Dilemma: ‘Hoe leg ik mijn kind (5) uit waarom ik geen vlees eet?’

23.05.2024 10:27
dit_eten_nederlanders_het_liefst

Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Marleen (30) vraagt zich af hoe ze haar 5-jarige zoontje kan vertellen waarom ze vegetariër is.

Marleen (30): “Toen we ons zoontje Max kregen, kwamen mijn vriend en ik voor een dilemma te staan: gaan we hem wel vlees laten eten of niet? Ik ben namelijk al tien jaar vegetariër, maar mijn vriend eet wel vlees. Samen hebben we de keuze gemaakt om Max gewoon vlees te laten eten. Zodra hij oud genoeg is, kan hij zelf bepalen of hij daarmee wil stoppen, dachten we. Inmiddels is hij 5 jaar en eet hij vlees, maar ook regelmatig een vleesvervanger. Hij merkt het verschil niet.

Waarom eet mama geen vlees?

Het probleem waar ik nu tegenaan loop, is dat Max me vraagt waarom ik geen vlees wil eten. Zo waren we laatst in een pretpark, waar mijn vriend een hamburger nam en terloops ter sprake kwam dat ‘mama dat niet mag’. ‘Waarom niet?’, vroeg hij. ‘Omdat mama geen vlees eet’, zei zijn vader. Toen kwam natuurlijk weer dezelfde vraag: ‘Waarom niet?’

Dilemma

De echte reden is het dierenleed. Ik vind het afschuwelijk hoe dieren mishandeld worden in de slachthuizen. Maar hoe vertel je dat aan een kind van 5? Ik wil hem geen onzinverhaal verkopen, maar juist het eerlijke verhaal vertellen, zodat hij zelf kan kiezen of hij nog vlees wil blijven eten. Hij is alleen gek op alle lieve boerderijdiertjes en ik ben bang dat het hem verdriet doet als hij hoort dat er dieren worden doodgemaakt voor vleesconsumptie. Is dit wel iets waar je een 5-jarige mee kunt belasten? Ik ben heel benieuwd hoe andere vegetarische ouders dit aanpakken.”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.