Naar Noorwegen met je kinderen? Dít kun je er doen

29.06.2021 09:55
ontdekvakantie Noorwegen met kinderen 12 tips

Omdat haar man dol is op Noorse thrillers, stapte Susanne met hem en zoons Chris (11) en Marijn (9) op de boot naar Oslo.

“‘Ik zou dat weleens in het echt willen zien’, zei mijn man Hans toen hij het over de boeken van Jo Nesbø had. Hij is een groot fan van zijn thrillers die zich vooral in en rond Oslo afspelen. Mij leek Noorwegen vooral een gaaf land vanwege de natuur. Bovendien zijn onze jongens nu op een leeftijd waarop je iets meer kunt dan vooral rond een zwembad hangen en een beetje spelen. Met een reisbureau planden we een afwisselende route en daarna kochten we wandelschoenen; we houden best van een wandeling op zondagmiddag, maar in Noorwegen zou het wel wat serieuzer worden.

Bij het bepalen van de route was het wel handig om te weten dat je in Noorwegen niet veel harder dan zestig mag rijden – over een afstand van driehonderd kilometer doe je dus zo een hele dag. Maar eerst was er de bootreis, vanaf het Duitse Kiel. Een ontspannen begin van de vakantie, luxe ook, met een lekker buffet en een zwembad. We voeren in de middag weg en de volgende ochtend om elf uur reden we met onze auto de boot af, Oslo in. Twee uurtjes later liepen we al door de stad: perfect.”

 

Doen

Boven de bomen
Het leuke van die Noorse bergdorpjes is dat het ook skioorden zijn, zodat je regelmatig in een skiliftje kan stappen – tot groot plezier van de jongens. De gondels zijn vast ook geweldig, maar ook erg prijzig.
 

Alleen op de wereld
In het meer van Stryn hebben we een waterfietstocht gemaakt. Helder turquoise water en zo rustig; we waren de enigen op het meer.
 

Verder kijken
Het dorpje Bergen is bekend vanwege de gekleurde huisjes aan de haven, maar achter die huisjes is nog meer te zien; daar hebben kunstenaars hun galerieën en je vindt er ook allerlei leuke winkeltjes.

 

Zien

Natuurschoon
Tvindefossen is een prachtige waterval vlak bij Voss. Ga daarna ook even Voss zelf in, een leuk stadje met een meer in het midden en een strandje. Vanaf dat strandje wandel je zo naar de mooie grot Bordalsgjelet.
 

Vikingkerk
In Noorwegen vind je een aantal staafkerken: prachtige houten kerken uit de middeleeuwen waarin zowel christelijke motieven als Vikingthema’s te vinden zijn. Wij hebben onderweg naar Stryn in het plaatsje Lom geluncht en zo’n kerk bezocht die midden 12e eeuw is gebouwd. Zeker de moeite waard.

 

Lees ook
5x Noorwegen met kinderen >

 

Eten

Di mama
Bij Taverna’n in Oslo kun je lekker eten, en voor de kinderen was het leuk om te zien hoe hun pizza werd gemaakt.
tavernan.no
 

Beloning
Bij Rosehagen Kafe in Jørpeland aten we een taartje en voor de jongens een verdiend ijsje na het beklimmen van de preekstoel.
rosehagen-jorpeland.no
 

Nog eentje
Een Noorse specialiteit zijn de kaneelbroodjes, bij bijna alle bakkers te krijgen.

 

Slapen

Uitzicht
Een aanrader is om op de boot vanuit Duitsland een buitenhut te boeken, dan zie je bij het wakker worden meteen de zee.
 

Met sauna
De appartementen van Voss resort liggen tegen de berg aan en hebben een prachtig uitzicht. Die van ons had ook nog een sauna.
vossresort.no/en/summer
 

Inspraak
In Jørpeland verbleven we in Verkshotellet, met een goed restaurant waar we het kindermenu zelf konden samenstellen met de kok.
verkshotellet.no
 

In het wild
Hoewel aan ons niet besteed, mag je in Noorwegen op veel plekken wildkamperen. Je kunt dan op mooie plekken je tent of camper neerzetten.
 

Het hele reisverhaal stond eerder in Kek Mama.

Meer reisverhalen? Volg ons op Facebook.