Fancy gevulde broodtrommels? Mij niet gezien!

18.06.2023 08:00
Beeld: Kyra, HashtagK

Lilian Finn (31) is auteur, spreker en designer. Ze is getrouwd met Charles en moeder van zoon Nox (4).

Voordat je kind naar school gaat, moet je het een en ander geregeld hebben. Je hebt uitgezocht welke school je denkt dat bij jouw kindje past, welke rugzak handig is en dat jouw kind zelf naar de wc kan. Waar ik geen rekening mee had gehouden, is dat er ook een etiquette schijnt te zijn op broodtrommelgebied.

Broodtrommel-etiquette

Heel Instagram en Pinterest staan er mee vol: prachtig gevulde trommels, waarin alles precies goed in de vakjes past. De Bento Box uit Japan is overgewaaid naar hier, worden gevuld door moeders en meegegeven aan schoolkinderen. Heerlijke filmpjes om te kijken, ik ga daar zeker lekker op. Doorvoeren naar thuis? Nope, dat zie ik dan weer niet zitten. De broodtrommels die hier gevuld worden zit geen boterham uitgedrukt in een hip vormpje in.

Iedereen moet natuurlijk zijn eigen plan trekken; ik zie alleen niet de meerwaarde in een fantastisch opgemaakte lunch. Ik heb namelijk niet het idee dat mijn kind er beter door gaat eten of dat het hem echt gaat opvallen, die extra moeite die ik erin zou steken. Het feit alleen al dat ik voor zeven uur ’s ochtends mezelf en een kind moet klaarmaken om op tijd met alle tassen bij de VSO en op werk te zijn, werkt daar ook niet aan mee. Een ‘mooie’ lunch, daar wil ik simpelweg mijn energie niet aan verspillen. 

Vlugge Minion

Nox heeft zelf zijn lunchbox en drinkfles uitgezocht in de winkel en daar moet hij het mee doen. Wel vul ik met liefde een fruitbakje met gesneden appel – want in partjes wordt het beter gegeten – of teken ik naast zijn naam op de banaan nog een vlugge Minion. Verder is het een simpele dubbele boterham met het beleg dat we die dag in huis hebben, wat komkommer of een handje rozijnen. Prima gevarieerd en heerlijk simpel.

“Ik heb hem nog nooit horen klagen over het feit dat hij geen hartjeskomkommer heeft of spookjesbrood”

Nox zit nu ruim een half jaar op school en klaagt gelukkig niet over zijn broodtrommels. Stom genoeg is dat wel weer zo’n ding waar ik mom guilt over kan hebben; dat ik niet leuk mee doe met de ‘Instagrammoeders’. Nou ja, nooit klagen… Hij is het regelmatig niet eens met het beleg dat op zijn brood zit. Het blijft natuurlijk wel een doodgewone kleuter. Maar ik heb hem nog nooit horen klagen over het feit dat hij geen hartjeskomkommer heeft of spookjesbrood. Dus voorlopig blijf ik lekker gemakkelijk mijn eigen ding doen in het vullen van de trommel. Mocht hij die wens toch ontwikkelen? Dan hoop ik dat hij oud genoeg is om zijn brood zelf in zo’n vormpje te drukken.

Als er dus iets is wat ik niet ga missen komende vakantie, is het het vullen van die broodtrommels. Al gaat Nox wel gewoon naar de BSO; daar krijgt ‘ie gewoon brood. Wie weet zelfs in een leuk vormpje.