Een lange reis maken met kinderen: mag dat?

10.07.2018 13:38
lange reis maken met kinderen Beeld: Unsplash

Het is iets waar bijna iedereen weleens van droomt: thuis de boel de boel laten en lekker met het hele gezin een lange, verre reis maken. Maar mag dat wel zomaar met schoolgaande kinderen? Hier lees je het.

In Nederland zijn kinderen vanaf 5 jaar leerplichtig. Voor die tijd – dus ook als je kleuter 4 jaar is en al op school zit – mag je reizen wat je wilt. Maar als je kinderen wel onder de leerplichtwet vallen, dan wordt het een ander verhaal.

 

Mag het?

Iedere school heeft andere regels, maar over het algemeen zijn scholen niet happig op (lange) reizen die buiten de schoolvakanties vallen. Je mag je kind niet zomaar van school houden om lange tijd te gaan reizen, omdat er een schoolplicht geldt: je bent verplicht om je kinderen naar school te sturen. Scholen mogen maximaal tien schooldagen extra verlof (dus buiten de vakanties) toekennen, maar daar heb je natuurlijk weinig aan als je een grote reis wilt maken.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Prachtig: deze Instagram-accounts van reizende gezinnen >

 

Waar melden?

Scholen zijn verplicht ongeoorloofd verzuim bij de leerplichtambtenaar te melden. Maar de ene school is coulanter dan andere. Ga dus eerst in gesprek met de school en de leerkracht: sommige scholen zijn bereid om voor langere tijd huiswerk mee te geven. Wil de school wel meewerken aan jullie reis, dan kun je de directeur een aanvraag bij de leerplichtambtenaar voor langer verlof laten doen (dit kun je ook zelf doen als de school niet staat te juichen om jullie wanderlust). Deze ambtenaar bekijkt jullie reisplannen en zal kritisch kijken naar het huiswerk dat de eigen school meegeeft of wat jullie via de Wereldschool regelen. In veel gevallen geeft een leerplichtambtenaar geen toestemming voor ontheffing van de schoolplicht.  

 

Mag je zelf lesgeven?

Komt er geen toestemming maar willen jullie de lange reis toch gaan maken? Dan omzeil je de regels door je kind bij school uit te schrijven – dan hoeft de school het verzuim namelijk niet te melden bij de instanties. In dat geval kun je zelf je kind gaan lesgeven. Dat kan via huiswerk van de eigen school (als die daaraan meewerken) of via pakketten van de Wereldschool.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >