5x Finland met kinderen

28.05.2019 18:32
finland met kinderen Beeld: Shutterstock

Sneeuw, korte dagen en lage temperaturen: het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt bij Finland. Maar wist je dat het land geweldig is om ’s zomers te bezoeken met kinderen? Wij zetten op een rij waarom.

In maart 2019 werd Finland door de VN uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Hoog tijd dus om dit leuke Scandinavische land beter te leren kennen. 

Om te beginnen: er is een groot verschil tussen zomer en winter. In de winter is een groot deel van Finland bedekt onder een dikke laag sneeuw: ideaal voor een fijne wintersportvakantie. Maar het leuke aan Finland is dat je er ’s winters nog veel meer activiteiten kunt doen die vooral voor kinderen één groot feest zijn. Denk aan een huskytocht, ijsvissen en het voeren van rendieren. In de winter is het er wel snel donker, want de dagen zijn kort. Al heeft een avond bij een knisperend haardvuur natuurlijk ook wel wat.

De andere helft van het jaar, in de zomer, zijn de dagen juist erg lang. Niet voor niets staat Finland bekend om z’n middernachtzon rondom de Poolcirkel: de zon schijnt dan ook gewoon ’s nachts. Met de zomer voor de deur geven wij je een aantal tips voor wat je zoal met kinderen in Finland kunt doen.

 

Natuur

Hou je van de natuur, dan zit je in Finland helemaal goed. Het land staat vol bossen en bijna overal zie je ’s zomers water om je heen.

Maak mooie boswandelingen met het hele gezin, trek erop uit met de fiets of neem een duik in één van de meren. Je kunt er trouwens ook met een gerust hart uit drinken, want het water in de Finse meren is ontzettend schoon. Wij zeggen: huur een kano of gooi de opblaasboot achterin je auto en geniet van een heerlijk relaxte middag.

 

Helsinki

Sla de hoofdstad van het land zeker niet over. Je vindt er moderne architectuur, kunt er gezellig winkelen en in de haven de ferryschepen bewonderen die dagelijks aankomen vanuit onder meer Stockholm.
Voor kinderen is een bezoek aan de dierentuin Korkeasaari een aanrader, dat op het gelijknamige eilandje vlakbij de stad ligt. ’s Zomers kun je hier met de ferry naar toe, de rest van het jaar pak je de auto of de bus.

 

Lees ook:
9x dit moet je zien in de Baltische Staten >

 

Moomin World

Ooit van de Moomins gehoord? Zo niet, dan heb je de witte fantasiefiguren vast wel eens gezien. Het zijn de hoofdpersonages in de boeken en stripverhalen van de Finse schrijfster Tove Jansson en al jaren wereldberoemd.

Naast tal van shirtjes, bekers, knuffels en andere souvenirs die je overal in Finland kunt kopen, vind je in het zuidwesten van het land een heus pretpark dat gewijd is aan de Moomins. Naast de vele attracties is er een Moomin dorp nagebouwd, kunnen kinderen hun lol op in het labyrint en is er een theater waar levensgrote Moomins optredens geven.

 

Sauna

Waar wij de sauna zien als onderdeel van een luxe verwendag, behoort het in Finland al jaren tot het dagelijks leven. Veel Finse kinderen gaan al een paar maanden, of zelfs weken, na de geboorte voor het eerst de sauna in.
Wie denkt dat de sauna alleen iets voor de winter is, heeft het mis. Finnen gaan het hele jaar door naar de sauna – meestal zeker één keer in de week.

Waar vind je een sauna tijdens je vakantie in Finland? Lang hoef je niet te zoeken, want bijna elke accommodatie biedt een heerlijke sauna aan. Finse sauna’s zijn niet super heet: meestal is het er een graad of 60. Maar des te langer je zit, des te warmer je het krijgt. Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoe lang je blijft zitten, maar één ding moet je na je saunabezoek zeker doen: een duik nemen in één van de meren, naar Fins gebruik.

 

Särkänniemi pretpark

Vlakbij de stad Tampere vind je dit attractiepark waar je je prima een hele dag kunt vermaken. Sinds twee jaar vind je er een superspannende achtbaan waarbij je met honderd kilometer per uur gelanceerd wordt. Is dat iets teveel van het goeie? Dan kies je gewoon voor één van de vele andere attracties of breng je een bezoek aan het aquarium. Ook leuk: ga naar de top van de Näsinneula toren, van waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving.

 

Meer weten over Finland? Kijk dan hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >