In samenwerking met Kek Mama

Waarom Lübeck fantastisch is met kinderen

03.10.2017 07:38
©LTM ©LTM

Zijn het de kronkelende steegjes tussen oude handelshuizen en prachtige gotische kerken? Is het de wereldberoemde marsepein? De verse vis uit de Oostzee? Of is het juist het totaalplaatje dat het Noord-Duitse Lübeck zo aantrekkelijk maakt? Een ding is zeker: de sfeervolle stad is het hele jaar door een fantastische bestemming met kinderen.

Van alle markten thuis

Het blijft een beetje schipperen natuurlijk, een stedentrip met kinderen, maar een slimme dagindeling is het halve werk. Jij een bezoek aan een museum of kerstmarkt, zij een paar uur spelen. Het mooie: in Lübeck kan het allemaal. De stad, die in 1987 benoemd werd tot Unesco-werelderfgoed, is omringd door water. Perfect voor boottrips en om te kanoën en paddle boarden in de zomer, maar ook in de rest van het jaar barst het er van de uitjes die leuk zijn met kinderen.

Stukje geschiedenis

Zo heb je er een keur aan stadtours. Om die vermakelijk te houden voor je kroost, kun je kiezen voor gekostumeerde gidsen. Ook interessant: tussen de talloze musea bevindt zich het Europaïsches Hansemuseum in een middeleeuws klooster. Het vertelt het verhaal over de opkomst én de ondergang van de oppermachtige handel in de zogenaamde Hanzesteden. Op een steenworp afstand van Lübeck ligt attractiepark Hansa-Park, dat van begin april tot eind oktober geopend is en geschikt is voor alle leeftijden.

Zoet en strand

Je kunt eigenlijk niet naar Lübeck zonder een bezoek aan de wereldberoemde marsepeinfabrikant Niederegger. Je moet er gewoon een stuk marsepein-walnoottaart hebben gegeten (vergeet de calorieën), in het café met uitzicht op het historische stadhuis.

Even uitwaaien? Badplaats Travemünde aan de Oost-Zee ligt maar twintig minuten buiten Lübeck. Heerlijk voor een strandwandeling, maar minstens zo fijn: in het haventje eet je vis die zó uit de zee komt. Elk jaar wordt hier eind september het Dragon Festival gehouden. Met dit vliegerfeest, een te gek spektakel voor groot én klein, wordt de herfst ingeluid. En in de kerstvakantie is er, net als in veel andere Duitse steden, een sfeervolle kerstmarkt rond het stadhuis.

Goed te overzien

De overnachting organiseren? Dat is niet zo moeilijk. Veel vakantiehuisjes, hotels, appartementen, pensions en hostels in Lübeck zijn ingericht op kinderen. Nu alleen nog de autoreis overleven. Al is met een afstand van vijfhonderd kilometer vanaf Utrecht, zélfs die te overzien. Meer informatie vind je hier: luebeck-tourism.de