In samenwerking met Kek Mama

10 x zo maak je een verre reis met je gezin

19.07.2019 08:59

Voor Cindy (38) en haar man Wouter (37) kinderen kregen, reisden ze de hele wereld over. Onlangs speelden ze de TUI Holiday Q&A en wonnen een reischeque van 5000 euro.  Samen met hun kinderen Fleur (8), Nine (6) en Bregje (2) viel de keuze op Bali. Cindy geeft tien tips voor een verre reis met je gezin.

1: Bepaal samen de bestemming

“We mochten zelf kiezen waar we naar toe wilden. Lekker weer stond bovenaan de wensenlijst. En daarna volgden: Fleur wilde mooie gebouwen in een ver land zien, Nine was nieuwsgierig naar dieren en Bregje wilde vooral zwemmen. Zo kwamen we uit op Bali. Een hele nieuwe cultuur in een werelddeel waar Wouter en ik ook nog nooit waren geweest.”

 

2: Voorpret is het halve werk

“Lange leve YouTube! Wij hebben samen filmpjes van Bali gekeken, zo wisten de meiden waar ze zich op konden verheugen en hadden we met elkaar al voorpret voor de vakantie was begonnen. Online konden we de kinderen ons hotel in Sanur natuurlijk ook al laten zien. Ze zagen zichzelf al in het zwembad springen.”

 

3: Het is niet lastig

“Er waren genoeg mensen die zich afvroegen waar we aan begonnen: zo’n reis, met kinderen in verschillende leeftijden. Dat moest haast wel lastig worden. Maar wij merkten dat ze alle drie flexibel zijn, zolang wij ook ontspannen waren. De vlucht zelf was overigens al interessant genoeg. De tas vol met speelgoed en kleurplaten hebben ze tijdens het vliegen amper aangeraakt.”

 

4: Wissel actieve en slome dagen af

“We houden allemaal van actieve vakanties. We maken de avond van tevoren een plan, zodat de meiden voor ze gaan slapen weten of er de volgende dag iets op het programma staat. Om de dag trokken we er in de ochtend op uit. We hebben allerlei tempels bezocht, door rijstvelden gewandeld en zijn naar een traditionele dansvoorstelling geweest. Ook hebben we gesnorkeld met z’n vijven. Wouter en ik wisselden elkaar af op de boot. Fleur ging er helemaal voor en durfde best ver van de boot, Nine was wat voorzichtiger. Op de rustige dagen tussendoor sliep Bregje vaak lang, zaten de oudste twee te kleuren en pakten wij een chill-moment aan het zwembad.”

 

5: Jetlag hoort erbij

“Ik zie Fleur nog liggen op de eerste avond. De Freek Vonk-zaklamp op haar hoofd stond nog aan toen ze voorover op tafel in slaap viel. Een jetlag hoort erbij als je naar een ander continent reist. Als de twee oudsten tijdens een dagtrip moe werden, kropen ze op de achterbank van de auto voor een dutje. Bregje sliep overal. Zelfs middenin de drukte op een markt in Ubud lag zij te tukken in de rugdrager.”

 

6: Je bent zelf een attractie 

“Ik vond het echt bijzonder om op Bali te zijn met drie van die kleine, blonde kinderen. Vooral Bregje was een dikke hit, zij werd overal opgepakt en geknuffeld. In het begin was dat onwennig voor ons allemaal, maar op het einde van de reis liep ze zwaaiend over straat. Toen had ik ook door dat de intentie goed is, de Balinezen zijn zo lief en behulpzaam.”

 

7: Pak ook me-time

“Vrijwel de hele vakantie zijn we met z’n vijven geweest. We hebben echt met elkaar Bali ontdekt en dat was fijn. Af en toe, als de grote meiden in het zwembad lagen en Bregje in bed, lag ik op een bedje een beetje voor me uit te staren. Eén keer heb ik een massage genomen, heerlijk. Wouter pakte wat vaker zijn kans om in een boek te duiken, of in zijn telefoon. Al deed hij dan vaak research voor een leuke trip voor ons allemaal.”

 

8: Zwembad is de hoofdattractie  

“Zodra het kon, sprongen Fleur en Nine in het zwembad. Dat was toch wel de hoofdattractie. Voor Bregje was er een peuterbad, heel fijn. Ons hotel lag op loopafstand van het strand. Dus daar waren we ook veel te vinden. Was de een aan het snorkelen, zat de ander zandkastelen te bouwen in de branding.”

 

9: Met een emmer en schep uit eten

“Op Bali gingen we elke dag uit eten, dat vonden we allemaal fantastisch. Elke avond zaten we weer bij een ander restaurant aan het strand. Als Wouter en ik met een cocktail zaten te wachten op het eten, speelde Bregje met een emmer en een schep naast me in het zand. Zo houdt een tweejarige het prima vol.”

 

10: Kwestie van doen

“Deze vakantie was één groot cadeau. Het was de eerste keer dat we met z’n vijven in een vliegtuig stapten. De hectiek van het vliegveld, de vlucht, een andere cultuur ontmoeten, ander eten proeven. Het was bijzonder om dat met je gezin mee te maken. Doordat we er met z’n allen zo van genoten, was het makkelijk iedereen tevreden te houden.

Door de kinderen de ruimte te geven hun rust te pakken en activiteiten met relaxmomenten af te wisselen, konden we veel ondernemen. Het heeft ook echt geholpen dat we van tevoren goed hebben overlegd wat we allemaal wilden. Zo hebben we alle vijf de vakantie gehad die we voor ogen hadden.”

 

Voor nog meer vakantietips met het hele gezin ga je naar tui.nl/smile