Johanna: ‘Nog steeds mis ik de kinderen en huil ik als ik gelukkige gezinnen zie’

09.02.2024 08:00

Meet Johanna (36): biologiedocent, seksuele gezondheidsconsulent, en mama van twee jongens (5 en 7). Na haar recente scheiding jongleert ze met het ouderschap en deelt ze haar avonturen en inzichten.

“Ik heb dus geboekt. Een singlereis, naar Bali/Lombok. Starend naar het scherm giert de spanning door mijn lijf. Ik vind het gaaf, maar ook retespannend.

Een gegeven

Tegenwoordig ben ik co-ouder, want mijn ex was niet meer gelukkig met mij, was het credo. Nog steeds zijn die eerste momenten de hel, mis ik de kinderen, huil ik als ik gelukkige gezinnen zie en blijf ik me afvragen wat er dan anders had moeten zijn om het wel te laten werken. Desalniettemin is het een gegeven. Ik weet: ik ben gescheiden en dit gaat niet meer goedkomen.

Ik ben een sucker voor filmpjes op social media over female empowerment. Het geeft me de zelfverzekerheid om te zeggen: ‘ik ga hier niet aan onderdoor’. Ik wil mezelf niet in een hoopje ellende laten eindigen, want ik heb twee prachtkinderen waar ik een aanwezige, toegankelijke moeder voor wil zijn.

Toch werkt dat niet helemaal zo.. Emoties zijn er, komen als een vloedgolf over je heen en je kan er niets tegen doen behalve hopen dat je persoonlijke fundering stevig genoeg is.

Lees ook – ‘Papa is vertrokken: ‘Zijn huis was zo goed als leeg’

Zee van tijd

Maar nu zit ik dus met dat co-ouderschap. Iemand anders heeft voor mij besloten dat ik enkele dagen in de week en in de vakanties (wat neerkomt op weken) zonder mijn kinderen ben. De belangrijkste factoren in mijn leven moet ik dan missen. Voorheen genoot ik echt wel van momenten voor mezelf, maar daar koos ik zelf voor. Ik was sowieso zo’n muts die niet meer dan een nacht zonder haar kids kon. Die nachten spendeerde ik nog met mijn toenmalige man, en nu dus alleen.

“De belangrijkste factoren in mijn leven moet ik dan missen.”

Ineens is er al die ruimte om op te vullen, en tja… Wat ga je dan doen? Ik kreeg een soort existentiële crisis. Waar hij allang in zijn midlifecrisis zat, werd ik nu opeens ook met dit soort levensvragen lastig gevallen. Terug naar het antwoord op mijn vraag: kansen grijpen dus. Kijken wat er op het pad komt en er gewoon voor gaan. Columns schrijven voor Kek Mama bijvoorbeeld, iets wat ik per toeval tegenkwam. En andere dingen die ik nog graag wil in dit leven: die bucketlist dus.

Bucketlist voor mij alleen

En dan rijst ook nog de vraag: ‘ga ik het net als de gemiddelde Nederlander uitstellen tot aan mijn pensioen of ga ik er nu voor?’ Nu natuurlijk! Ik ga snorkelen met zeeschildpadden, dwalen in een oerwoud met apen, genieten van picture perfect zwembaden in nog prachterige hotels. Kost het een rib uit mijn lijf? Ja! Ga ik er spijt van krijgen? Nee! Nu al, in mijn voorpret, merk ik dat dit helend werkt.

Iets om naar uit te kijken, iets dat helemaal voor mijzelf is en bijdraagt aan mijn persoonlijk geluk. Zodat ik toch die twee weken zonder mijn kids zal overleven. Sterker nog: waarschijnlijk zelfs ga genieten.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.