‘We gaan zo vaak als we kunnen op wintersport met onze camper’

24.12.2021 08:02
bankrekening skivakantie camper Beeld: Getty Images

Er is niets waar Lise zo gelukkig van wordt als van skiën. Om de kosten van die dure vakanties wat te drukken, bivakkeert het hele gezin in een camper in de sneeuw.

Lise (41), getrouwd met Werner (41), moeder van Ella (8) en Allan (11):

“Toen ik na jaren weer op de piste stond en de knisperende sneeuw onder mijn ski’s voelde, dacht ik: wat heb ik dit gemist. Ik heb van jongs af aan geskied maar tijdens mijn studietijd kwam dit stil te liggen wegens gebrek aan geld. Toen ik ouder werd en het skiën weer oppakte, voelde ik meteen hoe blij ik ervan werd. Het gevoel van vrijheid, actief bezig zijn in de buitenlucht, genieten van de mooiste uitzichten. Je bent dik ingepakt, je hebt het daardoor nooit koud. En het rozige gevoel na een dag op de ski’s is door niets anders te evenaren.
 

Uitlaatklep

Ik had een marketingachtergrond, maar was terechtgekomen in een baan in de boekhouding. Steeds vaker merkte ik dat ik mijn ei niet kwijt kon in mijn baan. Ik had een uitlaatklep nodig, iets op het sportieve en sociale vlak dat mij gelukkiger zou maken. Dat was skiën en dus werd ik naast mijn werk skilerares, op zo’n rollerbaan bij het plaatselijke skicentrum. Natuurlijk is dat niet hetzelfde als in de sneeuw, maar ik kreeg wél energie van de gelijkgestemde skifanaten die ik daar ontmoette. En ik had de mazzel dat ik door dat werk vaak korting kreeg op skispullen, zoals ski’s en kleding.

Toen ik op een skivakantie in Oostenrijk mijn man ontmoette, probeerden we zo vaak mogelijk een skibreak in te lassen. Soms voor een weekend, soms voor een week. Toen we Allan kregen, ging hij ook zo snel mogelijk met ons mee, eerst in een tuigje bij ons op de rug en zodra hij kon lopen, hop, ook op skietjes. Hij was toen een jaar of drie. Dat deden we met Ella later op dezelfde manier. Wel altijd sámen, want we vinden het leuk om met elkaar op de piste te staan, niet om onze kinderen in een apart skiklasje te stoppen.
 

Goedkoper op vakantie

We gingen inmiddels wel zo’n vier, vijf keer per jaar op wintersport en gaven daar best veel geld aan uit: zo’n achtduizend euro per jaar. Dat kon goedkoper, dachten we. We kochten een caravan waardoor we financieel gezien een stuk vriendelijker op skivakantie konden gaan. Na twee jaar ruilde we de caravan in voor een camper, toch net wat comfortabeler. De camper kostte 45.000 euro. Veel geld, maar het leek ons een goede investering en we konden het betalen.

“Dankzij onze lage hypotheek kunnen we geld opzijzetten voor het skiën.”

We wonen in een prettig huis met best wat ruimte, maar we hebben er altijd voor gezorgd dat we een lage hypotheek hadden. We betalen zo’n 800 euro per maand en lossen ook nog een gedeelte af. Zo kunnen we geld opzijzetten voor dingen die we belangrijk vinden en ervaringen die het leven echt leuker maken. Skivakanties, dus. Omdat we in België wonen hadden we de mazzel dat we over de aanschaf van de camper minder belasting betaalden dan we in Nederland zouden doen.
 

Lees ook
Tijd voor wintersport in eigen land: met deze uitjes hoef je niet ver te reizen >

 

Binnen no-time op de piste

De camper is de beste keuze ooit gebleken. We gaan nu zo vaak als we kunnen op wintersport. De enige voorwaarden zijn eigenlijk dat de sneeuwcondities goed zijn en dat we vrije dagen kunnen opnemen. We parkeren de camper onder aan een gletsjer op een parkeerplaats of boeken een camperplaats in de buurt en binnen no-time staan we op de piste. Zo’n camperplaats kost maar 25 euro per nacht en voor de skipas zijn we een paar honderd euro kwijt.

Eten en drinken is ook geen grote kostenpost. Wij houden van gezond eten, zonder suiker, weinig gluten. Voordat we vertrekken stoppen we de camperkoelkast vol met lekker eten zodat we even vooruit kunnen. Een bijkomend voordeel van de camper is dat we gewoon ons hondje kunnen meenemen; we hoeven dus geen dure opvang te regelen als we op vakantie gaan.
 

Vakantie in de sneeuw

Op dit moment werk ik als financial controller bij een bedrijf dat onderdelen voor fietsen maakt. Doordat ik in mijn werk de hele dag met geld en cijfers bezig ben, weet ik heel goed wat ik belangrijk genoeg vind om mijn geld aan te besteden. Voor mij is dat vol overtuiging: vakantie in de sneeuw. Met een strandbedje in de zon maak je mij echt niet gelukkig. Met een boek bij een zwembad liggen vind ik hooguit een dag leuk, daarna wil ik toch echt actie in de tent.
 

Skiën met plezier

De zomervakantie zou ik het liefst gewoon skippen. Maar aangezien onze kinderen op de Belgische school maar liefst twee maanden vrij zijn in de zomer, wil ik toch wel íets met ze ondernemen. Dat moet dan wel iets actiefs zijn. We doen in de zomer graag aan downhillen: met een fiets in de skilift een berg op en dan naar beneden fietsen. Ook hebben we ontdekt dat we het leuk vinden om samen te golfsurfen.

Maar het haalt het allemaal niet bij skiën, daar zijn we alle vier echt verslingerd aan. Ik probeer ook iedereen om me heen net zo enthousiast te krijgen, omdat ik het zelf zo heerlijk vind. Mijn ouders zijn het inmiddels ook weer gaan doen. En als er ook maar één collega zegt dat ie is gestopt omdat ie een beetje angst voor de sport heeft ontwikkeld, ben ik de eerste die zo iemand op sleeptouw neemt en er een paar lessen tegenaan gooit. Net zolang tot hij of zij het plezier weer hervindt.

“De kinderen vinden het zo leuk dat ik denk dat ze heel lang met ons mee blijven gaan.”

Onze kinderen zijn er inmiddels ook heel goed in geworden. Zo goed dat onze zoon is gaan freestyle snowboarden en onze dochter in het racingteam zit. Daardoor wordt het eigenlijk alleen nog maar leuker om deze passie met elkaar te kunnen delen. In het begin probeerde ik ze op de piste nog allerlei tips te geven, maar dat is totaal niet meer nodig. Als wij tussendoor even willen uitrusten en een kop koffie willen drinken, lachen de kinderen ons uit: ‘Kom op, mam, doorskiën!’ roepen ze dan. Ze vinden het zo leuk dat ik denk dat ze nog wel heel lang met ons mee zullen blijven gaan.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama 15-2021.

 

 

Meer afleveringen van Bankrekening? Elke maand komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere afleveringen.