De 10 leukste Duitse steden om met je kinderen te bezoeken

15.05.2018 11:30
Duitsland steden kinderen Beeld: Unsplash

Een vakantie naar onze Oosterburen is veel meer dan een bezoekje aan het Sauerland of Zwarte Woud. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie citytrip met je kinderen? Daarom: de 10 leukste Duitse steden met kinderen op een rij.

Berlijn

Genoeg leuke activiteiten voor kinderen in Berlijn. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het LEGOLAND Discovery Center, waar ze zich kunnen uitleven met Lego en leren hoe de blokjes worden gemaakt. Of neem een kijkje in het Labyrinth Kindermuseum: een oud fabriekspand dat is opgebouwd tot een echt speel- en doemuseum. Voelen, springen, kneden, ruiken, luisteren, vragen en rennen: het mag er allemaal. Chocoladeliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de winkel van Ritter Sport. Je kunt er zelfs je eigen ingrediënten kiezen en zo je persoonlijke reep laten samenstellen. Bij mooi weer geniet je ’s zomers langs de rivier de Spree die door het oosten van de stad loopt. Of verken de stad vanaf het water, door een waterfiets te huren in het Treptower Park. 

 

Hamburg

Hamburg heeft de grootste haven van heel Duitsland en het is na Rotterdam en Antwerpen de grootste van Europa. Bekijk de cruise- en containerschepen van dichtbij vanaf een rondvaartboot of struin op zondagochtend door de Fischmarkt voor een lekker visje. Zijn je kinderen juist gek op treinen? Dan mag je Miniatur Wonderland niet overslaan. Met dertien kilometer aan rails vind je er het grootste modelspoor ter wereld. Ook leuk: in de stad wordt drie keer per jaar een enorme kermis gehouden die maar liefst vier weken duurt.

 

Essen

Op slechts een uurtje rijden van Venlo vind je deze leuke, pittoreske stad. Het industrieel erfgoed maakt de stad zo bijzonder. Je vindt er bijvoorbeeld de Zollverrein, de mooiste kolenmijn ter wereld. Ontdek met een rondleiding de sporen van de mijnwerkers en leer hun werk- en levensomstandigheden kennen – ook tours in het Nederlands. Wie liever de natuur op zoekt, kan een dagje genieten in het Gruga Park. Voor kinderen is er een klimparcours, doolhof en klimtoren. Of wordt het een ritje met de Parkbahn naar de kinderboerderij?

 

Lees ook
Waarom een stedentrip naar Barcelona geweldig is met je kinderen >

 

Düsseldorf

Nog iets dichterbij dan Essen vind je Düsseldorf, op drie kwartier rijden van Venlo. Bekijk de stad vanaf de Rheinturm, slenter door de historische straatjes of bezoek de gezellige haven. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar worden speciale tours georganiseerd. In twee uur tijd lopen ze langs de bekendste bezienswaardigheden in de Altstadt waarbij ze tien vragen moeten beantwoorden, met een leuke verrassing als beloning. Ook in het Aquazoo/Löbbecke-Museum is genoeg te beleven. Ga je in de zomer? In juli vindt ieder jaar een grote kermis langs de Rijn plaats. 

 

Dresden

Als er een stad is die je eigenlijk vooral in de winter moet bezoeken, is het Dresden: dé plaats met de mooiste kerstmarkt van heel Duitsland. De markt bestaat sinds 1434 en is daarmee ook de oudste van het land. Struin langs de vele stalletjes, geniet van een glaasje glühwein of een lekkere peperkoek. Ieder jaar wordt begin december het Stollenfest gehouden: een mooie parade door de stad die eindigt met het aansnijden van een grote stol. Wie in een ander jaargetijde gaat, kan zich ook prima in Dresden vermaken. Bezoek met je kinderen het Hygiënemuseum waar ze alles leren over de werking van het menselijk lichaam, vaar over de Elbe met een stoomschip of neem de kabelbaan die je van de wijk Loschwitz naar Weisser Hirsch brengt.

 

München

De stad van bratwurst, bier en lederhosen. Maar München heeft nog veel meer te bieden. Wat dacht je van het Playmobil Fun Park? De kinderen kunnen spelen in het piratenschip en het ridderkasteel, of zich uitleven in het Indianendorp en de betoverende feëenwereld. Doe je het liever wat rustiger aan, dan is de English Garden aan aanrader. Dit park is nog groter dan het Central Park in New York en ideaal voor een picknick. Ook leuk: bezoek de dierentuin Hellabrun. Genoeg te zien met meer dan vijfduizend dieren.

 

Keulen

Ten zuiden van Düsseldorf vind je de stad bij uitstek om te gaan shoppen. Ook kun je de Dom beklimmen, het chocolademuseum bezoeken en een boottochtje maken over de Rijn. Liever even afkoelen? Bezoek dan Aqualand Thermenwelt aan de noordkant van de stad. Dit enorme park heeft glijbanen, whirlpools en een restaurant. Sla op de terugweg Phantasialand niet over: een pretpark met zeven thema’s en spectaculaire attracties zoals een wildwaterbaan en loopingachtbaan.

 

Lübeck

Een stad die waarschijnlijk niet direct een belletje doet rinkelen, maar de moeite waard om een dag of twee doorheen te struinen. De door water omringde stad ademt een middeleeuwse sfeer en staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bezoek allerlei soorten theaterpoppen in het Marionettenmuseum of neem de lift in de Petrikirche voor een mooi uitzicht over de stad. Lübeck staat bekend om z’n marsepein, dus zoetekauwen moeten zeker een bezoekje brengen aan het Niederegger Café & Museum.

 

Heidelberg

Vanwege haar prachtige ligging midden in de natuur wordt het oude, barokke Heidelberg gezien als één van de meest romantische steden van Duitsland. Struin over de klinkerstraatjes of bezoek het oude slot. Wie de stad van bovenaf wil bekijken, neemt een ritje met de Bergbahn: de langste kabeltram (1,5 kilometer) van Duitsland. Leuke bijkomstigheid: Heidelberg ligt in één van de warmste regio’s van Duitsland en heeft een Middel-Europees klimaat. Wij zeggen: boeken.

 

Leipzig

Een Oost-Duitse stad die tussen Berlijn en Dresden ligt. Beroemde componisten als Bach, Wagner en Mendelssohn waren nauw verbonden met Leipzig. In de stad worden dan ook allerlei evenementen georganiseerd rondom klassieke muziek, sommigen in de open lucht. Kinderen kunnen zich vermaken in Belantis, een groot themapark net buiten de stad met meer dan zestig attracties.

 

Dit lijstje kwam tot stand in samenwerking met Skyscanner

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >