Yogareis in Portugal (in je eentje): 9 tips voor een ontspannende vakantie

17.09.2021 09:22
Portugal yogareis in je eentje

Een week weg zonder kinderen, terwijl er voor je wordt gekookt en een dagprogramma voor je klaarligt. Voor Linda (36) was het dé manier om even los te komen van gezin, werk en een zwaar jaar.

“‘Dat lijkt me wel wat’, zei ik tegen mijn man toen ik op LinkedIn zag dat een oud-studiegenoot yogareizen in de Algarve ging organiseren. Mijn man is vaak dagen achtereen weg voor zijn werk; het leek me goed om de rollen om te draaien en zelf eens de deur uit te gaan. Ik boekte in augustus de reis voor maart, maar toen kwam corona en werd het eindeloos uitgesteld. Ik geloof dat ik wel zes keer een ticket om heb moeten boeken.

Het voelde daarom best onwerkelijk om na bijna twee jaar eindelijk te vertrekken. Met een dubbel gevoel: moet ik dat nou wel doen, een week weg bij mijn kinderen van drie en zeven? Op het vliegveld zwaaide ik ze uit, met een brok in mijn keel. Maar eenmaal in het vliegtuig kreeg ik zin. Het was lekker rustig, ik had alleen mijn eigen rugzakje. Eindelijk ging het gebeuren. Nieuwe mensen ontmoeten, tot rust komen, niets moeten, even geen mama-mama-mama de hele dag.

 

De yogareis is een kleinschalige vakantie met een maximum van zes deelnemers. Organisatoren Dennis en Anouk, een stel, maken altijd gebruik van hetzelfde vakantiehuis: een mooie villa in het plaatsje Vila Nova de Cacela, op vier kilometer van het strand. Het idee is dat alle gasten helemaal niets hoeven te doen, je wordt voortdurend in de watten gelegd. Dat was wel even wennen, ik had de eerste dag de hele tijd de neiging om te helpen, iets op te ruimen of de afwas te doen. Anouk zei dan meteen dat dat niet de bedoeling was: jullie zijn hier om te ontspannen! Daarna werd het makkelijker om het los te laten. Heerlijk, ook omdat ik wist dat het straks thuis natuurlijk weer anders is.”

 

Lees ook
In je uppie op vakantie: deze moeders doen het >

 

Doen

Zon en strand
“Manta Rota is een kustplaatsje met een breed zandstrand. Heerlijke plek. Ik vond hier veel mooie zeeschelpen.”
 

Klimmen
“De plek met de privépoeltjes ligt in het natuurgebied Ria Formosa, vanuit Cacela Velha. Je kan hier alleen te voet komen. Let wel op dat je er tijdens eb bent.”
 

Moeras
“Castro Marim e Vila Real de Santo António Marsh is een natuurgebied met onder andere flamingo’s.”
 

Bijzonder
“Camera Obscura in Tavira, gevestigd in een oude watertoren. Via een camera en spiegels worden livebeelden van de stad op een grote witte schaal getoond.”
Calçada da Galeria, 12 Torre de Tavira

 

Slapen

Onder de vijgenboom
“Vivenda Lourenco is de villa waar we sliepen, hij is ook apart te boeken. Mooi en ruim, zowel binnen als buiten, en alles in Portugese stijl. Rondom vind je vijgen- en sinaasappelbomen, en vanuit de tuin zie je net de zee liggen.”
facebook.com/Vivenda.Lourenco
 

Luxeleven
“De reis werd georganiseerd door Dennis en Anouk van Alegria Yogavakanties. Het fijne is dat de reizen voor kleine groepen zijn en dat echt alles voor je wordt gedaan.”
alegriayogavakanties.nl

 

Eten

Likkebaarden
“Bij Tavira Romana, aan de Praça da Republica in Tavira, vind je het allerlekkerste ijs.”
 

Uitzicht
“Vlak bij het oude kerkje in Cacela Velha zit Casa Azul. Ideale plek om na je bezoek aan de privépoeltjes een lekker koud drankje te halen. Je kan er ook heerlijk lunchen met uitzicht op zee.”
facebook.com/casazulbar
 

Terrasje pikken
“Het stadje Tavira ligt in de buurt. Heel leuk om doorheen te wandelen: je ziet er mooie bruggen, huizen met van die authentieke Portugese tegeltjes, fijne winkels, een kasteelruïne en veel terrassen.”
 

Het hele reisverhaal staat in Kek Mama 11-2021.

Meer reisverhalen? Volg ons op Facebook.