Anouk: ‘Ik wist niet dat mijn dochter 33 lessen nodig had om te wennen aan water’

08.02.2024 08:00

Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (9), Emeline (8), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.

“Iedere ouder zal beamen dat zwemlessen horror zijn. Met vier kinderen weet je ook dat je heel wat jaren in het zwembad zal doorbrengen. Dat is onze eigen schuld. De eerste zwemles van onze oudste dochter kan ik mij nog goed herinneren. Ze was met alles vlot geweest in haar ontwikkeling. We vertrokken dus vol goede moed naar het zwembad met onze hopelijk mini Kromowidjojo. Nou, die droom viel snel in het water.

Trouw aan badje nul

Ten eerste verbaasde ik mij erover dat kinderen beginnen in badje nul. Dat is zo ontmoedigend. Bad één klinkt zoveel positiever: dan lijkt het alsof ze al wat gepresteerd hebben. Badje nul is niets, alleen watergewenning. Op dat moment wist ik nog niet dat mijn dochter maar liefst 33 lessen nodig had om te wennen aan water. Je zou denken dat ze nog nooit onder de douche was geweest. Iedere druppel en spetter water ging ze vakkundig uit de weg.

Het ene nieuwe kind na het andere zagen we het water in plonzen en vertrekken naar badje één, maar niet onze Aurélie. Zij bleef trouw aan badje nul. Daar zat ik dan week in week uit in de benauwende hitte, terwijl ik er niet eens een lekker bruin kleurtje aan overhield.

Lees ook – ‘Maakt schoolzwemmen een comeback?’

“Mijn hart brak en ik had dat zwembad kunnen vullen met mijn tranen.”

Zwembad vol tranen

Uiteindelijk brak 2,5 jaar later het grote en langgekoesterde moment aan. Aurélie mocht afzwemmen voor diploma A. Alleen gooide corona toen roet in het eten. De ouders mochten niet kijken. Mijn hart brak en ik had dat zwembad kunnen vullen met mijn tranen. 

Emeline heeft ook wat langer dan gebruikelijk rondgedobberd in bad zero, maar is daarna een speedboot geworden. Tegelijkertijd met Aurélie mocht ze afzwemmen voor diploma C. Met Vieve zijn we weer terug bij af. Ze is al twee jaar bezig en zit nog steeds in het eerste bad.

Te koud

Vieve presteerde het om de eerste drie zwemlessen met kurkdroog haar terug te komen. Heel knap! Geen idee hoe ze dat voor elkaar kreeg, omdat ouders sinds corona niet meer mogen kijken naar de zwemlessen. Enerzijds helemaal ‘joepie’. Nu hoef ik niet meer verplicht in die sauna te zitten, waar mijn zorgvuldig met stijltang bewerkte haar direct begint te krullen. Die krullen plakken zich vervolgens ook nog eens vast aan mijn voorhoofd. Zo charmant! Anderzijds hebben we geen goed zicht meer op de voortgang.

Het probleem van Vieve is vooral dat ze het te koud heeft. Na iedere les komt ze hevig bibberend en klappertandend het zwembad uit alsof ze in haar zomerjurkje een sneeuwballengevecht heeft gehouden in Siberië. We hebben al verschillende wetsuits voor haar gekocht. 

Lees ook – ‘5 fases die iedere ouder doormaakt tijdens de zwemlessen van hun kind’

ABC, ik kap ermee

Dan komt hierna Lilou aan de beurt, die nu al als echte dramaqueen om een handdoek gilt als er ook maar één minuscule druppel water in haar ogen komt tijdens het haren wassen. Soms (lees: altijd) heb ik zin om te roepen, zoals kinderen dat doen, : ‘ABC, ik doe niet meer mee’, maar dat ABC moet er natuurlijk wel komen. De komende jaren zal ik dus iedere week braaf naar het zwembad gaan als Moeder Gans met kuikens die liever op het droge blijven.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.