Wisselen van carrière: ‘Ik weet zeker dat dit mij meer voldoening gaat geven’

12.11.2023 05:06
Bankrekening duurzaam bankieren Beeld: Getty Images

Lisa en Roy leven zo duurzaam mogelijk, Alleen qua bankieren was er nog winst te behalen. maar ja, overstappen leek Lisa ook weer zo’n gedoe.

Lisa (36) heeft een relatie met Roy (40). Samen hebben ze twee kinderen; Vieve (6) en Boaz (4).

Lopende rekening: € 3.000
Spaarrekening: € 2.800

“Er staat mij een spannende tijd te wachten, ik ga namelijk beginnen aan een nieuwe opleiding en weer stagelopen. Ik heb jaren in loondienst als projectmanager gewerkt, ik maakte onderwijs­programma’s voor een stichting. Maar ik miste een jonge doelgroep, helemaal sinds ik zelf moeder ben.

Terug in de schoolbanken

Voor de klas gaan staan leek de enige optie, maar daar moest ik dan weer niet aan denken. Omdat er ook een schreeuwend tekort aan basisschoolleiders is, kun je daar sinds dit jaar ook een gesubsidieerde opleiding voor volgen. Dat ga ik nu doen. Ik neem mijn ervaring als leidinggevende mee, het schoolleven moet ik echt nog leren kennen. Mijn opleiding wordt betaald, maar de stage die ik ga lopen is on­betaald. Ik blijf voor de stichting werken waar ik in dienst was, alleen dan 16 tot 24 uur per week als zzp’er. Zo bouw ik even geen pensioen op, maar behoud ik wel een groot deel van mijn goede inkomen.

Roy en ik hebben ons huis samen gekocht en de afspraak gemaakt dat we gelijk inleggen. Aan die afspraak wil ik me houden en op deze manier lijkt dat te gaan lukken – dan gaan we de komende tijd maar niet te vaak op vakantie. Een keer een weekendje weg in eigen land is ook heel leuk. Verder heb ik me voorgenomen minder te bestellen via Thuisbezorgd. En ik koop waar ik kan spullen tweedehands of ik ruil ze, dat werkt vooral goed met spullen voor de kinderen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten; het scheelt geld en het is ook vanuit duurzaamheidsoogpunt verstandiger.

Een verschil maken

Over een jaar kan ik echt aan de slag als basisschoolleider. Ik weet zeker dat dit mij meer voldoening gaat geven. Ik vind het belangrijk om in de uren dat je werkt iets bij te dragen aan de maatschappij. Tijdens corona was al duidelijk dat de wereld zonder bepaalde beroepen niet goed doordraait. Vanuit die trigger ben ik gaan kijken wat er bij mij past.

“Tijdens corona was al duidelijk dat de wereld zonder bepaalde beroepen niet goed doordraait”

Zelf was ik al vaak bezig met kansenongelijkheid en hoe je dit kan tegengaan. Waar kan je dit probleem nou beter aanpakken dan bij de basis? Zo kwam het onderwijs boven en na veel koffiedrinken met mensen in het onderwijs, dagjes meelopen op school was ik helemaal verkocht. Hier kan ik verschil maken en mijn kennis en kunde van de afgelopen jaar inzetten. Ik hou van organiseren, processen in kaart brengen en mensen motiveren. Ik heb er zo’n zin in!

Meer ruimte

De stageplek bevindt zich op tien minuten fietsen van ons huis. We wonen in Leidsche Rijn, waar Roy en ik negen jaar geleden een huis kochten. Het is een nieuwbouwhuis met subsidie, zodat ook starters het hypotheekbedrag konden ophoesten.

We hebben echt wel even getwijfeld of we het moesten doen. We woonden in de binnenstad van Utrecht en daar was een ruimer huis gewoon niet te betalen. Omdat we een kinderwens hadden, moesten we een keuze maken. Achteraf bleek Leidsche Rijn de beste beslissing ooit, zowel qua ruimte als financieel. We betaalden € 250.000 voor onze eengezinswoning van zo’n 140 m2. Daar kun je je nu niets meer bij voorstellen. De huizen in onze buurt worden op dit moment voor zo’n € 750.000 verkocht.

Duurzaamheid

Ons huis is goed geïsoleerd en ligt inmiddels vol zonnepanelen. We hebben een regenton in onze groene tuin en zonweringen in plaats van airco. Als het even kan, probeer ik zaken als winterjassen of fietsjes tweedehands te kopen en we letten op onze vlees­consumptie. Op die manier proberen we onze bijdrage aan een beter milieu te leveren; het kan vast nog beter, maar voor ons werkt dit. Vliegen deden we al amper en dat doen we nu helemaal niet meer.

De laatste tijd ging het bij ons allebei steeds meer knagen dat we bankierden bij banken die er geen ­moeite mee hebben te investeren in fossiele energie of wapen­handel. Ik had er een beetje buikpijn van, maar net zoals zoveel mensen vond ik overstappen ook een eng idee. Ik zat al mijn hele leven bij een bank waar mijn ouders ook bankieren. Roy is er net iets fanatieker in dan ik, hij ­besloot als eerste alles over te zetten – overigens wél sinds je bij ASN ook met Apple Pay kon betalen.

“Ik vond het eng, dus keek ik eerst hoe mijn man het deed”

Ik heb het proces bewust even van de zijlijn afgewacht. Gaat het echt zo eenvoudig als beloofd? Dat ging het inderdaad. We hebben het gewoon op onze telefoon gedaan. De overstap-service regelt vrijwel alles voor je, maar wij hebben er wel voor ge­kozen ook zelf actief zaken over te zetten. Het was zo gebeurd. Dat wat je over het hoofd ziet, wordt vanzelf opgemerkt; daar krijgt ­zowel de incasserende partij als jijzelf een melding van.

Bij mijn vorige bank kreeg ik tips hoe een huis te kopen. ‘Vraag je ouders om hulp’, stond daar bijvoorbeeld; niet bepaald inclusief. Na de aardbeving in Turkije kregen we bij onze huidige bank een QR-code in beeld waarmee je geld kon storten voor de slachtoffers. Daarnaast kregen we het bericht dat alle transactiekosten die maand rechtstreeks naar Giro 555 zouden gaan. Zulke dingen geven mij een goed gevoel. 

Lees ook – Duurzaam leven met kinderen: zó doe je dat >

Overstap

Ik ben nu blij dat we de overstap hebben gemaakt en eerlijk gezegd ben ik er ook een beetje trots op. Als mensen vragen waarom we duurzaam bankieren, bijvoorbeeld als ze het zien door een Tikkie of als ik mijn pinpas trek, leg ik het met liefde uit. Ik heb ook al diverse promopraatjes in onze familieapp gehouden. Ik krijg er best veel ­reacties op, mensen zijn toch nieuwsgierig. Onder de streep ­betaal je wel iets meer voor je transacties, maar dat vind ik fair.

We willen op den duur ook duurzame rekeningen voor de kinderen openen. Onze dochter Vieve van zes krijgt sinds kort € 1 zakgeld per week. In een contractje staat dat ze dat mag besteden aan wat ze zelf wil. Als het bedrag hoger wordt en we haar meer verantwoordelijkheid gaan geven, kan ik me zo voorstellen dat ze er ook een cadeautje voor haar broertje van moet kopen. Of later met kleedgeld; hoort daar dan ook een winterjas bij?

Ik denk dat het goed is om je kinderen op die manier financieel bewust te maken. Op dit ­moment zijn ze er nog te jong voor, maar op den duur zullen we ze zeker gaan vertellen waarom wij voor deze manier van bankieren gekozen ­hebben. Ik hoop dat meer mensen de overstap maken, ook als ze al hun hele leven bij dezelfde bank zitten. Wie wil nou dat zijn geld geïnvesteerd wordt in zaken die slecht zijn voor het milieu?”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.