Het is iets waar bijna iedereen weleens van droomt: thuis de boel de boel laten en lekker met het hele gezin een lange, verre reis maken. Maar mag dat wel zomaar met schoolgaande kinderen? Hier lees je het.
Lees verder onder de advertentie
In Nederland zijn kinderen vanaf 5 jaar leerplichtig. Voor die tijd – dus ook als je kleuter 4 jaar is en al op school zit – mag je reizen wat je wilt. Maar als je kinderen wel onder de leerplichtwet vallen, dan wordt het een ander verhaal.
Mag het?
Iedere school heeft andere regels, maar over het algemeen zijn scholen niet happig op (lange) reizen die buiten de schoolvakanties vallen. Je mag je kind niet zomaar van school houden om lange tijd te gaan reizen, omdat er een schoolplicht geldt: je bent verplicht om je kinderen naar school te sturen. Scholen mogen maximaal tien schooldagen extra verlof (dus buiten de vakanties) toekennen, maar daar heb je natuurlijk weinig aan als je een grote reis wilt maken.
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd verzuim bij de leerplichtambtenaar te melden. Maar de ene school is coulanter dan andere. Ga dus eerst in gesprek met de school en de leerkracht: sommige scholen zijn bereid om voor langere tijd huiswerk mee te geven. Wil de school wel meewerken aan jullie reis, dan kun je de directeur een aanvraag bij de leerplichtambtenaar voor langer verlof laten doen (dit kun je ook zelf doen als de school niet staat te juichen om jullie wanderlust). Deze ambtenaar bekijkt jullie reisplannen en zal kritisch kijken naar het huiswerk dat de eigen school meegeeft of wat jullie via de Wereldschool regelen. In veel gevallen geeft een leerplichtambtenaar geen toestemming voor ontheffing van de schoolplicht.
Lees verder onder de advertentie
Mag je zelf lesgeven?
Komt er geen toestemming maar willen jullie de lange reis toch gaan maken? Dan omzeil je de regels door je kind bij school uit te schrijven – dan hoeft de school het verzuim namelijk niet te melden bij de instanties. In dat geval kun je zelf je kind gaan lesgeven. Dat kan via huiswerk van de eigen school (als die daaraan meewerken) of via pakketten van de Wereldschool.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…