Dat ging ff mis: ‘Aan alle kanten werd ik gebeld en gefeliciteerd’

10.04.2023 17:21
dat ging ff mis geheim verklapt Beeld: Getty Images

Elke maand vertelt een moeder over het moment in het moederschap waarop het even he-le-maal misging.

Elisa (35), moeder van dochter Julia (8) en baby Thomas (3 maanden):

“Na vier miskramen was ik eindelijk weer zwanger. Ik was pas elf weken onderweg, maar had al twee keer het hartje mogen luisteren. Volgens mijn verloskundige ging alles voorspoedig en zouden we dit keer een gezonde baby kunnen verwachten. Toch wilden we het pas wereldkundig maken na de geslachtsecho. Dat voelde prettiger.

Geheim

In principe wisten alleen onze ouders het, maar ik wilde het onze dochter van bijna acht toch ook al vertellen. Dat zou voor haar verklaren waarom ik wat vaker ging rusten, niet meer zwaar mocht tillen en haar dus niet meer op bed kon gooien, zoals we altijd deden tijdens het slaapritueel. Ze was ook oud genoeg om dit voor zich te kunnen houden, dachten wij.

“We drukten haar op het hart dat ze er thuis over mocht praten, maar echt niets tegen haar vriendin mocht zeggen”

Vlak voordat ze ging slapen, kwamen mijn man en ik naar de kamer van Julia. We vertelden haar dat ze, als alles goed bleef gaan, een broertje of zusje zou krijgen, maar dat het wel ons grote geheim was. Ze was door het dolle, sprong op en neer en verzon direct namen voor de baby. We drukten haar goed op het hart dat ze er thuis over mocht praten, maar bijvoorbeeld echt niets tegen haar vriendin Hailey mocht zeggen. Nee, dat deed ze niet, beloofde ze.

Lees ook – Dat ging ff mis: ‘De juf keek bedenkelijk toen mijn dochter de klas in kwam’ >

Afspraak is afspraak

De volgende dag werd ik op mijn werk aan alle kanten gebeld, geappt en gefeliciteerd met mijn prille zwangerschap; door de meester, gymjuf en de leidster van de bso van Julia. ’s Avonds ging ik verhaal halen bij mijn dochter: wat was er gebeurd? Had ze zich per ongeluk versproken misschien?

Maar nee, ze was er gewoon heel enthousiast over geweest bij haar juffen en meester. Ze snapte niet waarom ik teleurgesteld was: ik had toch niet gezegd dat ze het niet aan de anderen mocht vertellen? Zij had zich keurig aan de afspraak gehouden: voor vriendinnetje Hailey was het nog steeds een geheim.”

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.