‘Juf, we hebben een bilbo gevonden’

03.03.2021 10:47
De juf bilbo

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Marjolein (42) geeft les aan groep 7.

Donderdagmiddag, groep 7. We werken aan het project ‘Maak je eigen buurt schoon’. De kinderen dragen handschoenen en gooien met prikkers troep in vuilniszakken. Jetje (9) komt bedremmeld naar me toe. “Juf, zijn er ook dingen die je niet hoeft op te rapen?” Ik krijg een angstig voorgevoel als ze me meeneemt naar de struikjes achter het schoolhek.

Bilbo

Ik had de kinderen gezegd dat ze de struikjes moesten overslaan, want daar ligt de echte viezigheid. En nu heeft Jet een tampon en een dildo gevonden. Er staat een groepje leerlingen omheen. “Dat is een bilbo”, zegt Dirk. Achmed vraagt: “Wat is dat, juf? En wat is dat andere?” “Naar de klas”, zeg ik. “Daar zal ik het uitleggen.”

Seksuele voorlichting

Scholen zijn verplicht seksuele voorlichting te geven. Ik heb het altijd heerlijk gevonden dat mijn collega Margriet van groep acht dit voor haar rekening neemt. Het leek me nogal ingewikkeld mijn moslimleerlingen te introduceren in het mysterie van de voortplanting. Ze mogen niet eens in hun blootje douchen. Bovendien ben ik ook een beetje preuts.

“Jongens, ik ga jullie nu wat vertellen over seks. Omdat jullie dan snappen wat we vanmiddag hebben gevonden.” Achmed: “Wat is seks?” De moed zinkt in mijn schoenen. “Door seks komen baby’s op de wereld. Het is iets wat grote mensen leuk vinden. Het is leuk om te doen met iemand anders, maar alleen als die ander het ook leuk vindt. Meestal doen mannen en vrouwen het met elkaar, maar het kunnen ook mannen en mannen zijn of vrouwen en vrouwen.” Dit is volgens mij niet helemaal de goede volgorde. De spanning in de klas stijgt: waar gaat dit heen? Dat vraag ik me zelf ook af.

Ik ga over op de piemel en de vagina. Daarna zwoeg ik me door de menstruatiecyclus om bij de gevonden tampon aan te komen. Ik eindig bij de dildo. Geen bilbo dus. Een dildo wordt gebruikt als speeltje als mensen vrijen, vertel ik. Bij wijze van piemel. Er gaat een gejoel op.

Net als ik denk dat ik ervanaf ben, steekt Brigitte haar vinger op. “Maria heeft Jezus gekregen zonder seks. Hoe kan dat?” vraagt ze. “Nou, dat is een kwestie van geloven”, zeg ik. “Het staat in de Bijbel. Je hebt ook draagmoeders, die krijgen ook een kind zonder seks.” Nu kijkt iedereen glazig, maar ik heb er genoeg van. “Weet je wat, vraag dit maar aan je ouders.”

Lees ook – Zo geef je seksuele voorlichting aan je kind >

Stoomcursus

De volgende dag loop ik met groep zeven en acht naar de gymles. “Kijk juf, een condoom”, roept Boris uit groep acht. Ik kijk liever niet, maar ik kan er niet omheen: er ligt een condoom naast een struikje. Ik vervloek struikjes. Gelukkig loopt collega Margriet in de buurt. “Ja, Boris, ze hebben het gedaan in dat struikje, wat vind je daarvan?” Boris zegt: “Stom”, haalt zijn schouders op en loopt door.

Ik kijk Margriet bewonderend aan. En denk aan alle struiken die mijn leerlingen nog gaan tegenkomen: “Margriet, mag ik een stoomcursus van je?”

Meer Kek Mama? Volg ons op Instagram.