Suzanne: ‘Tegenwoordig houden we ons veel te veel bezig met beschermen van ons kroost’

11.02.2024 06:00

Suzanne is samen met haar man Guido en moeder van drie meiden. Lou, Keet en de kleine (ukke)Puk. Om de week schrijft ze over het moederschap en haar tikkeltje chaotische huishouden met liefdevolle grenzen. Van dansen, tot zingen en veel glitterlijm. Veel kan en mag. Suzanne bekijkt de wereld met een open blik en schuwt niet om eerlijk te zijn over het moederschap. Bovenal probeert zij ook weer gewoon Suus te zijn.

“‘Jij bent een echte oermoeder!’ Wablief? Wat is dit voor een uitspraak! Deze heb ik weleens eervol mogen ontvangen, want het is immers een compliment toch? Zo zou ik hem tenminste moeten opvatten. Want een oermoeder is toch zeker wel iets met een positieve ondertoon.

Berenvellen, knuppels en grotten

Eerlijk is eerlijk, mijn nekharen gaan er toch een beetje van overeind staan. Is dit wel iets positiefs? Ik zie mijzelf wel als een redelijk vooruitstrevend persoon en als ik in mijn brein het beeld van een oermoeder zou moeten visualiseren, zie ik toch niet perse een hippe, gezellige en jonge moeder. Maar mijn fantasievolle brein slaat eerder door naar iets met berenvellen, grotten en knuppels.

Uitmuntende moeder

Maar wanneer de uitspraak wordt gemaakt heb ik het stiekeme vermoeden dat er niet wordt
gerefereerd aan deze harige dames van toen maar dat ‘oer’ staat voor een soort van uitmuntende moeder. De moeder die alles vanuit het gevoel doet, een eigen taaltje heeft met haar kind en hiermee elk huiltje kan omzetten naar de juiste actie. De moeder die aan de scheet zou kunnen ruiken welke voedingsmiddelen het kind nodig heeft. De moeder die de aura van het kind kan zien en lezen zodat het altijd de juiste dingen weet te zeggen zodat het nooit en te nimmer een mental breakdown krijgt.

Die oermoeder zorgt ervoor dat er elke dag een uitgebreide en gezonde maaltijd op tafel staat, al moet ze koken met een kind op de arm en één op haar rug. De moeder der moeders die ervoor zorgt dat er verantwoorde kleding in huis is geschikt voor elk weertype en elke maat maar hier zeker geen fortuin aan uit heeft gegeven want: ‘wij willen onze kinderen ook meegeven dat wij moeten denken aan ons klimaat’.

Suzanne ontrafelde eerder de definitie van ‘loedermoeder’.

“Ik voel meer affiniteit met de harige oermoeder van toen in plaats van de uitmuntende oermoeder van nu.”

Wilma Flinstone

Je kan mij van alles noemen! Maar in alle eerlijkheid kan ik toch echt vertellen dat ik dit zeker niet ben. En om nog verder op de biechtstoel te zitten: ik voel meer affiniteit met de harige oermoeder van toen in plaats van de uitmuntende moeder van nu.

Het geeft uiteindelijk toch een beter gevoel om ‘de grot’ af en toe kort en klein te slaan met ‘een knuppel’. Bijvoorbeeld wanneer je telg weer eens niet uit een potje wilde eten. Zo’n berenvel scheelt echt enorm veel tijd ten opzichte van waterdichte speelpakken, wollen jasjes of hypoallergenen t-shirts in alle vormen en maten op de kop tikken. En lunch maken? Je vangt het maar lekker zelf, kind! Toch zou ik, als de verantwoordelijke Wilma Flinstone die ik ben, mijn telg wel even wijzen op de giftige bessen die ze beter niet kunnen verorberen.

Maar verder kun je ze gewoon vrij laten in dat stenentijdperk. En lijkt het je niet heerlijk om te roepen: ‘Je ruimt je grot op anders slaap je buiten!’

Oermoeke van toen

Ik denk oprecht dat de oermoeder van toen het misschien wel beter voor elkaar had dan de huidige oermoeke. ‘Oer’ stond toen nog voor je kinderen zoveel mogelijk zelfstandig te leren overleven. Tegenwoordig houden we ons veel te veel bezig met beschermen het beschermen van en de weg schoonvegen voor ons kroost. Dat kan ook niet anders in onze huidige maatschappij met torenhoge verwachtingen. Als je dan ook nog door een ander bestempeld wordt als uitmuntend, moet dat toch erg veel druk geven. Nee, geef mij dan maar een harige Fred in een stenen bed.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.