Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Marjolein (42) geeft les aan groep 7.
Lees verder onder de advertentie
Donderdagmiddag, groep 7. We werken aan het project ‘Maak je eigen buurt schoon’. De kinderen dragen handschoenen en gooien met prikkers troep in vuilniszakken. Jetje (9) komt bedremmeld naar me toe. “Juf, zijn er ook dingen die je niet hoeft op te rapen?” Ik krijg een angstig voorgevoel als ze me meeneemt naar de struikjes achter het schoolhek.
Lees verder onder de advertentie
Bilbo
Ik had de kinderen gezegd dat ze de struikjes moesten overslaan, want daar ligt de echte viezigheid. En nu heeft Jet een tampon en een dildo gevonden. Er staat een groepje leerlingen omheen. “Dat is een bilbo”, zegt Dirk. Achmed vraagt: “Wat is dat, juf? En wat is dat andere?” “Naar de klas”, zeg ik. “Daar zal ik het uitleggen.”
Lees verder onder de advertentie
Seksuele voorlichting
Scholen zijn verplicht seksuele voorlichting te geven. Ik heb het altijd heerlijk gevonden dat mijn collega Margriet van groep acht dit voor haar rekening neemt. Het leek me nogal ingewikkeld mijn moslimleerlingen te introduceren in het mysterie van de voortplanting. Ze mogen niet eens in hun blootje douchen. Bovendien ben ik ook een beetje preuts.
Lees verder onder de advertentie
“Jongens, ik ga jullie nu wat vertellen over seks. Omdat jullie dan snappen wat we vanmiddag hebben gevonden.” Achmed: “Wat is seks?” De moed zinkt in mijn schoenen. “Door seks komen baby’s op de wereld. Het is iets wat grote mensen leuk vinden. Het is leuk om te doen met iemand anders, maar alleen als die ander het ook leuk vindt. Meestal doen mannen en vrouwen het met elkaar, maar het kunnen ook mannen en mannen zijn of vrouwen en vrouwen.” Dit is volgens mij niet helemaal de goede volgorde. De spanning in de klas stijgt: waar gaat dit heen? Dat vraag ik me zelf ook af.
Ik ga over op de piemel en de vagina. Daarna zwoeg ik me door de menstruatiecyclus om bij de gevonden tampon aan te komen. Ik eindig bij de dildo. Geen bilbo dus. Een dildo wordt gebruikt als speeltje als mensen vrijen, vertel ik. Bij wijze van piemel. Er gaat een gejoel op.
Lees verder onder de advertentie
Net als ik denk dat ik ervanaf ben, steekt Brigitte haar vinger op. “Maria heeft Jezus gekregen zonder seks. Hoe kan dat?” vraagt ze. “Nou, dat is een kwestie van geloven”, zeg ik. “Het staat in de Bijbel. Je hebt ook draagmoeders, die krijgen ook een kind zonder seks.” Nu kijkt iedereen glazig, maar ik heb er genoeg van. “Weet je wat, vraag dit maar aan je ouders.”
De volgende dag loop ik met groep zeven en acht naar de gymles. “Kijk juf, een condoom”, roept Boris uit groep acht. Ik kijk liever niet, maar ik kan er niet omheen: er ligt een condoom naast een struikje. Ik vervloek struikjes. Gelukkig loopt collega Margriet in de buurt. “Ja, Boris, ze hebben het gedaan in dat struikje, wat vind je daarvan?” Boris zegt: “Stom”, haalt zijn schouders op en loopt door.
Lees verder onder de advertentie
Ik kijk Margriet bewonderend aan. En denk aan alle struiken die mijn leerlingen nog gaan tegenkomen: “Margriet, mag ik een stoomcursus van je?”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.