Tara: ‘Ik snap nu waarom het gevaarlijk is om met je kind in bed te slapen’

05.02.2024 19:00
Tara column

Een elleboog in mijn ribben. Nagels in mijn wang. Een kopstoot op mijn oog. Nee, ik ben niet betrokken geraakt bij een of ander straatgevecht. Dit is een typische ochtend met mijn kind.

Ik heb een nogal actieve baby. Even lekker knuffelen met mama, daar heeft ze vrij weinig behoefte aan. Doe ik toch een wanhopige poging, dan gebruikt ze al haar kracht -en dat is nogal wat – om van mij af te klauteren. Ik voel mij vaak meer klimtoestel dan moeder.

Levensgevaarlijk

Deze ochtend was het kind weer eens takkevroeg wakker. We leggen haar wel even gezellig bij ons in bed, dachten mijn vriend en ik, nogal naïef. We konden het bijna niet navertellen. Deze baby is me er eentje. Ze duwt zonder pardon een knie in je maag om zich omhoog te werken. Ze zet haar klauwtjes in je gezicht om zich op te trekken aan je vel. Als ze haar evenwicht verliest, grijpt ze gauw je haar vast, om in haar val een flinke pluk mee te nemen. Vervolgens rolt ze zich in een rotvaart weer jouw kant op, waarbij ze je een bloedneus kopt. Gehuil volgt. Door jou, niet door haar. Ik snap nu waarom ze zeggen dat het levensgevaarlijk is om je baby bij je in bed te laten slapen. Het werd me bijna fataal.

Consultatiebureau

Er stond een bezoekje aan het consultatiebureau op de planning. Het geklauter kon daarom maar beter stoppen. Niet alleen omdat we er vroeg moesten zijn, maar ook omdat de jeugdarts nog vermoedens van mishandeling zou uitspreken vanwege alle blauwe plekken en bloeduitstortingen. Wederom bij onszelf, niet bij het kind, die had nergens last van.

Schermtijd

In de wachtkamer van het consultatiebureau hing een groot televisiescherm. Er werd continu een informatieve video afgespeeld. De video ging over schermtijd. Specifieker: hoeveel minuten per dag een kind naar een scherm mag kijken afhankelijk van zijn leeftijd. ‘0 tot 2 jaar: geen schermtijd’, stond er in koeienletters. Mijn dochter, die tot deze categorie behoort, had daar geen boodschap aan. We moesten een kwartier wachten en mevrouw heeft het volle kwartier met grote ogen naar het bewegende beeld gekeken. Ik vond het nogal ironisch.

Een overschot aan pindakaas

Eenmaal aan tafel bij de jeugdarts kregen we flink op ons kop. We hadden het stappenplan In twee dagen wennen aan pindakaas verkeerd uitgevoerd. Ze had daardoor blijkbaar veel te veel pindakaas gekregen. Gelukkig is ze niet allergisch, zo bleek wel. Test dubbel en dwars geslaagd, dacht ik, maar de jeugdarts vond het ‘niet zo slim’. Weet je wat niet zo slim is, een anticampagne over schermtijd voor kinderen afspelen op een televisie in een wachtkamer vol kinderen, wilde ik tegen haar zeggen, maar ik hield me in.

Folders

‘Je hebt een flinke kras op je wang’, merkte ze plots op. ‘Mijn kind mishandelt me’, zei ik, in een poging tot humor. Ze lachte. ‘Het is een drukke, sterke meid! Jullie geven haar zeker veel spinazie?’ ‘Ja’, zei ik. ‘We roeren soms weleens een blaadje door de pindakaas.’
Ze schoof ons de folder In twee dagen wennen aan ei toe. ‘Lees die maar even goed.’ Haar toon was belerend.
‘Heb je ook een folder over schermtijd?’, vroeg mijn vriend. ‘Het is behoorlijk lastig om al die schermen te ontwijken tegenwoordig.’ Ik gniffelde.

Tara (29) is moeder van dochtertje Rosie (9 maanden). Volg haar momlife via Instagram.com/tarastokdijk