Nannette raakte niet opgewonden van haar man: ‘Hij was dertig kilo aangekomen’

27.03.2024 13:07
na scheiding opleving seksleven Beeld: Getty Images

Pas toen Nannette en Viggo eenmaal gescheiden waren, leefde hun seksleven op als nooit tevoren.

Nannette (38), gescheiden van Viggo (40), moeder van zoons Bodil (10) en Thore (9).

“Namen we elkaar te veel voor lief tijdens ons huwelijk? Stonden we te lang in de overleefstand met twee baby’s kort op elkaar en zijn we daardoor vergeten te leven? Of zaten we in een sleur en hadden we gewoon afstand nodig om elkaar weer met andere ogen te bekijken? Als je puur naar onze seksfrequentie kijkt, zou je dat namelijk wel zeggen. Die is na onze scheiding verdrievoudigd.

De koek was op

Viggo en ik waren al samen sinds onze puberteit en zo’n beetje met elkaar vergroeid. Anderhalf jaar geleden gingen we in goed overleg uit elkaar, zoals dat heet. We stuurden nog net geen scheidingskaartjes rond. We pakten gezamenlijk de verhuisdozen in en ik hielp hem op zijn stekkie weer alles uit te pakken. Dat kon ook makkelijk. Er was geen sprake van strijd, maar lekker cliché: de koek was op. De laatste jaren hadden Viggo en ik steeds vaker uitgesproken dat onze relatie nog weinig voorstelde. We bespraken rustig voors en tegens van het alleenstaand ouderschap en fantaseerden zelfs over een spannend leven als single. Iets wat we beiden nooit hadden meegemaakt.

In ons twintigjarig huwelijk waren er geen heftige clashes of grote ruzies geweest, wel dagelijkse ergernissen. Viggo vond mij pinnig en zeurderig. Ik stoorde me aan zijn vele hobby’s en afwezigheid in het gezin, zijn slordigheid én zijn uiterlijk. Viggo had elke avond wel iets te doen buiten de deur en het leek wel alsof hij alleen nog blij werd van vet eten. Hij had zijn bord pasta nog niet op of hij graaide alweer in de snacklade. De laatste jaren was hij dertig kilo aangekomen en dat had zijn uitwerking op ons seksleven. Een man hoeft voor mij niet graatmager te zijn, maar ik vind zo’n afdakje ook niet sexy.

Als Viggo naakt voor me stond, zag ik zijn piemel bijna niet meer. Ik werd niet automatisch opgewonden van hem en er gingen dagen voorbij waarin we niet zoenden. Erger nog: we noemden elkaar nooit meer bij de voornaam. We spraken elkaar aan met papa en mama. Ook niet erg libidoverhogend. Seks was daardoor een soort wekelijks moetje voor het slapengaan geworden. Net zoiets als make-up afhalen: je doet het omdat het goed voor je is, maar je hebt er niet altijd zin in. Het werd een egoïstisch genot, in plaats van gezamenlijk plezier. Klaarkomen, omdraaien en slapen. Totdat we zelfs dat niet meer konden opbrengen. In onze laatste weken als man en vrouw stond de teller op nul.

Meer persoonlijke verhalen? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Bezoek

Eind februari, net voor de eerste lockdown, trok Viggo weg uit onze gezamenlijke woning en kocht een huis op twintig minuten fietsen verderop. Hij bleef mij in de weken erna betrekken in zijn leven. Liet mij de keuken uitkiezen en vroeg mijn mening over kleuren op de muren. Andersom nodigde ik hem later op maandag uit om na zijn werk eerst hier te eten, alvorens hij voetbaltraining gaf aan het team van onze jongens. Vaak bleef hij nog kletsen als hij Bodil en Thore had thuisgebracht.

Ik merkte dat ik steeds meer naar zijn bezoekjes uitkeek. Ik vond het alleenstaand ouderschap best eenzaam en kampte met de beroemde huidhonger. Ik genoot ervan als Viggo me even knuffelde. Bovendien kwam er van het wilde vrijgezellenleven door corona toch niks terecht. Tel daarbij op dat Viggo als een malle kilo’s verloor. Door al het klussen en fietsen viel hij af. Ik zag zijn figuur per week veranderen. En toen hij het steeds vaker had over zijn leuke buurvrouw, ook een gescheiden moeder, merkte ik dat me dat irriteerde. Hoezo ging hij met haar wandelen op het strand? Waarom moest hij daar zo vaak eten? Ik voelde een concurrentiestrijd opkomen. Ineens maakte ik me druk over mijn uiterlijk op de dagen dat Viggo langskwam. Deed extra mijn best op mijn haar en droeg de gekleurde jurkjes waarvan hij hield.

Lees ook: ‘Aangezien mijn man en ik geen seks meer hebben, vrij ik af en toe met een ander’ >

Standje saai

Mijn pogingen werkten. Viggo ging mij ook met andere ogen bekijken. Hield me net iets steviger vast tijdens onze afscheidsknuffels en zoende me heel lang en intens als hij kwam. Hoe het precies gebeurde weet ik nog steeds niet, maar na weer een avondje kletsen lagen we ineens als een dolle te zoenen en te rollen op de bank, elkaar de kleren van het lijf plukkend. We vreeën als nooit tevoren en ik kwam bijna gillend klaar. Ik wist niet wat me overkwam. Waar kwam die hartstocht vandaan? Was dit dezelfde man die ik al twintig jaar kende en die alleen standje saai kende?

Om te kijken of het een eenmalige toevalstreffer was geweest, nodigde ik Viggo twee dagen later weer uit. En wederom lagen we na afloop hijgend en puffend bij te komen van een geweldige vrijpartij, ons verbazend over de passie die blijkbaar toch ergens in ons huisde. Sindsdien is het zeker drie keer in de week raak. Viggo komt hierheen of ik ga met de jongens naar hem. We eten met elkaar, hij doet een spelletje met de jongens op de Playstation, we brengen ze naar bed en daarna is het speeltijd voor ons. We verzinnen posities die we nooit eerder deden, fluisteren onze diepste fantasieën in elkaars oor of praten heel dirty. Teksten die in alle jaren ervoor echt nooit over onze lippen zouden zijn gekomen.

Geniet ervan

Veel mensen in onze omgeving snappen er niets van. Waarom zijn we gescheiden en toch nog zo vaak samen? Maar dat antwoord hebben we zelf ook niet. Viggo en ik zeggen altijd grappend tegen elkaar: ‘Geen idee hoe dit kan, maar geniet ervan.’ Dat doen we dan ook maar. Net als onze zoons, die dolblij zijn dat papa en mama zo veel knuffelen.

Ik durf niet te zeggen of ik ons ooit weer helemaal samen zie. Ik denk sowieso niet in de vorm waarin we dat vroeger hadden. Ik ben bang dat dagelijks samen leven voor ons de doodsteek is. Het is heel verfrissend dat ik geen verwachtingen meer heb van Viggo die hij niet kan of wil waarmaken. Andersom kan hij zijn eigen huis laten verslonzen zonder dat ik erom zeur en in zijn vrije tijd doen en laten wat hij wil. Vooralsnog draait onze relatie ook eigenlijk alleen maar om de lusten. We eten, cocoonen en seksen samen. Juist de dagen zonder elkaar wakkeren het vuur aan.”

Wil je ook geïnterviewd worden voor deze rubriek? Mail naar redactie@kekmama.nl.

Dit artikel stond eerder in Kek Mama.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.