Gezellig buurten bij de boer: neem een kijkje in de stallen of knuffel met geitjes bij deze uitjes

04.07.2023 19:03
zomeruitjes op bezoek bij de boer Beeld: Getty Images

Met een bezoekje aan de boer weet je één ding zeker: je legt ’s avonds vermoeide maar zeer voldane boeren en boerinnetjes in bed.

Geitjes aaien

Van geitjes aaien tot een ponyritje maken en een pannenkoek eten. Boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude heeft eindeloos boerderijvermaak voor gezinnen. Tip voor de warme dagen: bij ’t Geertje zijn roeiboten en kano’s te huur om door de polder te peddelen.

Boerenbelevenis

Op Boerderij Roke’s Erf in Ommen speel je een potje boerengolf, wandel je over het klompenpad en verdwaal je in het maïsdoolhof. Maak ook wat tijd vrij voor een kijkje in de stallen en om te ravotten in de strospeelschuur.

Zomers uitpakken

De boeren en tuinders pakken deze zomer uit. In het Noorden van Nederland vind je vanaf juli héél veel boerenactiviteiten. Denk aan fiets- en wandeltochten, het koeien melken, dwalen door een spannend maïsdoolhof en natuurlijk rondleidingen en knuffelen met dieren op het erf. Check de kaart voor activiteiten bij jou in de buurt.

Plakje kaas

Dat plakje kaas op je boterham wordt ergens gemaakt. Bij Kaasboerderij De Deelen in Friesland vertellen ze hoe dat werkt. Tijdens de beleefroute over de boerderij krijg je uitleg over het kaasmaken en kom je natuurlijk langs de koeien. En als afsluiter: de speeltuin met traptrekkers en skelters.

Blije boerderij

Deze plek heet niet voor niets de Happyfarm. Racen met traptrekkers of skelters, springen op springkussens, knuffelen met konijntjes, een ritje op de pony en zelfs een boeren-escaperoom. Van deze activiteiten op de speelboerderij in Terschuur wordt iedereen blij.

Helpen voeren

Op Doe-Boerderij De Steenuil in Oirschot word je helemaal ondergedompeld in het boerenleven. Boerinnen en boeren in de dop spelen er in de hooischuur, knuffelen met de dieren of helpen met het voeren. Regent het? Er is hier ook een fijne binnenspeeltuin met grote glijbanen.

Speelboerderij

Op de gezellige Recreatieboerderij van Johan en Caroline in Wagenberg zit het met het spelen wel goed. Je koters kunnen dieren knuffelen op de dierweide en losgaan in de speeltuin. Ook op deze boerderij is er plek om een tentje op te zetten voor de échte boerderijbeleving.

Lees ook – Leuk én leerzaam: 4x zichtstallen om met je kind te bezoeken > 

Mini tractors

Voor je het weet scheurt je kind rond op een mini tractor. Op Stadsboerderij De Korenmaat in Arnhem ligt het boerenleven aan je voeten. Er zijn regelmatig kinderactiviteiten op de boerderij, maar zelf rondstruinen met het gezin is ook fijn.

Loeilekker

Op de belevingsboulevard van Landgoed Kaamps in Deurningen is zoveel te doen. Hier zie je de koeien, het melken met de melkrobot en het kaasmaken. Met klimrek, speelhuisje, glijbaan en airtrampoline is de speeltuin een leuke extra.

Superzomer

Bij de Flierefluiter in Raalte beleef je een superzomer. Deze speelboerderij is altijd een feestje, met bijzondere dieren, binnen- en buitenspeelplaatsen. Het SuperZomerFestival doet hier nog een schepje bovenop, met een schminktent, Grote-Flierefluiter-Zomershow, de boerenspelen en een clowntjesshow.

Voor ijsjesmonsters

Dit uitje is heel geschikt voor ijsjesmonsters. Bij IJsboerderij De Schoonheuvel in Hedel staat het vers gemaakte ijs jullie al op te wachten. Na zo’n heerlijk ijsje is het tijd om zelf in actie te komen. Van boerengolf en kanoën tot dieren knuffelen en een kunstkoe melken.

Op de boerderie

Op Kinderboerderij de Meent in Hilversum is het een bonte boel van boerderijdieren. Neem er met je kinderen een kijkje bij de schapen of ga op bezoek bij de geitjes. Tip: schuif na een rondje boerderij gezellig aan op het terras van theehuis Juffrouw Jansen. Een favoriet plekje.

Gezelligeit

Boerderij Zorgvrij in Velsen-Zuid barst van de leuke kinderactiviteiten. Voor de kleintjes is er een fijne speeltuin en een dierenweide. Ook de omgeving rond de boerderij is mooi. Via het uilenbos loopt je naar een mooie boomgaard. En in het spinnen speelbos kunnen kinderen urenlang klauteren en spelen.

Meer leuke dierenuitjes vind je op kidsproof.nl in de categorie Boerderij & Dieren.

Die zes lange weken zomervakantie vliegen voorbij als je gaat glijbaanroetsjen, boswandelen, racen met trekkers of een bezoekje brengt aan de Romeinen. Of een van de andere leuke uitjes die Kidsproof.nl voor je verzamelde. De site is handig ingedeeld per regio, zo ontdek je makkelijk welke uitjes er allemaal in de buurt zijn.