Hond mee in het vliegtuig: dit zijn de regels

05.01.2020 18:54
hond-mee-in-vliegtuig-regels

Wie zijn trouwe viervoeter niet thuis wil laten tijdens de vakantie of verhuist naar het buitenland, kan de hond al vanaf € 20 meenemen in het vliegtuig. Maar hoe werkt vliegen met een hond en wat kost het?

Skyscanner geeft antwoord op veelgestelde vragen en geeft een overzicht van de kosten van populaire airlines in een handige tabel.

 

Wanneer mag een hond mee aan boord van een vliegtuig?

Je mag alleen met dieren reizen die in een goede gezondheid verkeren. Neem ook alleen je huisdier mee als het niet anders kan; een korte stedentrip is voor dieren geen fijn uitje, maar een stressvolle onderneming. Neem tijdens het boeken of zeker 48 uur voor vertrekaltijd contact op met je airline wanneer je met je huisdier wilt vliegen.

 

Hoe worden honden vervoerd in een vliegtuig?

Er zijn drie mogelijkheden om een hond mee te nemen op een vlucht:
1. Als cargo (vracht): de goedkoopste optie, maar hierbij is het niet gegarandeerd dat je in hetzelfde vliegtuig reist als je hond. Voor grote honden (75 kilo of meer) is dit bij de meeste luchtvaartmaatschappijen de enige manier om je hond mee te nemen.
2. In het bagageruim: je vliegt in hetzelfde vliegtuig als je hond. Hij reist dan in een reiskennel of transportbox in een temperatuur-gecontroleerde omgeving. Vechthonden of waakhonden mogen vaak niet mee in het bagageruim.
3. In de cabine: je zit samen met je hond in het vliegtuig. Je hond moet wel in de reistas passen. Voor deze optie gelden wel een maximaal gewicht van je huisdier en bepaalde afmetingen van de reistas.

Let op: je hond in de reistas wordt meestal gezien als je handbagage. Wil je extra handbagage meenemen, dan zul je dit moeten bijboeken.

 

Hoe oud moet mijn hond minimaal zijn?

Dat verschilt sterk per airline. In de meeste gevallen moet je hond ouder zijn dan 3 maanden, maar voor sommige luchtvaartmaatschappijen geldt een minimum van 8 weken. Check hiervoor dus de voorwaarden op de website.

 

Lees ook
Fotoserie: kinderen met hun megagrote hond >

 

Mag mijn hond mee naar álle bestemmingen?

Nee, naar sommige bestemmingen mag je je hond niet meenemen omdat de regels van het land dit niet toelaten. Zo mag je hond niet mee naar Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales, IJsland, Jamaica, Sri Lanka, Kenia, India en de Verenigde Arabische Emiraten. Voor Britse eilanden en Australië en Hawaï gelden ook afwijkende regels; zo moet je huisdier in sommige gevallen na aankomst een tijd verplicht in quarantaine blijven om de lokale flora en fauna te beschermen. Kijk hiervoor op de website van de lokale overheid om te weten waar je aan toe bent, bekijk de informatie van de Rijksoverheid en check de site van LICG over het houden van huisdieren en de eisen die landen buiten Europa stellen.

 

Welke documenten heeft mijn hond nodig om te vliegen?

Ook deze voorwaarden verschillen per land. Vaak moeten inentingen en vaccinaties een minimum aantal dagen voor vertrek gegeven zijn (soms zes maanden voor vertrek), dus is het verstandig je hier ruim van tevoren in te verdiepen. Een last minute boeken met een huisdier is vaak vrijwel onmogelijk. In bijna alle gevallen moet je hond voorzien zijn van een leesbare ID-microchip, een dierenpaspoort en een anti rabiës-vaccinatie.

 

Mag mijn hond ook mee op een lange vlucht?

Ja, dat mag. Hij mag dan vaak niet bij je in de cabine of in het ruim, maar moet vervoerd worden als cargo. Dit verschilt per maatschappij; check hiervoor de tabel. Internationale regels geven aan dat een hond niet langer dan 12 uur mag vliegen. Dat is inclusief de tijd die je nodig hebt om je hond aan te geven bij de douane bij aankomst.

 

Wat als ik een vlucht met een overstap heb?

In sommige gevallen moet je extra kosten betalen voor de verzorging van je dier. Dit geldt bijvoorbeeld in Singapore en op Amsterdam Schiphol; deze kosten kunnen oplopen tot € 150. Wordt er niet voor je hond gezorgd en krijg je je hond terug tijdens de overstap, dan hebben de meeste vliegvelden een ‘pet relief area’, waar je de hond tijdens de overstap zijn behoefte kan doen.

Een overstap van meer dan 24 uur wordt door veel landen niet als overstap gezien; in dat geval gelden er importregels voor huisdieren. Controleer hoe hoog deze kosten zijn voor je boekt! Wissel je van luchtvaartmaatschappij tijdens je overstap? Bekijk dan de regels voor reizen met dieren bij beide airlines, die kunnen immers van elkaar verschillen.

 

Hoe zit het met water en eten voor mijn hond?

Je levert een formulier in met de instructies en dient zelf voor water en eten te zorgen, genoeg voor 24 uur (ook al is je vlucht korter). Sommige airlines bieden een ‘pet service’, waarbij je hond voorzien wordt van eten en drinken en tijdens een overstap wordt uitgelaten. Hiervoor betaal je extra; check de kosten op de website van de luchtvaartmaatschappij.

 

Wat als ik met een blindengeleidehond wil vliegen?

Blindengeleidehonden mogen altijd mee in de cabine zonder extra kosten, ook als andere honden niet worden toegelaten. Je dient wel ruim voor vertrek aan te geven als je met een geleidehond reist.

 

Mogen katten, vogels en andere huisdieren ook mee?

Ja, de meeste katten worden ook toegelaten in de cabine en soms zelfs fretten, kanaries en valken. Andere huisdieren (zoals knaagdieren) mogen ook in het vliegtuig, maar alleen in het ruim of als cargo. Reptielen, vissen en ratten worden meestal niet toegelaten.

 

Maakt het ras van mijn huisdier iets uit?

Jazeker. Dieren met een platte neus, zoals een mopshond, Boxer, Shih Tzu, Franse en Engelse buldogs, maar ook Pekinese- en Perzische katten, kunnen moeite hebben met de ademhaling tijdens de vlucht door de luchtdruk, hoge temperaturen en stress. Om die reden vervoeren vliegtuigmaatschappijen platsnuiten alleen in de cabine en niet in het ruim. Vliegen met vechthonden is bij vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen verboden.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >