Anouk: ‘Als je dochter van negen naar dezelfde serie kijkt als jij (nét iets ouder) gaat er ergens iets mis’

22.02.2024 06:00

Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (9), Emeline (8), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.

Laatst kwam ik erachter dat mijn oudste dochter van negen jaar Never Have I Ever aan het kijken was op Netflix. Eigenlijk is het balen dat ze op enig moment zo goed kunnen lezen dat ze series met ondertiteling kunnen kijken. Dan weet je dat het vaak geen kinderprogramma’s meer zijn. Zo is Never Have I Ever een coming of age-serie over een Indiaas-Amerikaanse tiener (Devi), die na de plotselinge dood van haar vader opgroeit met haar strenge moeder. Haar moeder wil dat Devi haar tijd aan school
besteedt, maar Devi heeft meer interesse in jongens, haar vriendinnen en het ontdekken van haar seksualiteit.

Te jong versus te oud

Hoe ik dit allemaal weet? Ik heb de serie zelf ook gekeken en ik vond ‘m erg leuk. Als je dochter van negen jaar en jij (van iets ouder) naar dezelfde series kijken, vraag je je toch wel even af wat er misgaat. Zij is er duidelijk te jong voor en ik duidelijk te oud, maar allebei vinden we het fantastisch.

Lees ook – ‘Ik wist niet dat mijn dochter 33 lessen nodig had om te wennen aan water’ >

Mijn dochter vindt het interessant en spannend. Ze krijgt een inkijkje in een wereld die haar nog te wachten staat. Voor mij is het waarschijnlijk vooral nostalgie. Het grappige (of sneue, het is maar hoe je het bekijkt) is dat ik mij meer identificeer met de 17-jarige Devi dan met haar moeder. Het doet me terugdenken aan een tijd van hevig verliefd worden, hopen dat je crush er is als je uitgaat en dat hij je dan ziet staan, je eerste kus, je eerste serieuze vriendje met dan wat meer dan alleen een kus… Maar ook het voelen van enorm liefdesverdriet, waardoor je wereld instort en je je niet kunt voorstellen dat je
ooit nog blijdschap zult voelen (behalve misschien met een bak Ben & Jerry’s Chocolate Fudge Brownie).

(Nog niet zo) volwassen

Ik zou liever willen dat ze nog niet zo snel volwassen wordt (en gelukkig vindt mijn dochter van 8 jaar Gabby’s Poppenhuis nog helemaal geweldig). Ze weet in ieder geval nog niet dat Never Have I Ever ook een drinkspelletje is, dus dat valt weer mee. Ach, ik kan haar het wel gaan verbieden, maar dan kijkt ze misschien stiekem. Nu doen we het samen: hartstikke gezellig en zo kunnen we ook samen de onderwerpen bespreken.

“Ze weet in ieder geval nog niet dat Never Have I Ever ook een drinkspelletje is, dus dat valt weer mee”

Hechte band

Ik streef heel erg naar een hechte band met mijn dochters, waarbij mijn dochters zich veilig voelen om alles met mij te delen en waarbij ze weten dat ze zich nooit ergens voor hoeven te schamen. Hopelijk zullen ze dan later ook verstandige keuzes maken of in ieder geval naar mijn ‘wijze raad’ willen luisteren (de moeders met oudere dochters zullen nu vast meewarig lachen, maar ach een moeder kan dromen).

En voor degenen die ook Never Have I ever hebben gekeken. Nog nooit heb ik gefantaseerd over Paxton Hall-Yoshida en zijn buikspieren….Oké, drinken maar mama’s!
P.s. geen zorgen, de acteur is meerderjarig.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.