De straat op met deze gratis winterspeurtocht

28.12.2023 13:45
lichtjes Foto: Pexels

Loes Heerink runt het platform Met Zonder Jas en deelt daar allerlei leuke activiteiten met de kids voor binnen en buiten, gericht op de natuur. Deze keer: de straat op voor deze gratis winterspeurtocht/lichtjeswandeling.

Daat (5) stept energiek de straat op met een pen en de gratis kerst-zoekkaart stevig in zijn handen geklemd. Voordat we vanavond gaan slapen, maken we een klein rondje door de buurt, op zoek naar mooie kerstverlichting. Op de zoekkaart staan twaalf versieringen die we deze donkere avond proberen te vinden. Van takkie-kerstverlichting, tot een kerstster en een gewone versierde kerstboom.

Van sneeuwpop tot lampjes

Sommige buren hebben een waar spektakel gemaakt van hun huis of voortuin. Superleuk om te zien. Daat snelt vooruit, zodat hij alvast om het hoekje van de zijstraat kan gluren. “Kijk! Daar staat de sneeuwpop! Ik zag hem al toen we naar school gingen. Hij is echt groot!” Hij laat zijn step rusten, zet een kruis bij de sneeuwpop. Terwijl we even stilstaan, telt hij hoeveel we al hebben gevonden. “Nu moeten we er nog maar drie zoeken.” Hij pakt z’n step op en stept verder de straat in.

Foto: eigen beeld Loes Heerink

Is je kind gek op lampjes? Of wil je nog even nagenieten van de kerst? Dan is de deze kerstzoekkaart iets voor jou! Het is een soort winterspeurtocht/bingo geschikt voor iedere buurt.

Lees ook – Zelf kerstkaarten maken met gedroogde bladeren

Vanaf welke leeftijd is deze activiteit geschikt?

De zoekkaart is geschikt voor kinderen met de basisschoolleeftijd. Al kun je ook jongere kinderen prima meenemen voor een lichtjeswandeling. Toen de kleine nog in de draagzak hadden, gingen we tijdens de feestmaanden regelmatig ‘s avonds door de buurt naar de lampjes kijken. Peuters kun je ook meenemen, de vraag is dan alleen of de zoekkaart handig is. Dat ligt een beetje aan het kind.

In de zomer maakt de gemiddelde mens meer buitenuren dan in de winter. Wij ook. Logisch natuurlijk. Door deze zoekkaart zijn we nu al een tweetal dagen op rij ‘s avonds toch naar buiten gegaan. Wel een andere route natuurlijk, anders krijgen we onze zoekkaart niet vol. Je kunt de kaart gratis downloaden op Met Zonder Jas