat mogelijk triggerend kan zijn.De druk om na een bevalling ‘snel weer de oude te zijn’ is groot. Social media staat vol met moeders die binnen no time hun zwangerschapskilo’s kwijt zijn en weer in hun oude spijkerbroek passen. Dat kan ervoor zorgen dat je […]
Heb je weleens stiekem een blik geworpen op de chatgesprekken van je tiener en je afgevraagd wat al die emoji’s betekenen? Dan ben je niet de enige. De nieuwe Netflix-hit Adolescence heeft ouders in heel Nederland aan het denken gezet over de verborgen betekenissen achter emoticons. Taalplatform Preply heeft ze op een rij gezet.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.