Ellen over de babyuitzet: ‘Welke spullen koop je tweedehands en welke niet?’

14.06.2023 09:28
Ellen

Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (11 en 8) uit een vorige relatie én is in november bevallen van dochter Sophia met haar vriend Nils.

Baby’s hebben spullen nodig. Veel spullen. Ik word iedere dag weer geconfronteerd met alle zooi die we in huis hebben staan voor Sophia. Je kunt zeggen: baby’s hebben alleen liefde nodig, maar op een gegeven moment gaat die vlieger niet meer op. Ik schreef er al eens eerder over, maar afgelopen week kwam ik een interessante discussie tegen online. Wat koop je tweedehands en wat niet?  

In het ene stuk was een moeder aan het woord die alles tweedehands had gekocht. Ze had voor alles bij elkaar ongeveer vijfhonderd euro neergeteld. Kamertje, kleertjes, wagen, Maxi Cosi, álles. Heeft ze knap gedaan, dacht ik. Het volgende stuk ging over een moeder die alles nieuw had gekocht á ongeveer zevenduizend euro. Pfoe. Zévendúizend euro. Die heeft – op een andere manier – ook goed haar best gedaan.  

‘Tijden veranderen, je smaak ook. Voor de foto’s hoef je in ieder geval geen dure spullen aan te schaffen.’

Veel meningen

Onder het stuk gingen de Facebookmoeders natuurlijk compleet los. Allebei de vrouwen uit het artikel waren belachelijk, want wáárom zou je alles tweedehands kopen (dat was de ene groep) en wáárom zou je zoveel geld uitgeven aan babyspullen (dat was de andere groep). Er was een dame die zei: Ik heb alles nieuw gekocht voor de foto’s. Dat ik later kan zeggen: wat hadden we een mooie spullen! Daarom kocht ik bijvoorbeeld een dure wandelwagen. Echt de grappigste reden ooit om dure, nieuwe spullen te kopen natuurlijk. Als ik nu de foto’s terugkijk van kleine Lewis in zijn dure wandelwagen, denk ik: Jeetje, wat een lomp en lelijk ding. Tijden veranderen, je smaak ook. Voor de foto’s hoef je in ieder geval geen dure spullen aan te schaffen.  

Lees ook: Ellen: ‘Het kan voor een vrouw erg vervelend zijn als de controle van haar wordt afgenomen tijdens de bevalling’

Babyspullen kunnen prima tweedehands

Ik sta er een beetje tussenin. Sophia is mijn derde, ik had het gevoel alles nieuw te willen kopen wel losgelaten. Ook omdat ik weet: het is niet allemaal nodig en je gebruikt veel spullen maar kort. Er zijn veel dingen die je prima tweedehands kunt overnemen. Een box, badje, kleertjes, kinderstoel, babykamer, etc. Wij namen een zwarte Stokke Tripp Trapp over en een bijna ongebruikte newborn set.  Daar betaalden we in totaal 110 euro voor, wat een fractie van de nieuwprijs is. We kregen van mijn schoonmoeder een mooie teddyhoes voor over de newborn set, et vóila, als nieuw. Werd ik hartstikke blij van.  

Tweedehands babyspullen voor baby Sophia

Eén tweedehands miskoop

De meubels voor de babykamer wilden we graag ook zwart en die waren nergens tweedehands te vinden, dus die kochten we nieuw. De box moest natuurlijk ook zwart, rond en op wieltjes en die was tweedehands nog steeds tweehonderdvijftig euro (zwart is hip, blijkbaar), dus die kochten we in het wit voor honderd euro en verfden we zwart. De box staat overigens alweer drie maanden op zolder, dus ik ben blij dat we er geen vermogen aan hebben uitgegeven. Ik heb wel spijt van de Joolz wandelwagen die we tweedehands hebben overgenomen. Ik vond ‘m geweldig, maar merk toch dat-ie flink gebruikt is. Het in- en uitklappen gaat stroef en is vervelend en bovendien is het onderstel log en zwaar. Helaas heb je dat pas door als het zover is. Gelukkig kan Sophia al in een buggy, dus die gaan we nieuw aanschaffen en goed testen in de winkel op in-en uitklappen. Dat gestuntel naast de auto, ik ben het zat. Gebruiksgemak vind ik belangrijk, zeker bij dingen die je dagelijks veel gebruikt. 

‘Ik heb wel spijt van de wandelwagen die we hebben overgenomen. Dat gestuntel naast de auto, ik ben het zat.’

Veiligheid voor alles

Eén tip: koop spullen die de veiligheid van je baby moeten waarborgen – zoals een Maxi Cosi – nieuw. Je kunt (tenzij je ‘m helemaal uit elkaar haalt ) niet zien of er een keer iets mee is gebeurd en dan is-ie niet meer veilig te gebruiken.  

Spullen voor baby’s … het is stiekem ook gewoon leuk om te shoppen, ook al is het op Marktplaats. Toch? 

Meer Ellen? Volg haar op Instagram. Je leest haar vorige columns hier terug.