Het is iets waar bijna iedereen weleens van droomt: thuis de boel de boel laten en lekker met het hele gezin een lange, verre reis maken. Maar mag dat wel zomaar met schoolgaande kinderen? Hier lees je het.
Lees verder onder de advertentie
In Nederland zijn kinderen vanaf 5 jaar leerplichtig. Voor die tijd – dus ook als je kleuter 4 jaar is en al op school zit – mag je reizen wat je wilt. Maar als je kinderen wel onder de leerplichtwet vallen, dan wordt het een ander verhaal.
Mag het?
Iedere school heeft andere regels, maar over het algemeen zijn scholen niet happig op (lange) reizen die buiten de schoolvakanties vallen. Je mag je kind niet zomaar van school houden om lange tijd te gaan reizen, omdat er een schoolplicht geldt: je bent verplicht om je kinderen naar school te sturen. Scholen mogen maximaal tien schooldagen extra verlof (dus buiten de vakanties) toekennen, maar daar heb je natuurlijk weinig aan als je een grote reis wilt maken.
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd verzuim bij de leerplichtambtenaar te melden. Maar de ene school is coulanter dan andere. Ga dus eerst in gesprek met de school en de leerkracht: sommige scholen zijn bereid om voor langere tijd huiswerk mee te geven. Wil de school wel meewerken aan jullie reis, dan kun je de directeur een aanvraag bij de leerplichtambtenaar voor langer verlof laten doen (dit kun je ook zelf doen als de school niet staat te juichen om jullie wanderlust). Deze ambtenaar bekijkt jullie reisplannen en zal kritisch kijken naar het huiswerk dat de eigen school meegeeft of wat jullie via de Wereldschool regelen. In veel gevallen geeft een leerplichtambtenaar geen toestemming voor ontheffing van de schoolplicht.
Lees verder onder de advertentie
Mag je zelf lesgeven?
Komt er geen toestemming maar willen jullie de lange reis toch gaan maken? Dan omzeil je de regels door je kind bij school uit te schrijven – dan hoeft de school het verzuim namelijk niet te melden bij de instanties. In dat geval kun je zelf je kind gaan lesgeven. Dat kan via huiswerk van de eigen school (als die daaraan meewerken) of via pakketten van de Wereldschool.
Nu de meivakantie achter de rug is, gaat het snel: nog maar twee maanden en dan begint de zomervakantie. Gaan jullie dit jaar voor weekje zon, zee en strand in Spanje of met de auto naar Zeeland? De eerste vraag die opborrelt bij het zoeken naar een vakantie is vaak: wat mag het kosten?
Je zegt “nee”, zij horen “misschien”. Jij dacht dat jij de ouder was, maar sinds deze kleine in je leven is, lijkt het alsof jíj bij hém op tijd naar bed moet. Herkenbaar? Dan heb je misschien een kind met een van deze sterrenbeelden – geboren bazen met een flinke wil.
Je denkt misschien dat een relatie zomaar eindigt, maar het tegendeel is waar. Onderzoekers ontdekten dat het einde meestal al jaren van tevoren zichtbaar is – in twee duidelijke fases.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (4 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.
Anouk (35) is samen met met Laurens (37) en moeder van Cato (6) en Emma (4). Haar schoonouders nemen haar dochters bijna elke maand naar een theatervoorstelling of pretpark, terwijl haar eigen ouders het geld hier niet voor hebben. Moet ze ingrijpen om scheve gezichten te voorkomen?