8x ongelooflijke natuurverschijnselen die je gezien moet hebben

20.12.2017 09:35
ongelooflijke-natuurverschijnselen

Bucket list bij de hand? Plak er nog maar een bladzijde (of vier) aan vast, want deze prachtige natuurverschijnselen moet je echt een keer zien.

Lava die in de oceaan stroomt, Big Island, Hawaï

Aan de oostkust van het grootste eiland van Hawaï stroomt hete lava van de vulkaan Kilauea zo de oceaan in. De lava koelt hierdoor af en stolt voor altijd. En dat levert prachtige natuurbeelden op.

 

‘Terrasmeren’, provincie Sichuan, China

De landschappen in het noorden van de provincie Sichuan zijn het resultaat van de jarenlange kristallisatie van calciet. Een saaie wetenschappelijke verklaring, dus de Chinezen houden het er liever op dat de watervallen en azuurblauwe meertjes bestaan uit drakenhuid die achterbleef toen een draak laag over de aarde vloog.

 

Onderwatersparren in het Kaindy-meer, Kazachstan

Vroeger stond in dit ravijn in het hooggebergte Kungej-Alatau een groen bos, maar na een aardbeving liep het vol met water en kwamen alle bomen onder water te staan. Nu groeien ze verder vanuit het Kaindy-meer.

 

Lees ook
Dit zijn de vakantiebestemmingen waar straks iedereen over praat >

 

Kruipende stenen, Death Valley, VS

Op het drooggevallen meer Racetrack Playa in Death Valley zijn lange sporen te zien: die zijn van stenen die zich langzaam verplaatsen over de zoutvlakte. Wetenschappers tastten lang in het duister over de manier waarop ze zich verplaatsen zonder dat er een levend wezen aan te pas komt. 

 

Sterrenzee bij het eiland Vaadhoo, Malediven

De golven bij de kust van Vaadhoo lichten op door bioluminescent plankton in het water. Maar het is natuurlijk veel romantischer om te denken dat het sterren zijn die in zee zijn zijn gevallen.

 

Zingende zandduinen, Kazachstan

Bij droog weer zijn in nationaal park Altyn Emel orgelklanken te horen, afkomstig van de beroemde Zingende zandduinen. De oorzaak van het fenomeen zit hem in de wrijving tussen de zandkorrels: hoe meer zand er meespeelt in het orkest, hoe duidelijker het te horen is.

 

Lake Hiller, Australië

Er zijn veel roze meren op de wereld: Lac Retba in Senegal is roze door bepaalde cyanobacteriën, Nakuru in Kenia door de flamingo’s en Torrevieja in Spanje door het zout. Maar waarom het Australische Lake Hiller zo’n bijzondere kleur heeft, daar zijn wetenschappers nog steeds niet achter.

 

‘Vliegende’ geiten, Marokko

In Marokko kun je geiten tegenkomen die in de bomen lijken te ‘groeien’. Eigenlijk doen de geiten niets geks: ze hebben gewoon honger. In dit droge klimaat groeit maar weinig sappig gras op de grond en daarom klimmen de dieren in de bomen om zich tegoed te doen aan sappige blaadjes.

 

Meer bijzondere natuurverschijnselen vind je op Skyscanner.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >