Juf Lisette: ‘Taal en rekenen waren niet zijn sterkste kanten, maar was dat erg?’

17.03.2024 10:08
Bron: Pexels

Juf Lisette is invaljuf op een basisschool en maakt daar de leukste dingen mee. Deze keer vertelt ze iets over Finn, de creatiefste jongen die ze ooit heeft ontmoet.

“Het is ondertussen al een aantal jaar geleden, maar bij het woord creatief denk ik nog steeds aan Finn. Een jongen die toentertijd in groep 3 zat. De klas waar ik een half jaar twee dagen per week werkte. Finn viel iets meer dan de rest, maar zeker niet op een slechte manier. Hij viel mij op door zijn creativiteit. Hoe hij de leukste dingen kon knutselen en in zijn hoofd razendsnel verbindingen maakte tussen concepten. Hoe hij dingen in zijn hoofd voor zich zag, en hoe hij, ook al waren ze soms minder realistisch, wel de meest creatieve ideeën had. 

Op de meest creatieve manier een rekensom oplossen

Na de lessen kreeg hij vaak extra instructie. Hoewel hij de lesstof vaak niet helemaal snapte, kwam hij wel met de meest creatieve manieren om bijvoorbeeld een rekensom op te lossen. Het antwoord was niet altijd goed, maar zijn redenering had zeker een bepaalde logica tot zich. Hij was wat mij betreft prima te volgen.

Het zat hem dwars

Het feit dat hij de lesstof vaak niet snapte zat hem dwars. Hij zei het niet, maar aan zijn houding kon ik zien dat hij baalde. Begrijpelijk, maar vervelend om te zien. Niet alleen voor mij, maar vooral voor hem. Een kind verdient het om met plezier naar school te gaan en zelfverzekerd te zijn.

Lees ook: 6x de allerleukste knutsels met Olaf om samen te maken

De vogel met de meest kleurrijke vleugels

In groep 3 focussen we natuurlijk op vakken als taal, rekenen en spelling, maar ook een knutselmoment aan het einde van de dag mag zeker niet ontbreken. Aan elke knutselopdracht gaf hij zijn eigen draai. Moest de klas een vogel maken, dan had zijn vogel allerlei krachten, zoals extra poten, andere soort tanden en de meest kleurrijke vleugels. Ook zonder erbij te zijn, kon ik precies zien welk knutselwerk van Finn was. Op dit soort momenten bloeide hij helemaal op. Je zag het enthousiasme in zijn gezicht. Hij wilde mij ook maar al te graag vertellen wat deze vogel allemaal kon. Het was prachtig om te zien.

Ieder kind heeft zo zijn eigen talenten

Ieder heeft zo zijn eigen talenten

Taal en rekenen waren niet zijn sterkste kanten, maar was dat erg? Nee hoor, wat mij betreft niet. Ieder kind heeft zo zijn eigen talenten. En dat is maar goed ook, want hoe saai zou de wereld zijn zonder creativiteit en verbeeldingskracht.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.