Tara: ‘Ik zou haar best een mail willen sturen over het welzijn van mijn perineum’

22.01.2024 19:00
Tara column

Ik was 25 weken zwanger toen ik een zwangerschapsmassage boekte. Ik hield eigenlijk niet van massages. Ik ben namelijk een type dat zich tijdens de massage ineens gaat liggen afvragen of ik teenhaar heb. En daar ga ik me dan heel erg voor liggen generen, ook al weet ik niet eens zeker of ik het heb. Maar soms overkomen je dingen waardoor je ineens al je principes overboord gooit en in dit geval was dat rugpijn.

Zo stond ik iedere avond met aan wanhoop grenzende agressie mijn onderrug te perforeren met een massagegun, toen mij ineens de gedachte bekroop dat ik dit beter aan een professional kon overlaten. 

Professional in propaganda

Lang verhaal kort: het viel tegen. De massage én de professional. De massage omdat zwangerschapsmassages heel zacht bleken te zijn. Iets met drukpunten die niet ingedrukt mogen worden. Ik werd eigenlijk gewoon geaaid. De professional viel tegen omdat ze -een vrouw genaamd Joke, ik vermoed een zestiger- me allerlei angsten en complexen aanpraatte. Met als doel om me van alles aan te smeren. Het was ware propaganda, maar verzet je daar maar eens tegen als je poedelnaakt op een tafel ligt, met slechts een klein handdoekje tussen Joke, je achterwerk en je waardigheid.

Olie en crèmes

Eerst begon Joke over crèmes tegen striae. Als ik niet zou smeren wat zij verkocht, zou het rampzalig aflopen met mijn buik, liet ze me geloven. Ze wees naar een striem op mijn bovenbeen om haar punt kracht bij te zetten. Ik vond het onaardig. Maar ze was nog niet klaar. Ze verkocht ook massageolie voor het perineum. Een voor mij onbekend begrip, maar het bleek het gebied tussen de vagina en de anus te zijn. Het stuk wat kan scheuren tijdens een bevalling. 

Red de brievenbus

Joke had me een angst aangepraat. Ik wist voor die dag niet dat ik een perineum had, maar ik was opeens heel bang om ‘m te verliezen. Of om vanaf mijn bevalling met een verminkt exemplaar door het leven te moeten. Ik las die avond alles wat ik op het internet kon vinden over totaalrupturen en hoe je moet poepen zonder perineum. Ondanks deze nieuwe angst kocht ik geen massageolie. Blijkbaar ging dat me toch wat ver. Of ik geloofde gewoon niet in de werking. Want laten we eerlijk zijn: als er een watermeloen door een brievenbus moet, gaat een beetje kruipolie de brievenbus niet redden, toch? 

Het kwam goed

Inmiddels ben ik bevallen. Nu willen jullie natuurlijk allemaal weten hoe het met mijn perineum is, en ik kan jullie massaal geruststellen: hij (of is het een zij?) is in tact. De brievenbus kwam niet geheel ongeschonden uit de strijd, maar van een ruptuur is geen sprake geweest. En daar kwam geen druppeltje olie aan te pas. Soms moet ik nog wel eens aan Joke denken. Hoeveel vrouwen zou ze deze angst aangepraat hebben? En zou ik haar niet eens een mail moeten sturen over het welzijn van mijn perineum? Dan stuur ik haar gelijk een foto. Van mijn buik dan, niet van mijn perineum hoor. Want ook met mijn buik gaat het prima, ondanks het gebrek aan haar dure crèmes. Ik snap natuurlijk best dat Joke centen moet verdienen. Dat moeten we allemaal. But not over my pregnant body, Joke, not over my pregnant body. 

Tara (29) is moeder van dochtertje Rosie (8 maanden). Volg haar momlife via Instagram.com/tarastokdijk