15 tips (en meer) voor een dagje Rotterdam met kinderen

02.08.2018 11:47
dagje Rotterdam met kinderen Beeld: Pixabay

Welke stad je echt niet mag vergeten als je een stedentrip met kinderen plant in eigen land? Rotterdam natuurlijk!

De skyline, de ‘koopgoot’, Euromast en Erasmusbrug; iedereen weet de iconen van de havenstad wel op te sommen. Maar wat lang niet iedereen weet, is dat tussen het almaar groeiende aantal wolkenkrabbers en moderne architectuur, heel veel pareltjes te vinden zijn die de stad perfect maken voor een dagje uit met kinderen. En met vriendinnen trouwens, of je lief – maar dat is weer een ander verhaal. Daarom, puntsgewijs een aantal highlights om je op weg te helpen met het programma.

 1. Rotterdam is zoals zijn inwoners: lekker praktisch. De stad is dan ook op alle mogelijke manieren bereikbaar. Het leukst is per trein naar één van de NS-stations, maar het Centraal Station is sinds de verbouwing misschien wel het mooiste van Nederland. Hier: heb je hotspot één al in the pocket. Natuurlijk kun je ook gewoon met de auto komen. De binnenstad is goed bereikbaar en het barst er van de parkeergarages. Ook leuk: parkeer buiten de stad, en neem de watertaxi. Of de metro: wel zo makkelijk.
   
 2. Arriveer je vroeg? Ontbijt (of brunch) bij Hotel New York. Het oude hoofdkantoor van de Holland-Amerikalijn is een historisch pand tussen de moderne gebouwen op de nog altijd ontwikkelende Wilhelminapier. De kinderen kunnen er heerlijk buitenspelen (er zijn klimobjecten en een speeltuintje, maar let op: wel aan de Maas) terwijl jij aan de espresso zit. Of aan de high tea, want dat kan er ook. Wel altijd even reserveren; toeristen hebben het hotel ook ontdekt. Eén dezer dagen openen op de Pier ook Foodhallen, en in Café Rotterdam heb je een prachtig uitzicht over de Maas.
   
 3. Loop vanaf Hotel New York over de ‘hoerenloper’ (de slotjesbrug van de Wilhelminapier naar de rosse buurt van vroeger en één van dé hotspots van nu) naar Katendrecht. In de Fenix Food Factory haal je een kaas- of vleesplank met een drankje van de Kaapse Brouwers, die je opeet langs de Maas, of binnen op één van de vele zitplekken, terwijl de kinderen rondrennen met een stroopwafel. Doe meteen even een rondje over het achterliggende Deliplein. Theater Walhalla heeft vaak leuke voorstellingen voor kinderen.
   
 4. Als je toch aan de zuidkant van het centrum zit: Villa Zebra is en museum alleen voor kinderen. Ze kunnen er eindeloos knutselen, soms koken; kwestie van even het programma checken.
   
 5. Over musea gesproken: het Museumpark in het centrum is niet alleen prachtig voor een wandeling of picknick, maar herbergt bovenal musea als het Boijmans Van Beuningen, de Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum. Vooral het laatste is een tip met kinderen, al bieden de andere twee ook vaak kindvriendelijke tentoonstellingen. Nog leuker: de bovenste verdieping van het Maritiem Museum (niet in het park, wel op de hoek van Coolsingel middenin de stad) is het domein van Professor Plons, waar kinderen in allerlei attracties zelf de haven kunnen beleven.
   
 6. Trek gekregen? Vlakbij het Museumpark, in uitgaansgebied Witte de Withstraat, zit NRC, met een hilarische (kijk zelf maar) menukaart voor kinderen. Of, vlak daarnaast, de Frietboutique. Het terras op cruiseschip SS Rotterdam heeft zelfs een pierenbadje. Makkelijker, kijk hier voor een overzicht van kindvriendelijke restaurants in Rotterdam.
   
 7. Overigens zijn er ook meer dan genoeg pannenkoekenrestaurants in Rotterdam te vinden. Op de Meent, één van de leukste winkelstraten, zit Dutch Diner. Aan de rand van het Kralingse Bos – een tikkie uit de richting maar wel heerlijk voor een dagje verkoeling aan de Kralingse Plas – zitten Boshut De Big (authentiek, plakkerig, super kindervriendelijk) en De Nachtegaal.
   
 8. Je bent niet echt in Rotterdam geweest als je de Euromast niet hebt beklommen. Tenminste; de lift naar boven niet hebt gepakt. Je kunt abseilend of tokkelend weer naar beneden, maar dat is misschien meer iets voor een weekend zonder kinderen.
   
 9. Wie Rotterdam zegt, zegt tegenwoordig Markthal. En hoewel de meeste Rotterdammers hem grotendeels links laten liggen, is ‘ie wel echt een bezoekje waard. Alleen al vanwege de prachtige binnengevel ter grootte van twee voetbalvelden, gemaakt door kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam. En de stand met minidonuts (hé, het is een dagje uit) voor de kinderen, natuurlijk.
   
 10. Achter de Binnenrotte waaraan de Markthal ligt, waar het overigens barst van de kindvriendelijke restaurants als Happy Italy, Vapiano, The Fish Market en Little V, kunnen kinderen varen in kleine brandweer- en politiebootjes van Kids Marina. Vlakbij ligt ook een recent aangelegd stadsparkje, pal aan de Sint Laurenskerk waar je prima even in het gras kunt zakken.
   
 11. In Rotterdam is het nooit stil. Bijna elk weekend zijn er wel festivals en andere evenementen. Check dus voor je gaat altijd even de evenementenagenda.
   
 12. Even de heel andere – óók hippe! – kant van het centrum op? Aan de westkant ligt de Nieuwe Binnenweg, waar het ene na het andere (biologische) ontbijtbarretje, lunchroom of restaurant te vinden is. En: vlakbij het Museumpark!
   
 13. In het Scheepvaartkwartier, aan de voet van de Erasmusbrug, stap je op één van de rondvaartboten over de Maas. Sommige tours gaan helemaal naar Future Land op de Maasvlakte. Is een daguitje op zich, maar wel een tip met kinderen.
   
 14. Warm weer? Of heb je meer dan één dag te besteden in ‘Roffa’? In het Vroesenpark hang jij aan een wijntje bij het Vroesenpaviljoen, terwijl de kinderen spelen. Ook in Het Park naast de Euromast is het heerlijk vertoeven. We noemden het Kralingse Bos al even, waar je kunt varen, klimmen in het klimbos, naar de kinderboerderij of gewoon lekker op het terras kunt hangen. Of je gaat naar dierentuin Blijdorp, natuurlijk.
   
 15. Last but not least: ga geen dagje uit naar Rotterdam, maar boek een heel weekend. Wij zijn er na twintig jaar zelfs nog niet uitgekeken.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >