Ga jij alleen met je kind op reis? Hier moet je op letten

24.07.2018 08:15
alleen met je kind op reis Beeld: Unsplash

Om kinderontvoering te voorkomen, controleert de Koninklijke Marechaussee deze vakantieperiode streng of de papieren van minderjarige kinderen die met één ouder reizen in orde zijn. Dus vlieg jij deze zomer alleen met je kroost? Bekijk onderstaand lijstje.

Zo zie je meteen waar je op moet letten en voorkom je dat je de vlucht mist door al die papieren rompslomp.

 

Formulieren

Als je zelfstandig (dus in je eentje, zonder de andere ouder) met je kind buiten het Schengengebied reist, moet je aan kunnen tonen dat je gezag over hem of haar hebt. Dit doe je met een uittreksel van het gezagsregister, dat kan hier. Ook moet je kunnen bewijzen dat jouw kind met toestemming van de andere ouder mee op reis gaat. Verder moet je de volgende formulieren kunnen overleggen: 

  • Internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) – bij de gemeente aan te vragen.
  • Toestemmingsformulier ‘Reizen met een minderjarige naar het buitenland’ – te downloaden via de site van de Rijksoverheid
  • Een kopie van het paspoort of de ID-kaart van de andere ouder met gezag.
  • Als de andere ouder overleden is: een kopie van de overlijdensakte.

 

Lees ook
Deze foto’s van reizende gezinnen zijn behoorlijk jaloersmakend >

 

Aanvullend onderzoek

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dus dat je alle benodigde papieren bij de hand hebt. Wanneer de Koninklijke Marechaussee twijfels heeft, kunnen ze aanvullend onderzoek doen. Dit duurt al snel twintig minuten, met alle gevolgen van dien. Een woordvoerder tegen RTL Nieuws: “Er zijn gevallen bekend waarbij ouders het vliegtuig hebben gemist omdat ze geen toestemmingsformulier konden laten zien.” Goed om op te letten, dus.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.
 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >