In je eentje op vakantie met kinderen: zo bereid je je voor

08.06.2018 07:34
eentje vakantie kinderen Beeld: Pexels

Eén paar handen, één paar ogen en één dosis energie: als alleenstaande ouder op vakantie met je kinderen vraagt wat (mentale) voorbereiding.

Dat kind 1 het ’s nachts in de tent op een spugen zet, en kind 2 daar wakker van wordt en niet stopt met huilen. Dat de oudste met zwemdiploma’s naar het diepe zwembad wil, maar jongste niet alleen in het pierenbadje kan blijven. In zee spelen met de kinderen, maar niemand die op je portemonnee onder de handdoeken let. Twee jengelende kinderen aan je benen in een bloedverziekend heet stadje, en geen reispartner om ze van je af te plukken.

De. Hele. Autoreis. In. Je. Uppie.

Over één ding zijn alle alleenstaande ouders het eens, als je ze vraagt naar vakanties met de kinderen in hun eentje: je komt altijd handen tekort. Daarom: 6 tips om het een beetje behapbaar te houden.

 

Lees ook:
Op vakantie met kinderen? 10 tips voor het inpakken van je koffer >

 

 1. Verwacht niet dat je uitgerust terugkomt. Dit is survivallen voor gevorderden. Je hebt alle normale zorgtaken van huis, maar in een onbekende omgeving. Springen ze niet zonder toezicht in het zwembad? Verdwalen ze niet op weg naar het douchehok? Even een boek lezen is er niet bij, maar: voor de band met je kinderen is het fantastisch, die eindeloze één-op-één aandacht.
   
 2. ID-armbandjes zijn góud, mocht je er onverhoopt toch eentje uit het oog verliezen.
   
 3. Regel hier een toestemmingsformulier van de andere ouder (alleen nodig als die ook ouderlijk gezag heeft), om je kind mee te mogen nemen over de grens. Je zou niet de eerste zijn die zonder zo’n formulier gedoe krijgt bij de douane. Ook goed om bij je te hebben: recente, geldige uittreksels uit het gezagsregister en de gemeentelijke basisadministratie, een kopie van het paspoort van de toestemming gevende ouder en eventueel de rechterlijke uitspraak met betrekking tot het gezag en de omgangsregeling, het ouderschapsplan, en de geboorteaktes.
   
 4. Geef. Ze. Eigen. Koffertjes. Met. Wielen. Er zit een grens aan hoeveel je als pakezel kunt dragen. Op sommige koffers kunnen kinderen nog zitten ook; kun je er in noodsituaties altijd eentje voorttrekken.
   
 5. En dan moet je nog in het vliegtuig. Een kind onder de twee jaar moet op schoot, maar wat als je nu twéé kinderen onder de twee jaar hebt? Sommige vliegmaatschappijen willen zelfs dat ieder kind onder de twee jaar door een volwassene begeleid wordt. O, let ook even op dat de vliegmaatschappij jou en je kinderen wel naast elkaar zet, onderweg; die vreemde meneer op de derde rij van achteren voelt zich vast niet geroepen om fruithapjes te geven, tranen te drogen, snoeten te poetsen en verhaaltjes voor te lezen.
   
 6. Boek een speciale eenoudervakantie. Heb je talloze aanbieders van, en zo heb je op vakantie af en toe je handen vrij én aanspraak. Lang niet alle vakanties zijn specifiek gericht op zoekende singles, trouwens; daarvoor kun je beter je dating-app aan laten staan.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >