Kindvriendelijk Hamburg: 11 tips voor een vakantie in deze rauwe, hippe stad

17.11.2021 06:12
Hamburg kindvriendelijk reizen Beeld: privé

Jeannette (38) woonde een halfjaar lang om de week in Hamburg met zoon Lowe (5) en dochter Isabeau (3), terwijl haar vriend de meeste tijd in Duitsland bleef. Daar leefden ze het Hamburgse leven, met speeltuin, vlooienmarkt en bruine cafés.

“Een paar jaar geleden hadden we het plan om naar Hamburg te verhuizen, vanwege het werk van mijn vriend. Maar toen kwam corona, en in die onzekere periode leek een volle verhuizing mij niet fijn. En dus ging ik een halfjaar lang om de week vanuit Amsterdam een week naar Duitsland, met de kinderen op de achterbank van onze Volvo.

Mijn vriend vond daar altijd van alles van, maar na een rampzalige treinrit met vijf overstappen en twee kinderen besloot ik dat zelf rijden het prettigst was. Het was ook prima te doen: vijfenhalf uur rijden met slapende kinderen, met één plaspauze bij de Mac, op een lekker rustig tempo, want zo hard gaat onze oude Volvo niet meer.

 

Rauw

Hamburg doet een beetje denken aan Berlijn, maar dan een stuk kleiner. Het is vooral een rauwe stad: veel graffiti op mooie oude huizen, een beetje een Rotterdams gevoel, met een grote creatieve scene. Het viel me op dat er vaak gedemonstreerd werd – voor het klimaat, of op de Dag van de Arbeid. Dan reden er ineens weer overal ME-busjes door de stad. Op straat was het er iets schmutzicher dan ik verwacht had; waar bij ons in Amsterdam elke dag een bezemwagen langsrijdt, bleef hier de rommel dagenlang op straat liggen. Best verrassend, omdat de Duitsers verder zo netjes zijn.

Ik vond de stad over het algemeen vrij hip, maar tegelijkertijd heeft het iets ouderwets. Je kunt bijna nergens pinnen en je hebt er veel van die traditionele bruine cafés. Daar bestelden we graag bratwursten, schnitzels en flammkuchen – groentegerechten staan zelden op de kaart. Maar aan de andere kant heb je er ook genoeg koffietentjes waar je twintig soorten koffie kunt bestellen in een minimalistisch designinterieur.

 

St. Pauli

Na een paar keer in hotels te hebben gelogeerd vonden we een huisje tussen onze favoriete koffieplekken in. In St. Pauli, een wijk die ook bekend is omdat het voor een deel in een prostitutiegebied ligt. Dat zit vooral aan de rand van de wijk, wij hebben er helemaal niks van gemerkt. Wij kwamen vooral in de subwijken Sternschanze en Karolinenviertel. Dat doet een beetje denken aan De Pijp in Amsterdam, met veel leuke kleine cafeetjes, winkels en speeltuinen. Je ziet er mensen koffiedrinken op straat, later op de dag hangen ze samen rond met halve liters bier – dat is heel gewoon in Duitsland.

“Wij kwamen vooral in de subwijken Sternschanze en Karolinenviertel. Dat doet een beetje denken aan De Pijp in Amsterdam.”

Elk weekend was er om de hoek van ons appartementencomplex een vlooienmarkt. Niet zo’n hippe, maar van die kofferbakmarkten zoals je die in het noorden van Nederland vaak ziet. Met rekken vol jasjes uit de jaren zeventig, schilderijen die je vroeger bij je oma zag hangen, glaswerk, kralenkettingen, tv’s waarvan je niet weet of ze het wel doen. Voor de kinderen was het een uitje om er even overheen te lopen. Dan kocht ik een plastic zakje met speelgoedautootjes voor een euro en waren zij ook weer blij.

 

Vlakbij

In het weekend pakten we vaak de auto om de stad uit te gaan. Met een halfuurtje rijden waren we bij de Elbe. Daar kom je haast geen mensen tegen, je voelt je er zo vrij. Vaak liepen we op paden langs het water, met de kinderen in een bolderkar. Of we gingen echt de bossen in, wandelen tussen de naaldbomen, en dan bij een café een biertje of taart halen.

“Met een halfuurtje rijden ben je in de stille natuur.”

Helaas was er vanwege corona in de stad niet zoveel te doen. Dat maakte mij niet uit: met twee kleine kinderen kwam ik toch niet heel ver, en daarom ging ik vooral naar de dingen die binnen een straal van twee kilometer van ons huis lagen.

 

Lees ook
Verrassend Tsjechië op de bonnefooi: 8 tips voor een fijne rondreis >

 

Kindvriendelijk

Gelukkig is Hamburg een kindvriendelijke stad. De mensen zijn er aardig en geduldig, je krijgt kleurplaten en kinderstoelen in restaurants en er zijn veel grote en mooie speeltuinen en langgerekte parken met watertjes waar in de winter op werd geschaatst. Voor Isabeau en Lowe kocht ik skipakken en laarzen, zodat we in de winter lang buiten konden blijven – alle kinderen daar lopen er zo bij. En zo vermaakten we ons in de speeltuin, aten we ergens een pretzel, keken we naar graffiti of naar huizen die helemaal ondergestickerd waren.

“Hamburg is een kindvriendelijke stad met aardige, geduldige mensen.”

Nog steeds vragen de kinderen of we weer eens een keer naar Duitsland gaan. En dat terwijl we daar eigenlijk niet zoveel bijzonders deden; met een speeltuin waren ze al hartstikke blij. Maar dat we zo samen waren, met weinig sociale verplichtingen en veel spelletjes, dat heeft er vast voor gezorgd dat het zo’n indruk heeft gemaakt.”

 

Doen

Splash
Bäderland MidSommerland is een fijn zwembad (ook buiten) dat aan een heel mooi park ligt met leuke speeltuinen.
baederland.de/BAEDER/STANDORTE/MIDSOMMERLAND
 

Schaatsen mee
Planten un Blomen is een mooi ruim park met veel speeltuinen en cafeetjes. In de winter kun je er schaatsen.
plantenunblomen.hamburg.de
 

Neuzen
Op zaterdag is er vlooienmarkt Flohschanze. Heerlijk rommelen tussen de verschillende standjes.
 

Lekker ruig
Bij HafenCity en Speicherstadt kan je lekker struinen langs oude pakhuizen. In Sternschanze vind je veel mooie graffiti en bestickerde huizen. En met een halfuurtje rijden ben je in de stille natuur

 

Slapen

Welgelegen
Scandic Hamburg Emporio is een fijn modern hotel. De ligging is ideaal: aan de rand van het park Planten un Blomen.
scandichotels.com
 

Met uitzicht
Slaap je liever buiten de stad? Strandhotel Blankenese heeft een prachtig uitzicht op de Elbe.
strandhotel-blankenese.de
 

Tentje
Kamperen bij Hamburg kan natuurlijk ook (in de zomer dan), bijvoorbeeld op Elbee camp Camping. Vanaf die plek kan je lekker zwemmen in de rivier.
elbecamp.de

 

Eten

Roze koffie
Bij café Teikei hebben ze veel liefde voor koffie. Het interieur is erg mooi, met een roze betonvloer.
teikeicoffee.org
 

Brunchtip
Nog zo’n goed koffietentje: Bullerei, in een oude loods. Ideaal voor een zondagsbrunch.
bullerei.com
 

Vlees en bier
Topschnitzels met gebakken ei en friet eet je bij Paulaner’s Restaurant, een echt bruin café. Uiteraard schenken ze hier Paulaner biertjes.
paulaners-hamburg.de
 

Gezellig
Zoë II – Sofabar is de perfecte hangout in het weekend voor zowel toeristen als locals. Het leuke is: het staat er vol met oude banken en fauteuils.
zoebar.de
 

Dit reisverhaal staat in Kek Mama 13-2021.

Meer reisverhalen? Volg ons op Facebook.